IX Forum Sektora Wołowiny już pod koniec stycznia! Zarejestruj się!
r e k l a m a
Partnerzy portalu

IX Forum Sektora Wołowiny już pod koniec stycznia! Zarejestruj się!

02.01.2023autor: Dorota Kolasińska

Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Rada Sektora Wołowiny oraz Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych organizuje IX Forum Sektora Wołowiny w Warszawie. Wydarzenie odbędzie się 27 stycznia 2023 r. O czym będzie mowa i jak się zarejestrować?

Już 27 stycznia br. w Warszawie odbędzie się IX Forum Sektora Wołowiny pt.: „Zrównoważona wołowina - wysoka jakość, dobrostan zwierząt, czyste środowisko”. 
- Zagadnienia jakie chcemy poddać dyskusji to rola WPR oraz Krajowego Planu Strategicznego dla WPR w transformacji sektora wołowiny w kierunku bardziej zrównoważonym z uwzględnieniem poprawy dobrostanu bydła, redukcji substancji aktywnych w leczeniu zwierząt, redukcji emisji gazów cieplarnianych oraz lepszego zarządzania jakością, a także społeczna rola zwierząt gospodarskich. Udział w Forum zapowiedzieli Komisarz UE ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski oraz Wiceprezes Rady Ministrów, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Henryk Kowalczyk - informuje PZPBM. 

W dyskusjach IX Forum Sektora Wołowiny będą uczestniczyć przedstawiciele Copa Cogeca, UECBV (European Livestock and Meat Trading Union), Livestock Voice, Dublin Declaration of Scientists.

r e k l a m a

Jak się zarejestrować na IX Forum Sektora Wołowiny?

Wydarzenie będzie realizowane w formie hybrydowej: stacjonarnie w Warszawie w Hotelu Marriott al. Jerozolimskie 65/79 w Warszawie oraz online przy wykorzystaniu platformy internetowej. Na konferencję można się zarejestrować pod tym linkiem:  https://beefforum.pl/rejestracja

Po zakończeniu procesu rejestracji zostanie wysłane potwierdzenie, a w dalszej kolejności odpowiednie wskazówki organizacyjne. PZPBM przypomina, że ilość miejsc stacjonarnych jest ograniczona, decyduje kolejność nadesłania zgłoszenia.

Jaki program IX Forum Sektora Wołowiny? 

Obecność podczas Forum zapowiedział Henryk Kowalczyk oraz Janusz Wojciechowski, ale również będzie można posłuchaj ciekawej prelekcji prof. dr Peera Ederera, członka Rady Naukowej Światowej Organizacji Rolników oraz Bruna Menne, dyrektora COPA COGECA. Z kolei o minimalnych warunkach dotyczących dobrostanu bydła mięsnego opowie Jacek Zarzecki, prezes PZHiPBM. Eksperci poruszą również wątek zrównoważonej transformacji w ramach nowej WPR oraz zarządzania jakością produkcji, które ma być korzyścią dla hodowców. 

- Debatę rozpoczniemy dyskusją nt. społecznej roli zwierząt gospodarskich. Pod presją social mediów, w debacie publicznej w ostatnich latach zapominamy jak ważna rolę społeczną wypełnia produkcja zwierzęca. Tę część debaty poprowadzą sygnatariusze Dublin Declaration of Scientists Societal Role of Lifestock www.dublin-declaration.org. W kolejnej części skupimy się na próbie sfomułowania definicji zrównoważonej produkcji bydła mięsnego, żywca wołowego. Punktem wyjścia do debaty będzie tekst propozycji opracowany przez COPA COGECA w związku z toczącymi się pracami w Komisji Europejskiej, które mają zakończyć się w 2023 roku przyjęciem obowiązującej definicji w UE - informuje PZPBM. 


Cały program IX Forum Sektora Wołowiny.

Zapraszamy do rejestracji!

autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Aktualności branżowe

IX Forum Sektora Wołowiny wystartowało! (transmisja na ŻYWO!)

Właśnie rozpoczęło się IX Forum Sektora Wołowiny w Warszawie. Program spotkania jest niezwykle bogaty, ponadto wydarzenie można oglądać na żywo! O czym debatują  eksperci, naukowcy i producenci i hodowcy bydła mięsnego? 

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła: jałówki droższe niż byki nawet o 1 zł/kg w wbc

Znowu okazuje się, że jedyną kategorią bydła, którą wszelkie kryzysy omijają są jałówki. Na ich tusze zawsze jest zapotrzebowanie i zbyt. Teraz stawki są nawet o 1-,1,5 zł/kg wyższe niż za byki. Ile płacą zakłady?

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła: tylko jeden zakład podniósł stawki. Który i o ile?

Ceny bydła na razie stanęły nie niezbyt satysfakcjonującym dla rolników poziomie. Jeden zakład zdecydował się podnieść stawki. Co się wydarzy w najbliższym czasie na rynku bydła mięsnego? Zobacz, ile płacą ubojnie w tym tygodniu!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)