Z artykułu dowiesz się
- ile płacą zakłady ubojowe w Polsce i za granicą
- jakie są ceny za wagę żywą i wbc byków, jałówek i krów
- jakie zmiany szykują się w cennikach w najbliższym czasie
Z artykułu dowiesz się
Rekord za rekordem, tydzień po tygodniu, ceny w niektórych zakładach pracownicy podnoszą o złotówkę za kilogram w wadze poubojowej. Rosną również stawki za żywiec. Najwięcej płacą obecnie w woj. warmińsko-mazurskim i mazowieckim. Rolnicy czekają na 20 zł/kg za byki w klasie R, spadek kosztów produkcji i wreszcie byłoby na rynku tak, jak powinno być od zawsze :). Żarty, żartami, ale na obniżki kosztów produkcji w najbliższym czasie liczyć nie można. Rosną bez opamiętania, a wraz nimi ceny żywności.
Skupujący na razie nie spodziewają się obniżek stawek, bo na rynku unijnym również brakuje bydła. Ceny w UE utrzymują się na podobnym poziomie, a naszym polskim stawkom brakuje zaledwie kilku centów do średniej unijnej za wagę poubojową. Jest jeszcze spory potencjał do podwyżek za jałówki, aby wyrównać ceny z unijnymi.
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 17,57 zł/kg, za byka w klasie O 17,12 zł/kg wbc.
Kwartalnik jest dostępny jako dodatek do prenumeraty rocznej top agrar Polska, jego koszt na cały rok to jedynie 15 zł (cztery wydania). Jeśli już masz prenumeratę top agrar Polska wystarczy wysłać SMS na nr 4321 o treści TAP.MIESNE lub zadzwonić na nr telefonu 61 869 06 90 lub poprzez stronę PRENUMERUJ TOP AGRAR
Sprawdź o czym piszemy w najnowszym wydaniu! TUTAJ
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Najważniejsze tematy