Ceny bydła – zakłady lekko obniżają stawki
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ceny bydła – zakłady lekko obniżają stawki

30.06.2020autor: Dorota Kolasińska

Niestety w tym tygodniu prawie wszystkie zakłady obniżyły ceny byków. Nie jest obserwowany duży spadek, jednak nie na taki scenariusz czekali rolnicy.

Prawie wszystkie zakłady jednogłośnie obniżyły stawki za wagę poubojową byków. Spadki nie są duże, bo rzędu 20 gr/kg w obydwu klasa R i O. Ceny krów i jałówek też lekko spadły, jednak zakłady mniej solidarnie podjęły decyzję o obniżkach. 

W Unii Europejskiej ceny bydła w wadze żywej byków od 12 do 24 mcy ukształtowała się w tym tygodniu na średnim poziomie 3,47 euro/kg, a zmiana tygodniowa stawek wynosi + 0,12%. We Włoszech, Niemczech, Wielkiej Brytanii i Danii obserwujemy wzrost cen byków (od 0,1 do 2,06%), natomiast we Francji, Holandii i Hiszpanii niewielki spadek stawek (0,29-1,17%).

Byki w wadze poubojowej kosztują średnio w UE 3,49 euro/kg, a cena względem poprzedniego tygodnia spadła o 0,01%. W wadze żywej z kolei za krowy średnio uzyskamy 2,75 euro/kg (wzrost o 2,06%), a za jałówki 3,57 euro/kg (wzrost o 0,92%). 

Polskie skupy tłumaczą sytuację spadkiem cen u odbiorców o kilka eurocentów, a ponadto dużą ilością towaru na polskim rynku. 

r e k l a m a

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 11,73 zł/kg, za byka w klasie O 11,31 zł/kg wbc. 

Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,18 zł/kg, a za klasę O 11,41 zł/kg. 

Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,40 zł/kg, a w klasie O za około 10,27 zł/kg.

Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,67 zł/kg, jałówek 5,75 zł/kg, a za krowy 5,25 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!  

dkol
Fot. Kolasińska


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!


autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mięsne

Ceny bydła – sprzedawać, nie sprzedawać?

Lipiec nie rozpieszcza hodowców bydła mięsnego i opasów. Stawki notują lekkie wzrosty i spadki, nadal obserwujemy huśtawkę, a w zakładach czuć delikatną niepewność dotyczącą przyszłości.

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła – kolejny tydzień obniżek

To niestety kolejny tydzień obniżek stawek za bydło. Zakłady obcinają ceny w przypadku wszystkich grup zwierząt.

czytaj więcej
Bydło mleczne

Odchów jałówek – zdrowie najważniejsze!

W wysokoprodukcyjnych stadach krów mlecznych, bardzo ważnym elementem hodowli jest odchów jałówek przeznaczonych na remont stada. Jednak nie wszyscy hodowcy radzą sobie z tym zadaniem.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)