Odchów jałówek – zdrowie najważniejsze!
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Odchów jałówek – zdrowie najważniejsze!

07.07.2020autor: Dorota Kolasińska

W wysokoprodukcyjnych stadach krów mlecznych, bardzo ważnym elementem hodowli jest odchów jałówek przeznaczonych na remont stada. Jednak nie wszyscy hodowcy radzą sobie z tym zadaniem.

Niestety nie ma złotego środka na prawidłowy odchów jałówek. Każde gospodarstwo jest inne i nie wszędzie sprawdzą się takie same metody odchowu. Bardzo ważne w początkowych etapach rozwoju cielęcia jest połączenie ograniczenie niekorzystnego działania środowiska oraz stymulacja układu odpornościowego zwierzęcia. 

Wśród czynności, które warto wprowadzić w życie w każdym stadzie jest higiena utrzymania (kojce, sucha czysta ściółka), żywienia (wiadra i smoczki) i dostępu do wody, izolacja zwierząt w zależności od grup wiekowych, dbałość o warunki środowiska (temperatura, wilgotność, ruch powietrza). 

Jeśli zadbamy o czynniki środowiskowe, utrzymanie i żywienie w należyty sposób możemy zabrać się jednocześnie za podnoszenie odporności. Oczywiście najważniejsze są pierwsze godziny i dni życia, gdy cielę ma możliwość zdobycia odporności siarowej. 

Ile siary na początku? 

Cielę w dwóch pierwszych godzinach życia powinno wypić około 2,5 l siary (o zawartości 150-200 g/immunoglobulin). Jeżeli siara była gorszej jakości po 4-6 godzinach warto jeszcze raz napoić cielę. Co ciekawe, cielęta, które mają zapewnioną odpowiednią ilość wartościowej siary są, co najmniej dwa miesiące wcześniej gotowe do rozrodu od tych, które otrzymały niewystarczającą jej ilość. 

Zobacz, jak krok po kroku odchować jałówkę, aby wykorzystać wysoki potencjał genetyczny i zrobić z cielaka zdrową, wysokoprodukcyjną krowę. W publikacji "Odców jałówek" opisujemy najważniejsze kwestie, a więc – pobranie siary, odsadzanie, przyrosty, jak zbilansować żywienie w kolejnych etapach życia, jak ocenić kondycję ciała, wagę oraz wyrostowość oraz w jaki sposób zadbać o zdrowie i profilaktykę. Sprawdź, jakie rozwiązania budowlane stosują inni hodowcy.

autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mięsne

Ceny bydła – zakłady lekko obniżają stawki

Niestety w tym tygodniu prawie wszystkie zakłady obniżyły ceny byków. Nie jest obserwowany duży spadek, jednak nie na taki scenariusz czekali rolnicy.

czytaj więcej
Bydło mleczne

Zapraszamy na Sesję Mleko podczas VIII Forum Rolników i Agrobiznesu!

Przed nami Forum Rolników i Agrobiznesu. Tematem Sesji Mleko będzie: Opłacalność produkcji mleka: wydajność, koszty i dodatkowe dochody.

czytaj więcej
Bydło mleczne

Gdzie szukać rezerw? Wyzwania dla producentów mleka

Profilaktyka mastitis, prawidłowy dobór odmian roślin i tajniki weryfikacji nasienia buhajów – to najważniejsze tematy spotkania hodowców w Nekli k. Bydgoszczy.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)