Z artykułu dowiesz się
- ile płacą zakłady ubojowe w Polsce i za granicą
- jakie są ceny za wagę żywą i wbc byków, jałówek i krów
- jakie zmiany szykują się w cennikach w najbliższym czasie
Z artykułu dowiesz się
Ceny skupu bydła w bieżącym tygodniu pozostały na tym samym poziomie, który zastaliśmy w ubiegłym. Według naszych rozmówców z zakładów ubojowych sytuacja może się zmienić na początku września, gdyż zapowiadane jest zmniejszenie zapotrzebowania na wołowinę koszerną, której produkujemy całkiem sporo. Jednak zakłady, które wysyłają większość towaru do krajów UE nie spodziewają się na razie dużych zmian. Nadal utrzymuje się rynkowa niepewność i trudności w przewidzeniu trendów rynkowych. Prognoza wydaje się być niemożliwa...
Wszyscy, nie tylko w sektorze wołowiny, obawiają się kolejnej fali COVID-19, która niestety wisi w powietrzu i kolejnego lock downu, którego niektóre restauracje mogą nie przetrwać. Lato sprzyja spożyciu wołowiny – rodzinne grille to już prawie tradycja, restauracje, burgerownie i steakownie pękają w szwach. Miejmy nadzieję, że tak pozostanie przez najbliższy czas, a koronawirus tym razem pozwoli złapać oddech restauratorom. Jeśli stawki za bydło spadną, przy obecnych kosztach produkcji opas będzie kompletnie nieopłacalny.
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 15,36 zł/kg, za byka w klasie O 14,97 zł/kg wbc.
Kwartalnik jest dostępny jako dodatek do prenumeraty rocznej top agrar Polska, jego koszt na cały rok to jedynie 15 zł (cztery wydania). Jeśli już masz prenumeratę top agrar Polska wystarczy wysłać SMS na nr 4321 o treści TAP.MIESNE lub zadzwonić na nr telefonu 61 869 06 90 lub poprzez stronę PRENUMERUJ TOP AGRAR
Sprawdź o czym piszemy w najnowszym wydaniu! TUTAJ
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Najważniejsze tematy