Nie tylko w Polsce trend dotyczący cen bydła jest spadkowy. Ten sam problem mają nasi sąsiedzi oraz inne kraje w UE. Według Meat Market Observatory średnie ceny bydła mięsnego w klasie R spadły o 2,75% (do 4,97 euro/kg), najsilniejsze spadki są notowane w przypadku młodych byków, bo wyniosły 3,52% (0,17 euro/kg). To duża zmiana w europejskich notowaniach, które zwykle są w miarę stabilne.
Według VEZG w tym tygodniu niemieckie ubojnie płacą średnio za młode byki 4,7 euro za kg w klasie R. Podaż młodych buhajów jest nadal dość wysoka. Popyt ze strony rzeźni jest natomiast spokojny. Nadal występuje nadwyżka zwierząt gotowych do uboju, ale powoli się one zmniejsza. W porównaniu z poprzednim tygodniem cena ponownie spadła o 5 centów za kg wbc.
Ceny skupu bydła MRiRW (20-26 marca br.)
Według MRiRW w ubiegłym tygodniu krajowe zakłady ubojowe ustaliły średnie ceny bydła mięsnego na poniższym poziomie:
- ceny krów w wadze żywej na poziomie 8,97 zł/kg i 18,40 zł/kg w wadze poubojowej
- ceny byków w wadze żywej na poziomie 11,68 zł/kg i 21,9 zł/kg w wadze poubojowej (ceny byków spadły o 1,3 %)
- ceny jałówek w wadze żywej na poziomie 11,53 zł/kg i 22,26 zł/kg w wadze poubojowej
Z notowań cen bydła MRiRW wynika, że najwięcej za byki w wieku 12-24 mce w wadze poubojowej płaciły ubojnie na południu Polski, bo nawet powyżej 22,13 zł/kg.