Z artykułu dowiesz się
- ile płacą zakłady ubojowe w Polsce i za granicą
- jakie są ceny za wagę żywą i wbc byków, jałówek i krów
- jakie zmiany szykują się w cennikach w najbliższym czasie
Z artykułu dowiesz się
Rekord już padł, kilka tygodni temu, ale podwyżki nadal nie mają końca. Stawki rosną z tygodnia na tydzień, a niektórzy skupujący podsyłają aktualizacje cenników nawet dwukrotnie w danym tygodniu, aby zachęcić rolników do sprzedaży. Żywca na rynku jest mało, a zakłady nadal się biją o towar. Jałówki, krowy, byki - wszystko schodzi na pniu...
- Podstawiłem samochód po kilkanaście sztuk. Dałem cenę 17,5 zł/kg za byki, większość w klasie R. A hodowca mówi, że nie sprzeda, bo inny zakład dał mu o złotówkę więcej. Nie pamiętam takich czasów, żeby w kilka dni podnosić tak ceny. Na rynku jest wariactwo - mówi inny skupujący.
Bardzo dobrze, że ceny nadal idą w górę, bo koszty rolnikom rosną z dnia na dzień. Mało kto powie, że mu się opłaca opas. Wystarczy zajrzeć do najnowszych notowań cen zbóż czy nawozów. Rachunki za gaz i prąd też wszyscy otrzymują wyższe. Z czego się cieszyć kiedy wszystko drożeje?
Cieszyć się zapewne będą Ci, którzy są niezależni od stosowania preparatów mlekozastępczych, poekstrakcyjnej śruty sojowej i rzepakowej oraz mają zapas swoich zbóż i pasz objętościowych. Nie zmienia to jednak faktu, że drożeje paliwo, media i nawozy, które są potrzebne w gospodarstwie na już. Koszty pracy również rosną, bo pracownicy chcą zarabiać coraz więcej i nic dziwnego, inflacja galopuje.
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 17,19 zł/kg, za byka w klasie O 16,77 zł/kg wbc.
Kwartalnik jest dostępny jako dodatek do prenumeraty rocznej top agrar Polska, jego koszt na cały rok to jedynie 15 zł (cztery wydania). Jeśli już masz prenumeratę top agrar Polska wystarczy wysłać SMS na nr 4321 o treści TAP.MIESNE lub zadzwonić na nr telefonu 61 869 06 90 lub poprzez stronę PRENUMERUJ TOP AGRAR
Sprawdź o czym piszemy w najnowszym wydaniu! TUTAJ
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Najważniejsze tematy