Ceny bydła – kolejny tydzień obniżek
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ceny bydła – kolejny tydzień obniżek

07.07.2020autor: Dorota Kolasińska

To niestety kolejny tydzień obniżek stawek za bydło. Zakłady obcinają ceny w przypadku wszystkich grup zwierząt.

Niestety zła passa na rynku wołowiny trwa już trzeci tydzień z rzędu. Mimo, że ceny stopniowo przez pewien okres wzrosły, teraz notujemy systematyczny spadek stawek. W ciągu ostatniego miesiąca ceny byków spadły o 50-80 gr/kg. W tym tygodniu w większości podmiotów skupowych stawki za byki w klasie R i O spadły o 20-30 gr/kg. Podobnie sytuacja cenowa wygląda w przypadku krów i jałówek. Towaru na rynku jest sporo, a zbyt jest słaby, zamówienia eksportowe nadal marne. W Komisji Europejskiej zaczęła się dyskusja nad uruchomieniem dopłat do przechowywania cielęciny, bo również sytuacja na tym rynku nie jest zbyt korzystna. 

Czekamy na podział środków przez MRiRW z PROW, które mają otrzymać producenci wołowiny i mleka. Mówi się o premii ubojowej do każdej sztuki ubitej w okresie kryzysu, aby zrekompensować słabe ceny. Podobnie zrobiły inne kraje, w których sektorem poszkodowanym najbardziej była branża wołowiny. 

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 11,69 zł/kg, za byka w klasie O 11,24 zł/kg wbc. 

r e k l a m a
Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,09 zł/kg, a za klasę O 11,40 zł/kg. 

Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,38 zł/kg, a w klasie O za około 10,28 zł/kg.

Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,67 zł/kg, jałówek 5,75 zł/kg, a za krowy 5,25 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!  

dkol
Fot. Kolasińska


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!


autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Rynek mleka

Stabilizacja na unijnym rynku mleka

Komisja Europejska przygotowała krótkoterminową prognozę dla europejskiego rynku mleka. Mimo dużego zawirowania gospodarczego w kwietniu, powoli wychodzimy na prostą.  

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła – sprzedawać, nie sprzedawać?

Lipiec nie rozpieszcza hodowców bydła mięsnego i opasów. Stawki notują lekkie wzrosty i spadki, nadal obserwujemy huśtawkę, a w zakładach czuć delikatną niepewność dotyczącą przyszłości.

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła – zakłady lekko obniżają stawki

Niestety w tym tygodniu prawie wszystkie zakłady obniżyły ceny byków. Nie jest obserwowany duży spadek, jednak nie na taki scenariusz czekali rolnicy.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)