Ceny bydła – lekkie wahania stawek za byki
W tym tygodniu zakłady deklarują minimalne wahania stawek za byki w klasie R i O. Niestety cena żywca nie zmienia się, stawki są dramatycznie niskie.
Od ubiegłotygodniowych obniżek wszystkich grup zwierząt, w bieżącym tygodniu niewiele się zmieniło. Większość zakładów pozostawiła ceny z poprzedniego notowania. Jedynie kilka z nich lekko podniosło ceny byków, a jeden z zakładów zaprzestał skupu jałówek, bo jak podkreślił pracownik – nie ma co zrobić z towarem. Jednak są to zmiany jedynie lokalne, wynikające z bieżącego zapotrzebowania lub zamówienia na kolejny tydzień.
Rolnicy wstrzymują się ze sprzedażą w obecnej cenie, bo jak mówią nie zamierzają dokładać do interesu. W związku z tym, że hodowlanka stoi w skupie pojawiło się trochę więcej zwierząt czystorasowych. Jednak rolnicy sprzedający byki klasyfikowane jako klasa U mogą liczyć na niewiele ponad 12 zł/kg wbc.
U naszych największych odbiorców nadal nie widać podwyżek, a jedynie obniżki lub brak zmian. We Włoszech w porównaniu do ubiegłego tygodnia spadła o 12 % cena jałówek, a byków w klasie R o 5%. W Niemczech obserwujemy spadek ceny wszystkich grup zwierząt (od 1,5 do 5,6%). W Hiszpanii i Francji sytuacja jest w miarę stabilna, bez większych wahań cen.
Ile płacą polskie zakłady?
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 11,44 zł/kg, za byka w klasie O 11,03 zł/kg wbc.
Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 11,54 zł/kg, a za klasę O 10,87 zł/kg.
Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 9,86 zł/kg,
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,17 zł/kg, jałówek 5,25 zł/kg, a za krowy 5,00 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!
dkol
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Najważniejsze tematy