r e k l a m a
r e k l a m a
Partnerzy portalu
Ceny bydła – lekkie obniżki jałówek i krów
21.04.2020autor: Dorota Kolasińska
W skupach notujemy niewielkie zmiany cenników. Trend idzie w kierunku obniżek cen jałówek i krów, ceny byków zmieniają się lokalnie i w zakresie 10-20 gr/kg wbc.
W skupach bydła jest trochę większy ruch niż w ubiegłym tygodniu, jednak zakłady mimo wszystko biją tygodniowo mniej sztuk, niektóre z nich nawet o 2/3. Zapotrzebowanie jest znacznie niższe niż dotychczas. Większość zakładów eksportująca mięso jałówek i krów obniża ceny, ze względu na mniejsze zapotrzebowanie ze strony eksportu. Ceny byczków lokalnie wahają się o 10-20 gr/kg masy poubojowej.
Pojawiło się kilka informacji, które mogą odmienić sytuację na naszym rynku. Między innymi planowane jest otwarcie rynku Serbii i Algierii oraz prowadzone są rozmowy z Turcją, aby przywrócić tamten kierunek, który niegdyś był bardzo chłonny na nasz surowiec. W momencie gdy tureckie zakłady przestały kupować wołowinę, ceny w Polsce diametralnie się zmieniły.
Problem jednak polega na tym, że na turecki rynek weszły już inne kraje, m.in. Mercosuru, a więc nasza wołowina nie będzie już tak konkurencyjna, jak w tamtych czasach. Kilka dni temu nastąpiło otwarcie chińskiego rynku dla włoskiej wołowiny. Istnieją podejrzenia, że wówczas zapotrzebowanie ze strony Włochów na polską wołowinę i żywiec może wzrosnąć, z wiadomych względów...
W porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku ceny wagi poubojowej w Polsce są niższe o 10-15%.
Tymczasem we Włoszech sytuacja jest bardzo dynamiczna, jeśli chodzi o ceny, ponieważ w skali tygodnia wahania stawek nadal są dość wysokie. Cena byków w klasie R obecnie wynosi 3,54 euro/kg, ale w skali tygodnia spadła o 14,5%, natomiast cena jałówek w klasie R wynosi 4,0 euro/kg wagi poubojowej, ale również notowany jest spadek ceny sięgający niemal 5%. Wzrosło zapotrzebowanie na krowy wysokiej klasy, bo tamtejsze zakłady podniosły ceny o 6%.
W Niemczech sytuacja jest nieco lepsza, bo spadki cen nie są tak duże, wszystkie grupy są tańsze o około 1-3,5%. We Francji tydzień do tygodnia ceny spadają o 1-2%, natomiast w Hiszpanii spadki cen są nieco większe, bo około 7% jałówek i krów, byki około 1,5%.
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 11,87 zł/kg, za byka w klasie O 11,43 zł/kg wbc.
Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 11,84 zł/kg, a za klasę O 11,24 zł/kg.
Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,30 zł/kg, a w klasie O 10,22 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,33 zł/kg, jałówek 5,50 zł/kg, a za krowy 5,00 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!
dkol
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!
Pojawiło się kilka informacji, które mogą odmienić sytuację na naszym rynku. Między innymi planowane jest otwarcie rynku Serbii i Algierii oraz prowadzone są rozmowy z Turcją, aby przywrócić tamten kierunek, który niegdyś był bardzo chłonny na nasz surowiec. W momencie gdy tureckie zakłady przestały kupować wołowinę, ceny w Polsce diametralnie się zmieniły.
Problem jednak polega na tym, że na turecki rynek weszły już inne kraje, m.in. Mercosuru, a więc nasza wołowina nie będzie już tak konkurencyjna, jak w tamtych czasach. Kilka dni temu nastąpiło otwarcie chińskiego rynku dla włoskiej wołowiny. Istnieją podejrzenia, że wówczas zapotrzebowanie ze strony Włochów na polską wołowinę i żywiec może wzrosnąć, z wiadomych względów...
Tymczasem we Włoszech sytuacja jest bardzo dynamiczna, jeśli chodzi o ceny, ponieważ w skali tygodnia wahania stawek nadal są dość wysokie. Cena byków w klasie R obecnie wynosi 3,54 euro/kg, ale w skali tygodnia spadła o 14,5%, natomiast cena jałówek w klasie R wynosi 4,0 euro/kg wagi poubojowej, ale również notowany jest spadek ceny sięgający niemal 5%. Wzrosło zapotrzebowanie na krowy wysokiej klasy, bo tamtejsze zakłady podniosły ceny o 6%.
W Niemczech sytuacja jest nieco lepsza, bo spadki cen nie są tak duże, wszystkie grupy są tańsze o około 1-3,5%. We Francji tydzień do tygodnia ceny spadają o 1-2%, natomiast w Hiszpanii spadki cen są nieco większe, bo około 7% jałówek i krów, byki około 1,5%.
Ile płacą polskie zakłady?
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 11,87 zł/kg, za byka w klasie O 11,43 zł/kg wbc.
Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 11,84 zł/kg, a za klasę O 11,24 zł/kg.
Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,30 zł/kg, a w klasie O 10,22 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,33 zł/kg, jałówek 5,50 zł/kg, a za krowy 5,00 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!
dkol
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a