Ceny bydła – sprzyjający wiatr
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ceny bydła – sprzyjający wiatr

02.06.2020autor: Dorota Kolasińska

Dla hodowców i producentów bydła mięsnego wieje korzystny wiatr. Od trzech tygodni ceny wszystkich kategorii bydła rosną. Jest szansa na powrót do cen sprzed kryzysu...

Podobnie jak w ubiegłym tygodniu zakłady ubojowe podniosły ceny byków, jałówek i krów. W całej Unii Europejskiej rynek powoli się ożywia. Wraz ze stopniowym zdejmowaniem ograniczeń dotyczących przemieszczania się, ale również z otwieraniem punktów gastronomicznych i restauracji rynek odżył.

Widać to doskonale na przykładzie naszych największych odbiorców. Ceny bydła w większości krajów członkowskich z tygodnia na tydzień rosną. Nie są to ogromne podwyżki, bo rzędu około 1,5-2% tygodniowo, ale można powiedzieć, że powolutku zmierzamy do normalności. 

Zakłady podniosły stawki za byki w wadze poubojowej średnio o 10 gr/kg, ale niektóre nawet o 40 gr/kg, jałówki też są w cenie, bo odnotowaliśmy średni wzrost o 40 gr/kg. Przez ostatnie tygodnie w kiepskiej sytuacji byli producenci mleka, bo krowy mleczne zakłady skupowały za około 9 zł/kg, teraz średnia cena wynosi powyżej 10,3 zł/kg. Miejmy nadzieję, że dobra passa potrwa jeszcze kilka tygodni! 

r e k l a m a

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 11,79 zł/kg, za byka w klasie O 11,40 zł/kg wbc. 

Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,18 zł/kg, a za klasę O 11,43 zł/kg. 

Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,36 zł/kg, a w klasie O za około 10,25 zł/kg.

Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,50 zł/kg, jałówek 5,75 zł/kg, a za krowy 5,25 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!  

dkol


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!


autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mięsne

Ceny bydła – zakłady lekko obniżają stawki

Niestety w tym tygodniu prawie wszystkie zakłady obniżyły ceny byków. Nie jest obserwowany duży spadek, jednak nie na taki scenariusz czekali rolnicy.

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła – lekkie zamieszanie

Na krajowym rynku cenowe zamieszanie. Niektóre zakłady obniżają ceny, niektóre podnoszą – wszystko zależy od zamówień, eksportu i lokalnej produkcji żywca wołowego.

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła – znów ruszyły do góry!

Mimo ubiegłotygodniowego przystopowania podwyżek, w tym tygodniu kolejne zakłady wprowadziły korekty cenników – stawki poszły w górę!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)