r e k l a m a
Partnerzy portalu
Ceny bydła – drgnęło w górę, czy na długo?
19.05.2020autor: Dorota Kolasińska
W tym tygodniu zakłady podniosły ceny za wagę poubojową wszystkich grup zwierząt. Rolnicy zniechęcili się ubiegłotygodniową ceną i wstrzymali się ze sprzedażą?
Z naszej sondy cenowej wynika, że wiele zakładów z listy podniosło stawki wszystkich grup zwierząt. Znaczącym zmianom nie uległy ceny za wagę żywą krów, jałówek i byków - mimo podwyżek rzędu 30 gr/kg nadal są zatrważająco niskie...
Pracownicy zakładów tłumaczą podwyżki mniejszą ilością towaru na rynku, nic w tym dziwnego, bo sprzedaż byków i jałówek w cenie 10,50 zł/kg to czysty absurd, ale rolnicy doskonale o tym wiedzą.
Podwyżki dotyczą zarówno byków, jałówek i krów w wadze poubojowej. Rolnicy mogą liczyć na stawki wyższe o 30- 50 gr/kg, w porównaniu do ubiegłego tygodnia. Jednak jest to kropla w morzu potrzeb hodowców.
Wszyscy czekamy na otwarcie restauracji, stołówek pracowniczych i fast foodów w UE, gdyż praktycznie nie funkcjonujący obecnie sektor HoReCa stanowił ok. 40-70% zapotrzebowania rynku (w zależności od kraju, różny stopień dystrybucji wołowiny) i kompletnie zaburzył nasz eksport.
Mimo, że wołowina nadal jest eksportowana, to niestety w znacznie mniejszej ilości. Zakłady ubijają bydło tylko pod konkretne zamówienia płynące z rynku, starając się nie tworzyć zapasów, bo jak wiadomo – mrożona wołowina jest sprzedawana znacznie taniej niż chłodzona czy świeża. Branża twierdzi, że uwolnienie gospodarki europejskiej stopniowo przywróci eksport do normy. Potrzeba czasu, jednak cierpliwość kończy się jednocześnie z zapasem pasz dla przerośniętych sztuk...
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 11,56 zł/kg, za byka w klasie O 11,14 zł/kg wbc.
Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 11,72 zł/kg, a za klasę O 10,97 zł/kg.
Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 9,96 zł/kg,
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,33 zł/kg, jałówek 5,50 zł/kg, a za krowy 5,00 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!
dkol
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!
Pracownicy zakładów tłumaczą podwyżki mniejszą ilością towaru na rynku, nic w tym dziwnego, bo sprzedaż byków i jałówek w cenie 10,50 zł/kg to czysty absurd, ale rolnicy doskonale o tym wiedzą.
Podwyżki dotyczą zarówno byków, jałówek i krów w wadze poubojowej. Rolnicy mogą liczyć na stawki wyższe o 30- 50 gr/kg, w porównaniu do ubiegłego tygodnia. Jednak jest to kropla w morzu potrzeb hodowców.
Wszyscy czekamy na otwarcie restauracji, stołówek pracowniczych i fast foodów w UE, gdyż praktycznie nie funkcjonujący obecnie sektor HoReCa stanowił ok. 40-70% zapotrzebowania rynku (w zależności od kraju, różny stopień dystrybucji wołowiny) i kompletnie zaburzył nasz eksport.
Mimo, że wołowina nadal jest eksportowana, to niestety w znacznie mniejszej ilości. Zakłady ubijają bydło tylko pod konkretne zamówienia płynące z rynku, starając się nie tworzyć zapasów, bo jak wiadomo – mrożona wołowina jest sprzedawana znacznie taniej niż chłodzona czy świeża. Branża twierdzi, że uwolnienie gospodarki europejskiej stopniowo przywróci eksport do normy. Potrzeba czasu, jednak cierpliwość kończy się jednocześnie z zapasem pasz dla przerośniętych sztuk...
r e k l a m a
Ile płacą polskie zakłady?
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 11,56 zł/kg, za byka w klasie O 11,14 zł/kg wbc.
Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 11,72 zł/kg, a za klasę O 10,97 zł/kg.
Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 9,96 zł/kg,
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,33 zł/kg, jałówek 5,50 zł/kg, a za krowy 5,00 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!
dkol
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a