Ceny bydła – trochę wzrostów, trochę spadków
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ceny bydła – trochę wzrostów, trochę spadków

23.03.2021autor: Dorota Kolasińska

W skupach bydła lokalne wahania stawek. Zakłady na szczęście odpuściły obniżki cen byków i jałówek. A krowy?

W tym tygodniu zakłady skupujące bydło wstrzymały się z dalszymi obniżkami stawek za byki i jałówki. Co prawda kilka z nich odważyło się jeszcze opuścić cenę, ale na średnią z naszej sondy nie wpłynęło to znacząco, bo nadal za klasę R rolnicy w skupie otrzymają powyżej 13,4 zł/kg za mięsnego byczka. 

Widać, że zakłady powoli pozbywają się nadmiaru towaru i robi się miejsce na kolejną partię półtusz. Co ciekawe nadal kontynuowany jest trend wzrostowy w przypadku cen krów, tych z kolei cały czas brakuje. Rolnicy na razie nie decydują się na brakowanie stad, bo ceny mleka są na razie nie najgorsze. Z kolei w stadach bydła mięsnego, gdzie stosowana jest sezonowość wycieleń niebawem rozpoczną się porody i nikomu nie w smak brakowanie. Te dwa czynniki powodują braki tańszej wołowiny na rynku.

Ceny krów w klasie R już dzisiaj przekroczyły 11,47 zł/kg w wadze poubojowej, a wiele zakładów podniosło stawki o 20 gr/kg do góry. Zapewne przed Świętami Wielkanocnymi w przyszłym tygodniu również niewiele się zmieni, poza stawkami za krowy. Powolne wzrosty są zapowiadane nawet do końca kwietnia, bo do tego czasu na rynku będą niedobory. 
r e k l a m a

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 13,48 zł/kg, za byka w klasie O 13,09 zł/kg wbc. Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 13,11 zł/kg, a za klasę O 12,46 zł/kg. Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 11,47 zł/kg, a w klasie O za około 11,25 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,58 zł/kg, jałówek 6,12 zł/kg, a za krowy 5,07 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!  

dkol
Fot. Kolasińska


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!

autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mięsne

Gdzie kupić lub zjeść wołowinę prosto od rolnika? Powstaje mapa punktów!

Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego w ramach projektu Najlepsza Polska Wołowina przygotowuje mapę z punktami, gdzie konsument będzie mógł kupić i zjeść wołowinę pochodzącą wprost z gospodarstwa. Na razie trwa zbiórka danych. 

czytaj więcej
Bydło mięsne

Niemcy z trudem pokrywają koszty hodowli opasów

Niemcy borykają się z wysoką ceną pasz, rosnącymi wymaganiami dotyczącymi dobrostanu zwierząt oraz niskimi dopłatami do młodych zwierząt. Pogłowie bydła spadnie. 

czytaj więcej
Bydło mięsne

Kolejny koszmarny transport morski – 1789 szt. bydła do uboju

Jak donosi La Vanguardia kolejne zwierzęta w porcie Kartagena będą ubite. Sytuacja jest analogiczna do tej na statku Karim Allah, o której pisaliśmy dwa tygodnie temu. 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)