Ceny bydła: na nowy rok małe podwyżki
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ceny bydła: na nowy rok małe podwyżki

03.01.2023autor: Dorota Kolasińska

Nowy rok w skupach bydła przyniósł niewielkie podwyżki, wynikające z mniejszej podaży. Jednak ceny nie zachęcają do sprzedaży. Ile dziś płacą polskie zakłady, a jakie są prognozy?

Z artykułu dowiesz się

  • jakie są prognozy na rynku?
  • ile zakłady płacą za byki, jałówki i krowy? 
  • jaka będzie cena bydła w 2023 roku?
  • kiedy można się spodziewać podwyżek?

Zgodnie z naszymi prognozami przed okresem świątecznym, ceny w pierwszym tygodniu nowego roku nieco wzrosły, jednak nie wszystkie ubojnie zdecydowały się podnieść stawki. Nie warto nastawiać się na to, że jest to początek trendu wzrostowego. Zakłady mówią o nadchodzących obniżkach. W skupach pojawi się także więcej krów, gdyż ceny mleka mocno spadły w styczniowych cennikach (20-40 gr/l w dół).

Według danych resortu rolnictwa w tygodniu przedświątecznym rolnicy za byki otrzymywali 11,69 zł/kg w w.ż. i 21,94 zł/kg w wbc. Według tego samego źródła spadły ceny krów i jałówek o 0,5-0,7%. Przed świętami najwięcej płaciły zakłady w centralnej Polsce, bo około 22 zł/kg za byki w wieku 12-24 mc-y, a najmniej na północy kraju 21,28 zł/kg. 

Według naszej sondy w tym tygodniu zakłady średnio płacą za byki w kl. R 21,27 zł/kg, za jałówki w kl. R 21,5 zł/kg, a za krowy 18,34 zł/kg. 

Unijne perspektywy dla wołowiny

Cena tusz w wadze poubojowej polskiego bydła w klasie R na unijnym rynku stanęła w połowie grudnia 2022 r. na średnim poziomie 4,84 euro/kg (przy obecnym kursie 4,67 zł, to 22,67 zł/kg) i była o 0,26 euro/kg niższa niż średnia unijna. 

r e k l a m a
- Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów w okresie styczeń–październik 2022 r. wartość eksportu produktów wołowych i cielęcych z Polski wyniosła blisko 2 mld EUR (9,1 mld zł) i była o 33% wyższa niż w porównywalnym okresie 2021 r. - informuje KOWR, a znaczący wzrost wynika z wyższych cen wołowiny, gdyż w ekwiwalencie tusz odnotowano spadek. 

- Spadki krajowej produkcji znajdują odzwierciedlenie w handlu zagranicznym wołowiną. Z danych GUS wynika, że polski eksport mięsa świeżego i mrożonego w 3q22 zmalał o 5,7% r/r - podaje bank PKO BP. 

Z szacunków KE wynika, że stado bydła mlecznego oraz mięsnego będzie spadać. A długoterminowa prognoza dla pogłowia krów mamek mówi nawet o 6% spadku do 2032 r. Podobne prognozy dotyczą spożycia wołowiny, które według szacunków ma spaść z obecnego poziomu 10,3 kg w UE do 9,5 kg (-7,8%).

Oczekuje się, że wywóz żywych zwierząt z UE będzie również stopniowo spadał (-2,8 % rocznie) z powodu zwiększonej konkurencji i obaw o dobrostan zwierząt w transporcie dalekobieżnym.

Nie tylko w Polsce będą spadki

KE prognozuje, że po wysokich cenach wołowiny w 2022 r. w UE stawki ponownie spadną ze względu na bardziej zrównoważoną podaż i popyt oraz prawdopodobną redukcję kosztów na szczeblu UE i na świecie (w Polsce możemy na to czekać znacznie dłużej niż inne kraje). Według szacunków średnia cena w 2023 r. ustabilizuje się na poziomie 4 euro/kg, co oznaczałoby średnią cenę za tusze w wbc w Polsce 18,74 zł/kg, a więc prognozowany jest spadek prawie o 3 zł/kg w wbc. Dla wielu gospodarstw ceny na tym poziomie nie będą opłacalne, jeśli koszty produkcji nie pójdą w dół. 

Warto dodać, że w związku z nową polityką rolną oraz wysokimi kosztami model produkcji mięsa w UE będzie musiał ulec zmianom. Zrównoważony rozwój będzie odgrywał szczególną rolę dla produkcji i konsumpcji mięsa w UE. W tym kontekście można się spodziewać (w dalekiej perspektywie - do 2032 r.) mniejszego spożycia mięsa per capita, niższej produkcji opartej na bardziej ekstensywnych systemach, a także mniejszej liczbie zwierząt czy mniejszego zagęszczenie w budynkach i pastwiskach. 

- Z danych Eurostatu wynika, że uboje bydła w 3q22 w UE-27 zmalały o 3,1% r/r po spadkach o 0,8% r/r i 0,4% r/r odpowiednio w 1q22 i 2q22. Za spadki w dużej mierze odpowiadała zmniejszona produkcja w Polsce (-6% r/r), choć ujemną dynamikę odnotowano wśród większości głównych producentów. W 2023 możliwa jest stabilizacja unijnej produkcji. Niemniej, KE prognozuje, że unijna produkcja wołowiny w kolejnych latach (do 2032) zmniejszać się będzie w średniorocznym tempie 0,9%. Jednym z ważniejszych czynników oddziałujących na spadki produkcji w średnim okresie jest niepewność związana z planowanymi zmianami w unijnej polityce rolnej dla rolnictwa po 2023 - czytamy w najnowszym raporcie banku PKO BP. 

Jakie są prognozy cenowe dla bydła w 2023 r? 

Niestety również w prognozach analityków nie można szukać optymistycznej wizji. Wszystkie znaki wskazują na obniżki w nadchodzącym roku. O ile tym razem? 

- Oceniamy, że przeciętna cena skupu bydła w 2023 będzie niższa o co najmniej 8% r/r. Spadek, z jednej strony będzie konsekwencją zmniejszenia presji podażowej (głównie na świecie, ale także w UE, m.in. wskutek poprawy sytuacji dochodowej producentów), a z drugiej strony prawdopodobnego obniżenia się popytu, który wiąże się z oczekiwanym spowolnieniem gospodarczym. Spadek siły nabywczej konsumentów w warunkach wysokiej inflacji ograniczać może zakupy produktów droższych, do których należy wołowina, oraz wydatki w kanale HoReCa - analizuje bank PKO BP. 

Ile płacą zakłady za bydło w Twojej okolicy?

Sprawdź poniżej, ile zakłady płacą za byki, jałówki i krowy w konkretnych zakładach ubojowych na terenie całej Polski. Możesz sprawdzić ceny zarówno w wadze żywej i poubojowej. 

dkol/
Fot. Kolasińska


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Zamów nasz dodatek

Kwartalnik jest dostępny jako dodatek do prenumeraty rocznej top agrar Polska, jego koszt na cały rok to jedynie 17 zł (cztery wydania). Jeśli już masz prenumeratę top agrar Polska wystarczy wysłać SMS na nr 4321 o treści TAP.MIESNE lub zadzwonić na nr telefonu 61 869 06 90 lub poprzez stronę PRENUMERUJ TOP AGRAR

autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mięsne

IX Forum Sektora Wołowiny już pod koniec stycznia! Zarejestruj się!

Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Rada Sektora Wołowiny oraz Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych organizuje IX Forum Sektora Wołowiny w Warszawie. Wydarzenie odbędzie się 27 stycznia 2023 r. O czym będzie mowa i jak się zarejestrować?

czytaj więcej
Aktualności

Brazylia nadużywa antybiotyków w hodowli?

Jak wynika z raportu World Animal Protection brazylijscy hodowcy mogli nadużywać antybiotyków w hodowli drobiu i trzody. Wyniki badań próbek wody wskazują na obecność genów oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe.

czytaj więcej
Aktualności branżowe

Mleczarnia Kondiki u podnóży Kilimandżaro rozwija się też dzięki Polakom

Dzięki zaangażowaniu Fundacji Ekonomicznej Polska - Afryka Wschodnia oraz wsparciu finansowemu Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP w ramach programu Polska Pomoc działająca u podnóża Kilimandżaro mleczarnia Kondiki zakłada wzrost skupu i przetwórstwa mleka z 4 tys. litrów do 8 tys. litrów dziennie w 2023 roku. Zobaczcie, jak to działa!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)