r e k l a m a
Partnerzy portalu
Ceny bydła – zła passa trwa
05.05.2020autor: Dorota Kolasińska
Sytuacja cenowa na rynku bydła z tygodnia na tydzień się pogarsza. Towaru jest dużo, magazyny zapchane, a zamówienia z zagranicy są o wiele mniejsze.
Niestety, kolejny tydzień z rzędu obserwujemy korekty cenników w dół, we wszystkich kategoriach bydła, zarówno w wadze poubojowej oraz wadze żywej. Ceny byków w klasie R spadły w porównaniu do ubiegłego tygodnia o kolejne 40 gr/kg, jałówek także o 40 gr/kg, a krów o około 30 gr/kg.
22 kwietnia br. Komisja Europejska podjęła decyzję o uruchomieniu dopłat do przechowywania chłodzonej i mrożonej wołowiny. Niewiadomo jednak, ile zakładów z tego skorzysta i złoży wnioski. Ma to na celu stabilizację sytuacji cenowej. Miejmy nadzieję, że stabilizacja nie nastąpi na obecnym poziomie, bo większość hodowców i producentów bydła mięsnego pójdzie z torbami...
Zakłady ubojowe twierdzą, że eksport na zachód Europy jest kontynuowany, jednak w o wiele mniejszej skali. Wiele ubojni bije bydło jedynie pod konkretne zamówienia, aby jak najszybciej pozbyć się towaru z magazynu. Średnia cena wagi żywej byka spadła już poniżej 6,2 zł/kg, jałówek do 5,4 zł/kg, a krów.... do 5 zł/kg za mięsne sztuki!
Za granicą nie widać znaczących zmian. We Włoszech ceny jałówek (15%), byków (2,4%) i krów (2,2%) wzrosły, we Francji natomiast obserwowany jest niewielki spadek cen we wszystkich kategoriach o około 1%. W Niemczech, Hiszpanii i Danii także notowane są niewielkie korekty w dół. Z kolei w Holandii obserwujemy wzrost cen krów o 16% i jałówek o 3%.
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 11,39 zł/kg, za byka w klasie O 10,97 zł/kg wbc.
Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 11,54 zł/kg, a za klasę O 10,87 zł/kg.
Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 9,88 zł/kg,
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,17 zł/kg, jałówek 5,43 zł/kg, a za krowy 5,00 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!
dkol
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!
22 kwietnia br. Komisja Europejska podjęła decyzję o uruchomieniu dopłat do przechowywania chłodzonej i mrożonej wołowiny. Niewiadomo jednak, ile zakładów z tego skorzysta i złoży wnioski. Ma to na celu stabilizację sytuacji cenowej. Miejmy nadzieję, że stabilizacja nie nastąpi na obecnym poziomie, bo większość hodowców i producentów bydła mięsnego pójdzie z torbami...
Zakłady ubojowe twierdzą, że eksport na zachód Europy jest kontynuowany, jednak w o wiele mniejszej skali. Wiele ubojni bije bydło jedynie pod konkretne zamówienia, aby jak najszybciej pozbyć się towaru z magazynu. Średnia cena wagi żywej byka spadła już poniżej 6,2 zł/kg, jałówek do 5,4 zł/kg, a krów.... do 5 zł/kg za mięsne sztuki!
r e k l a m a
Ile płacą polskie zakłady?
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 11,39 zł/kg, za byka w klasie O 10,97 zł/kg wbc.
Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 11,54 zł/kg, a za klasę O 10,87 zł/kg.
Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 9,88 zł/kg,
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,17 zł/kg, jałówek 5,43 zł/kg, a za krowy 5,00 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!
dkol
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a