Ceny bydła: krótki tydzień, są podwyżki
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ceny bydła: krótki tydzień, są podwyżki

08.11.2022autor: Dorota Kolasińska

W skupach w tym tygodniu bydła jest nieco mniej, a tydzień pracy krótszy o jeden dzień. Niektóre zakłady w związku z tym zdecydowały się podnieść ceny byków, jałówek, a nawet krów. Ile płacą w tym tygodniu i jakie są najnowsze prognozy analityków?

Z artykułu dowiesz się

  • jakie są prognozy na rynku?
  • ile zakłady płacą za byki, jałówki i krowy? 
  • ile płacą w UE za bydło?

W zakładach ubojowych podaż bydła jest nieco niższa, szczególnie w przypadku byków. Tydzień pracy jest skrócony, więc zakłady muszą się pospieszyć żeby wykonać założone plany. Doskonałą metodą realizacji zamierzeń są według zakładów podwyżki. Niektóre sięgają nawet 40 gr/kg w wadze poubojowej.

Krajowy trend podąża za światowym

- Sytuacja na europejskim, w tym też polskim rynku wołowiny jest częściowo odzwierciedleniem tendencji na rynkach światowych. Odbudowywanie się produkcji u głównych światowych eksporterów mięsa wołowego sprzyja obniżkom cen wołowiny, mimo, że w UE wciąż notuje się spadki produkcji. Według Eurostatu uboje bydła w UE-27 łącznie w okresie sty-lip’22 zmalały o 1,7% r/r, natomiast KE prognozuje, że unijna produkcja wołowiny w 2022 odnotuje spadek o 0,6% r/r (wobec -0,3% r/r w 2021) a w 2023 zmaleje o 0,2% r/r. – podkreśla Mariusz Dziwulski, analityk Banku PKO BP.

Jak wynika z danych niemieckiej giełdy VEZG z dnia 7 listopada br. ceny bydła są stabilne, bez szczególnych wahań. Za krowy niemieckie zakłady płacą od 4,0-4,23 euro/kg wbc, za byki 5,05-5,17 euro/kg, a za jałówki od 4,1 do 5,15 euro za kg w zależności od klasy tuszy.

Eksport maleje, ale jego wartość rośnie?

Jak wymienia ekspert Banku PKO BP polski eksport mięsa wołowego (świeżego i mrożonego) w pierwszych ośmiu miesiącach 2022 zmalał o 6,6% r/r. Jak twierdzi, stało się to wskutek spadku sprzedaży wołowiny do Włoch, Holandii i Wlk. Brytanii.

Warto zaznaczyć, że jednocześnie wzrosła jego wartość (wzrost cen wołowiny). KOWR w analizie eksportu produktów rolno-spożywczych w okresie od stycznia do sierpnia wymienia, że wśród szerokiej gamy produktów eksport mięsa stanowił znaczący udział, ponadto wartość wzrosła o 38% (6,2 mld euro). W tym czasie wyeksportowano wołowinę o wartości 1,37 mld euro (co stanowi 22% całkowitego eksportu produktów mięsnych).

Spadek tonażu wyeksportowanego mięsa, według Dziwulskiego wynika częściowo z ograniczeń podażowych na rynku krajowym (spadek ubojów w okresie sty-się’22 o 2,0% r/r).

- Z jednej strony można było obserwować już stopniowe narastanie bariery popytowej na rynku wołowiny, której ceny w ostatnich kilkunastu miesiącach odnotowały solidne wzrosty. Dotyczyło to nie tylko rynku wewnętrznego. Wysokie ceny zaczęły być przeszkodą w unijnym eksporcie mięsa oraz bydła żywego na rynki trzecie. Z drugiej strony w kierunku wzrostu popytu na wołowinę oddziaływała wciąż większa sprzedaż do sektora HoReCa, który jeszcze w 2021 dotknięty był ograniczeniami pandemicznymi – wymienia ekspert.

Ceny w skupie będą spadać?

- Spadek realnych dochodów konsumentów w warunkach wysokiej inflacji żywności (w październiku’22 wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych w relacji rocznej wyniósł 21,9%) i zwiększonego ryzyka recesji na niektórych rynkach eksportowych m.in. w Niemczech (drugi rynek sprzedaży dla polskiej wołowiny) ogranicza możliwości wyraźnego zwiększania sprzedaży (w tym eksportu) mięsa wołowego w perspektywie krótkookresowej. Oznacza to, że niewykluczonym scenariuszem może być kontynuacja spadków cen na rynku bydła w 2023. Czynnikiem hamującym spadki będzie jednak wzrost kosztów produkcji (możliwa niska dynamika produkcji u głównych eksporterów w UE) oraz wysokie ceny drobiu i wieprzowiny – podaje ekspert.

Dodaje, że z danych GUS wynika, że przeciętna cena skupu bydła w Polsce we wrześniu’22 była wyższa o 35% r/r, choć niższe w stosunku do rekordowego poziomu z maja ceny zmalały o 6,6%. Spadki cen były jednak łagodniejsze w porównaniu do tego, co obserwowaliśmy poza UE z uwagi na zmiany na rynkach walutowych (słaby PLN i EUR w stosunku do USD).

Według KOWR w ostatnim tygodniu października żywiec wołowy był skupowany w zakładach średnio za 10,95 zł/kg, a za bydło w wadze poubojowej zakłady płaciły średnio 21,33 zł/kg.

Z naszej sondy wynika, że zakłady średnio za byki w klasie R płacą 21,57 zł/kg, za krowy w klasie O 19,71 zł/kg, i jałówki w klasie R około 21,6 zł/kg. 

r e k l a m a

Ile płacą zakłady za bydło w Twojej okolicy?

Sprawdź poniżej, ile zakłady płacą za byki, jałówki i krowy w konkretnych zakładach ubojowych na terenie całej Polski. Możesz sprawdzić ceny zarówno w wadze żywej i poubojowej. 

dkol/
Fot. Kolasińska


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Zamów nasz dodatek

Kwartalnik jest dostępny jako dodatek do prenumeraty rocznej top agrar Polska, jego koszt na cały rok to jedynie 17 zł (cztery wydania). Jeśli już masz prenumeratę top agrar Polska wystarczy wysłać SMS na nr 4321 o treści TAP.MIESNE lub zadzwonić na nr telefonu 61 869 06 90 lub poprzez stronę PRENUMERUJ TOP AGRAR

autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Aktualności branżowe

Pierwszy na świecie podatek od emisji metanu: co na to rolnicy i hodowcy?

Premier Nowej Zelandii, Jacinda Ardern zaproponowała w zeszłym  tygodniu pierwszy na świecie system nakładania podatków od emisji metanu i podtlenku azotu na rolników i ich stada. Można wywnioskować, że propozycja nie spotkała się z entuzjazmem tamtejszego środowiska rolniczego.  

czytaj więcej
Bydło mleczne

Rekordowo wysokie ceny skupu mleka i rekordowo wysokie koszty jego produkcji

Ceny skupu mleka na historycznie wysokich poziomach. Ale niestety zyski rolników pożerają rosnące koszty produkcji. Jakie są największe problemy producentów mleka?

czytaj więcej
Zarządzanie

Sprzedaż substytutów mięsa spada – znudziły się?

      Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze, ale w tym przypadku nie tylko inflacja wpłynęła na wybory konsumenckie. Zmienia się świadomość dotycząca tych produktów, rośnie chęć powrotu do tradycyjnych przepisów, maminej kuchni i zrównoważonej diety. A może moda przeminęła? 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)