Ceny bydła – lekkie zamieszanie
Na krajowym rynku cenowe zamieszanie. Niektóre zakłady obniżają ceny, niektóre podnoszą – wszystko zależy od zamówień, eksportu i lokalnej produkcji żywca wołowego.
W tym tygodniu obserwujemy rynkowe zawirowania, zakłady mieszają w cennikach bez konkretnych trendów. Wszystko zależy od tygodniowych zamówień, eksportu i zapotrzebowania. Można zaobserwować lekki trend wzrostowy dotyczący stawek za jałówki w wadze poubojowej. Ceny byków w wbc spadły od ubiegłego tygodnia, ale niewiele i nie we wszystkich zakładach, o około 20 gr/kg. Ceny krów wzrosły o około 10-20 gr/kg wbc. Ceny za żywiec nadal bez większych zmian.
Wahania są niewielkie, a zakłady tłumaczą obniżki stawek za buhajki dużą ilością towaru na rynku, a eksport niestety nadal nie działa, jak wcześniej.
Mimo, że ceny bydła w letnich miesiącach zazwyczaj rosły, tym razem sytuacja może być zupełnie inna - suszy w tym roku nie będzie i problemów z paszą objętościową również, bydła będzie więcej, więc stawki raczej nie będą rosły w zaskakującym tempie. Jednak miejmy nadzieję, że eksport wołowiny wróci na normalne tory, a ceny się ustabilizują na trochę wyższym poziomie.
Ile płacą polskie zakłady?
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 11,78 zł/kg, za byka w klasie O 11,39 zł/kg wbc.
Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,19 zł/kg, a za klasę O 11,50 zł/kg.
Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,42 zł/kg, a w klasie O za około 10,30 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,73 zł/kg, jałówek 5,75 zł/kg, a za krowy 5,25 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!
dkol
Fot. Kolasińska
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Najważniejsze tematy