r e k l a m a
r e k l a m a
Partnerzy portalu
Ceny bydła – sytuacja jest coraz gorsza
29.04.2020autor: Dorota Kolasińska
Niestety na rynku bydła mięsnego sytuacja robi się coraz poważniejsza. W skupie pojawia się coraz więcej byków i krów... a ceny spadają.
Problemy hodowców bydła zaczynają się nawarstwiać. Koronawirus opanował wszystkie sfery życia, zamykając konsumentów w domach. Niestety poza zmniejszonym zapotrzebowaniem eksporterów polskiej wołowiny, hodowców dobija brak deszczu, zapowiadana susza i kończące się zapasy pasz objętościowych.
Ich ceny np. sianokiszonki niebotycznie rosną, w niektórych województwach bela o wadze 750 kg wyceniana jest na około 200 zł/szt. Trzeci sezon suszy zmusi wielu rolników do zmniejszania stada podstawowego. Już dziś brakowanie, jest widoczne w postaci zwiększonej podaży krów w skupach żywca wołowego. Ponadto zakłady mleczarskie zaczynają zachęcać producentów mleka do ograniczenia produkcji, a w niektórych z nich ceny surowca są obniżane.
Hodowcy przez ostatnie tygodnie wstrzymali się ze sprzedażą byków do 700-800 kg wagi żywej przez 1-2 miesiące. Teraz przyszła pora sprzedaży, telefonów w skupach jest dużo... a ceny zachęcające nie są. W większości ubojni za byki w klasie R rolnik otrzyma obecnie około 11-11,5 zł/kg wagi poubojowej. Za jałówki w tym tygodniu zakłady płacą maksymalnie 12,8 zł/kg. Ceny krów w klasie R z tygodnia na tydzień spadają, teraz rolnik uzyska za nie około 10 zł/kg wagi poubojowej.
Ceny byków we Włoszech co prawda wzrosły o prawie 7%, ale jałówek z kolei spadły o kolejne 10%. W Hiszpanii i Niemczech sytuacja jest w miarę stabilna, we Francji obserwujemy lekkie wahania o około 2%.
Według MRiRW ceny byków w wieku 12-24 miesięcy kształtują się na poziomie 12 zł/kg wagi poubojowej (6,4 zł/kg wagi żywej), jałówek 12,2 zł/kg (6,32 zł/kg wagi żywej), krów natomiast około 9,7 zł/kg (4,73 zł/kg w.ż.).
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 11,72 zł/kg, za byka w klasie O 11,31 zł/kg wbc.
Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 11,92 zł/kg, a za klasę O 11,27 zł/kg.
Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,24 zł/kg, a w klasie O 10,20 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,33 zł/kg, jałówek 5,57 zł/kg, a za krowy 4,75 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!
dkol
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!
Ich ceny np. sianokiszonki niebotycznie rosną, w niektórych województwach bela o wadze 750 kg wyceniana jest na około 200 zł/szt. Trzeci sezon suszy zmusi wielu rolników do zmniejszania stada podstawowego. Już dziś brakowanie, jest widoczne w postaci zwiększonej podaży krów w skupach żywca wołowego. Ponadto zakłady mleczarskie zaczynają zachęcać producentów mleka do ograniczenia produkcji, a w niektórych z nich ceny surowca są obniżane.
Hodowcy przez ostatnie tygodnie wstrzymali się ze sprzedażą byków do 700-800 kg wagi żywej przez 1-2 miesiące. Teraz przyszła pora sprzedaży, telefonów w skupach jest dużo... a ceny zachęcające nie są. W większości ubojni za byki w klasie R rolnik otrzyma obecnie około 11-11,5 zł/kg wagi poubojowej. Za jałówki w tym tygodniu zakłady płacą maksymalnie 12,8 zł/kg. Ceny krów w klasie R z tygodnia na tydzień spadają, teraz rolnik uzyska za nie około 10 zł/kg wagi poubojowej.
Według MRiRW ceny byków w wieku 12-24 miesięcy kształtują się na poziomie 12 zł/kg wagi poubojowej (6,4 zł/kg wagi żywej), jałówek 12,2 zł/kg (6,32 zł/kg wagi żywej), krów natomiast około 9,7 zł/kg (4,73 zł/kg w.ż.).
Ile płacą polskie zakłady?
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 11,72 zł/kg, za byka w klasie O 11,31 zł/kg wbc.
Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 11,92 zł/kg, a za klasę O 11,27 zł/kg.
Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,24 zł/kg, a w klasie O 10,20 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,33 zł/kg, jałówek 5,57 zł/kg, a za krowy 4,75 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!
dkol
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a