Z artykułu dowiesz się
- ile zakłady płacą za byki, jałówki i krowy?
- kiedy można się spodziewać podwyżek?
- jakie są ceny bydła w zakładach?
- ile płacą w skupie?
- dlaczego ceny bydła spadają?
Z artykułu dowiesz się
W Niemczech spadają ceny byków i jałówek i to całkiem sporo, bo w tym tygodniu niemieckie ubojnie płacą za byki w klasie R średnio 4,75 euro/kg. Ceny jałówek również poszły w dół, bo teraz ubojnie płacą 4,8 euro/kg. Niemieckie ubojnie, jak wynika z danych giełdy VEZG ustaliły cenę krów na poziomie 4,20 euro/kg. Popyt ze strony konsumentów i kontrahentów na wołowinę jest nadal dość niski.
Jak wynika z danych Meat Market Observatory średnie ceny w UE w tygodniu 13-19 marca br. spadły o 0,56%. Największy spadek jest obserwowany w przypadku byków w wieku 12-24 mcy (0,74%), a cena ukształtowała się na poziomie 5,08 euro/kg. W Polsce jest sporo niższa, bo według tego samego źródła ceny byków w klasie R ustalono na poziomie 4,85 euro/kg. W takich cenach polska wołowina powinna być bardziej konkurencyjna i chętniej kupowana. Na razie jednak, przed Wielkanocą wzrostu zainteresowania nie widać.
Ponadto chiński rząd oficjalnie przywrócił eksport wołowiny z Brazylii po nieco ponad miesięcznym zawieszeniu z powodu nietypowego przypadku szalonych krów w stanie Pará. Brazylijska wołowina jest znacznie tańsza, więc jest spore ryzyko, że wyprze z rynku chińskiego europejską wołowinę.
Według MRiRW w ubiegłym tygodniu krajowe zakłady ubojowe ustaliły średnie ceny bydła mięsnego na poniższym poziomie:
Z notowań cen bydła MRiRW wynika, że w ubiegłym tygodniu ubojnie płaciły 0,2-0,4% więcej niż dwa tygodnie temu za jałówki, byki i krowy. Najwięcej za byki w wbc płaciły ubojnie na południu Polski.
Na krajowym rynku niestety notujemy spadek cen, przede wszystkim byków. Ubojnie twierdzą, że pojawiło się ich nieco więcej, a zapotrzebowanie nie uległo zmianom. Jak wynika z nieoficjalnych informacji na około 1,5 miesiąca wstrzymany zostaje ubój rytualny (to coroczny trend, wynikający z żydowskiego kalendarza i jednego z najważniejszych świąt Paschy Żydowskiej), co niestety spowoduje nadpodaż bydła na rynku.
Eksperci Credit Agricole twierdzą, że rynek bydła mięsnego minął już punkt zwrotny, kolejne kwartały przyniosą dalszy spadek cen skupu. Obniżki cen ograniczane będą przez utrzymującą się wysoką presję kosztową wśród producentów bydła, choć w kolejnych kwartałach będzie ona maleć.
Sprawdź poniżej, ile zakłady płacą za byki, jałówki i krowy w konkretnych zakładach ubojowych na terenie całej Polski. Możesz sprawdzić ceny zarówno w wadze żywej i poubojowej.
Kwartalnik jest dostępny jako dodatek do prenumeraty rocznej top agrar Polska, jego koszt na cały rok to jedynie 17 zł (cztery wydania). Jeśli już masz prenumeratę top agrar Polska wystarczy wysłać SMS na nr 4321 o treści TAP.MIESNE lub zadzwonić na nr telefonu 61 869 06 90 lub poprzez stronę PRENUMERUJ TOP AGRAR
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Najważniejsze tematy