Z artykułu dowiesz się
- ile zakłady płacą za byki, jałówki i krowy?
- kiedy można się spodziewać podwyżek?
- jakie są ceny bydła w zakładach?
- ile płacą w skupie?
- dlaczego ceny bydła spadają?
Z artykułu dowiesz się
Nie tylko w Polsce trend dotyczący cen bydła jest spadkowy. Ten sam problem mają nasi sąsiedzi oraz inne kraje w UE. Według Meat Market Observatory średnie ceny bydła mięsnego w klasie R spadły o 2,75% (do 4,97 euro/kg), najsilniejsze spadki są notowane w przypadku młodych byków, bo wyniosły 3,52% (0,17 euro/kg). To duża zmiana w europejskich notowaniach, które zwykle są w miarę stabilne.
Według VEZG w tym tygodniu niemieckie ubojnie płacą średnio za młode byki 4,7 euro za kg w klasie R. Podaż młodych buhajów jest nadal dość wysoka. Popyt ze strony rzeźni jest natomiast spokojny. Nadal występuje nadwyżka zwierząt gotowych do uboju, ale powoli się one zmniejsza. W porównaniu z poprzednim tygodniem cena ponownie spadła o 5 centów za kg wbc.
Według MRiRW w ubiegłym tygodniu krajowe zakłady ubojowe ustaliły średnie ceny bydła mięsnego na poniższym poziomie:
Z notowań cen bydła MRiRW wynika, że najwięcej za byki w wieku 12-24 mce w wadze poubojowej płaciły ubojnie na południu Polski, bo nawet powyżej 22,13 zł/kg.
Jak wynika z naszej cotygodniowej sondy. Ceny byków w ciągu ostatnich dwóch tygodni spadły o 50 gr/kg w klasie R. Zakłady ubojowe zmagazynowały odpowiednią ilość surowca na rynek zagraniczny i krajowy w okresie przedświątecznym, więc żywiec nie jest mocno poszukiwany. W krajowych skupach spadła również cena jałówek, nieco mniej niż byków, bo o około 30 gr/kg w ciągu ostatnich dwóch tygodni.
Według krótkoterminowej prognozy Komisji Europejskiej opublikowanej w marcu br. produkcja wołowiny w UE na koniec 2023 r. może być o 1,6% mniejsza niż w 2022 r. i wynieść 6,6 mln ton, co związane będzie z utrzymującą się spadkową tendencją w pogłowiu bydła. Z jednej strony to niezbyt dobra informacja, z drugiej dla wytrwałych może to być szansa na stabilne i wysokie ceny. Jednak nie tylko to będzie decydować, ale również koszty. Im niższe koszty produkcji, tym większa presja na obniżki ze strony zakładów.
Sprawdź poniżej, ile zakłady płacą za byki, jałówki i krowy w konkretnych zakładach ubojowych na terenie całej Polski. Możesz sprawdzić ceny zarówno w wadze żywej i poubojowej.
Kwartalnik jest dostępny jako dodatek do prenumeraty rocznej top agrar Polska, jego koszt na cały rok to jedynie 17 zł (cztery wydania). Jeśli już masz prenumeratę top agrar Polska wystarczy wysłać SMS na nr 4321 o treści TAP.MIESNE lub zadzwonić na nr telefonu 61 869 06 90 lub poprzez stronę PRENUMERUJ TOP AGRAR
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Najważniejsze tematy