Sprzedaż substytutów mięsa spada – znudziły się?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Sprzedaż substytutów mięsa spada – znudziły się?

01.10.2022

      Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze, ale w tym przypadku nie tylko inflacja wpłynęła na wybory konsumenckie. Zmienia się świadomość dotycząca tych produktów, rośnie chęć powrotu do tradycyjnych przepisów, maminej kuchni i zrównoważonej diety. A może moda przeminęła? 

Nie można zaprzeczyć, że rynek substytutów mleka i mięsa rósł w zastraszającym tempie w ostatnich latach. Pojawiła się moda na wykreowaną w przestrzeni medialnej dietę bezmleczną i bezmięsną jako tę „zdrową”, „korzystną dla ochrony środowiska” i „z poszanowaniem dla zwierząt”, często promowaną niepotwierdzonymi naukowo mitami, które do mięsa i mleka się po prostu przykleiły, jak niechciana etykieta. Niektórzy konsumenci potrafią nawet mieć wyrzuty sumienia, że jedzą mięso czy produkty mleczne – przez absurdalne kampanie wprowadzające dezinformację w dietetycznym świecie, posługując się manipulacją obrazami, wykorzystaniem podobnych nazw produktów, obrzydzaniem spożywania mięsa i innymi niezrozumiałymi formami przekazu.

Miejsce na substytuty produktów zwierzęcych oczywiście na półkach sklepowych jest i lepiej jeśli wypełni je polska firma niż zagraniczna. Jednak wielu czytelników może zaskoczyć fakt, że coraz więcej firm zajmujących się przetwórstwem mięsa i mleka wprowadza na rynek również substytuty.

Holandia notuje spadek sprzedaży substytutów mięsa

Zainteresowanie, a może i moda na te produkty w ostatnim czasie rosła, teraz jednak zaczęła spadać. Jak wynika z holenderskich danych substytuty mięsa zwykle były droższe o około 30% od produktów pochodzenia zwierzęcego, teraz w dobie olbrzymiej inflacji i wysokich kosztów każdy szuka oszczędności, nawet w żywności. Sprzedaż tych produktów obecnie spadła o 5%. Pierwszym argumentem jaki przytacza LTO Nederland (rolniczy związek) jest wzrost ceny. Drugim bardzo istotnym jest smakowitość produktów, wiele z nich konsument kupuje raz i więcej do nich nie wraca. Czasami dochodzi do pomyłek, ze względu na łudząco podobny wygląd. 

W USA również spadek dla alternatyw mięsa

Jak podaje Financial Post rozwój rynku substytutów mięsa i mleka rósł dynamicznie. Cieszył się dwucyfrowym wzrostem, a teraz według danych Information Resources Inc. nie tylko przez dłuższy czas utrzymywał się na tym samym poziomie, a dziś z kolei notowany jest spadek o 10,5%!

Jak podkreśla Jonny Parker, specjalista ds. świeżej żywności w firmie zajmującej się badaniami rynku,  pół-wegetariańscy klienci, którzy mogli zdecydować się na produkt alternatywny, teraz wybierają tańszy prawdziwy produkt. Wraz z inflacją konsumenci stają się mniej skłonni do płacenia premii za sztuczne mięso. Ważną rolę odgrywają również kwestie związane ze smakiem i zdrowiem.

W lipcu Deloitte Consulting LLP. przeprowadził ankietę wśród 2000 konsumentów i stwierdził spadek zaufania dotyczącego tego, że mięso roślinne jest zdrowsze i bardziej przyjazne dla środowiska niż mięso pochodzenia zwierzęcego. I nic w tym dziwnego, bo część z produktów powstaje w laboratorium – wysokie zużycie energii, środków chłodniczych, chemicznych, dezynfekcyjnych, pakowanie w plastik. Raczej nie wydaje się to zdrowe i pozbawione śladu węglowego…

W Polsce drogo i za mała gama produktów

Jak czytamy na Biznes Newseria badanie Smart Protein wskazało, że zdaniem wielu polskich konsumentów żywność pochodzenia roślinnego jest po prostu za droga, za mało jest informacji na temat produktów, nie ma wystarczającego wyboru roślinnych opcji podczas jedzenia poza domem. Produktów jest może więcej niż kilka lat temu, ale nadal w wielu sklepach nie ma tego czego szuka ta grupa konsumentów, szczególnie w tych małych, osiedlowych sklepach.

Teoretycznie Polacy deklarują, że zamierzają jeść mniej mięsa już od jakiegoś czasu, ale wydaje się to jedynie „gadaniną dla zaspokojenia sumienia” niż realnym działaniem, gdyż w danych dot. spożycia mięsa tego absolutnie nie widać. W 2005 r. średnie spożycie mięsa per capita w Polsce wynosiło ok. 66 kg rocznie, w 2021 r. zjedliśmy przez rok średnio 73,8 kg mięsa plus podroby. Warto dodać, że do tego dochodzi około 252 l mleka rocznie (ta wartość również rośnie). Także mimo obaw, które co jakiś czas się pojawiają w branży, nie ma powodu do niepokoju. Kotlet schabowy, pierś z kurczaka, stek czy burger królują i królować będą, popijane szklanką mleka dziennie. 

Oprac. dkol na podst. biznes.newseria.pl/ nos.nl/ financialpost.com/Bloomberg.com

Fot. Envato Elements

CZYTAJ CAŁY ARTYKUŁ W www.topagrar.pl
r e k l a m a

Kto zarobił na wzroście cen nawozów i gdzie trafia ukraińskie zboże? NIK to sprawdzi

23.10.2022

Na podstawie wniosku KRIR - Najwyższa Izba Kontroli będzie kontrolować polski rynek rolny. NIK ma sprawdzić czy wysokie ceny nawozów mają swoje odzwierciedlenie w kosztach produkcji, czy ktoś zarobił na rolnikach oraz co się dzieje ze zbożem i rzepakiem z Ukrainy, który trafia do Polski.

Prezes Najwyższej Izby Kontroli uwzględnił wniosek Krajowej Rady Izb Rolniczych i zajmie się dwoma tematami, które w ostatnim czasie mają ogromny wpływ na rynki rolne w Polsce: wysokie ceny nawozów oraz to jak ceny ziarna importowanego z Ukrainy wpływają na ceny zbóż w Polsce. 

Import zboża z Ukrainy wpływa na ceny zboża w Polsce - w jaki sposób?

Wiktor Szmulewicz, prezes samorządu rolniczego w swoim piśmie do szefa NIK zwraca uwagę na spadek cen zbóż w Polsce w ostatnim czasie, co znacznie pogarsza sytuację polskich rolników, ponieważ w tym roku znacznie wzrosły im koszty produkcji zbóż. Izby rolnicze chcą, aby kontrolerzy NIK sprawdzili w jakim stopniu wpływ na to miało otwarcie polskiej i unijnej granicy na ziarno z Ukrainy. 

– Rozumiemy trudną sytuację rolników ukraińskich, ale pomoc dla tych producentów nie może odbywać się kosztem polskich rolników, którzy z powodu niskich cen i braku możliwości sprzedaży zapasów mogą być zagrożeni upadkiem gospodarstw, tym bardziej, że wkrótce będą żniwa – napisał Wiktor Szmulewicz, prezes KRIR.

Obawom szefa samorządu rolniczego wtórują także przedstawiciele Lubelskiej Izby Rolniczej. W ich opinii, to głównie rolnicy z Lubelszczyzny i Podkarpacia w największym stopniu ponoszą konsekwencję napływu zbóż, kukurydzy i rzepaku z Ukrainy. Z tego powodu zarząd LIR chciałby dowiedzieć się jaka jest rzeczywista skala importu ziarna z Ukrainy i ile tego zboża zostaje w Polsce. Lubelscy rolnicy chcą także poznać listę podmiotów gospodarczych importujących te surowce na terytorium Polski. Według przedstawiciele LIR pozwoli, to lepiej zarządzać tym ryzykiem oraz podjąć odpowiednie kroki w przyszłości.

Przedstawiciele Krajowej Rady Izb rolniczych poprosili Mariana Banasia, prezesa NIK, aby ta instytucja zbadała:

  • czy zboże importowane z Ukrainy jest w Polsce tylko tranzytem i trafia ostatecznie do kolejnych państw czy część z tego ziarna zostaje w polskich magazynach? 
  • które zboże w polskich portach jest ładowane w pierwszej kolejności: ukraińskie czy polskie, a jeżeli to ziarno zza wschodniej granicy ma priorytet, to czy przez to polskie zboże nie może być eksportowane ze względu na ograniczone możliwości przeładunkowe?
  • czy ziarno ukraińskie spełnia polskie i unijne wymogi fitosanitarne?
CZYTAJ ARTYKUŁ
r e k l a m a

Czy działka nabyta po ślubie wlicza się do wspólnoty majątkowej małżeńskiej?

21.10.2022

Chciałabym zakupić działkę do majątku odrębnego, a potem przekazać ją synowi z pierwszego małżeństwa. Czy jest to możliwe, skoro mam wspólność majątkową małżeńską od ponad 20 lat? Jakie składniki wchodzą w skład majątku odrębnego małżonków?

Czym jest małżeńska wspólność majątkowa?

Artykuł 31 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego określa, że z chwilą zawarcia małżeństwa powstaje między małżonkami z mocy ustawy wspólność majątkowa (wspólność ustawowa) obejmująca przedmioty majątkowe nabyte w czasie jej trwania przez oboje małżonków lub przez jednego z nich (majątek wspólny). Przedmioty majątkowe nieobjęte wspólnością ustawową należą do majątku osobistego każdego z małżonków.

Majątek osobisty każdego z małżonków - czyli jaki?

Z kolei według art. 33 k.r.o., do majątku osobistego każdego z małżonków należą m.in.: przedmioty majątkowe nabyte przed powstaniem wspólności ustawowej oraz nabyte przez dziedziczenie, zapis lub darowiznę (chyba że spadkodawca lub darczyńca inaczej postanowił). Należą do niego też te służące wyłącznie do zaspokajania osobistych potrzeb jednego z małżonków. Majątkiem osobistym są również prawa niezbywalne, które mogą przysługiwać tylko jednej osobie, oraz przedmioty majątkowe uzyskane z tytułu nagrody za osobiste osiągnięcia jednego z małżonków. Do majątku osobistego wlicza się ponadto przedmioty uzyskane z tytułu odszkodowania za uszkodzenie ciała lub wywołanie rozstroju zdrowia albo z tytułu zadośćuczynienia za doznaną krzywdę.

Istotne jest źródło finansowania

W skład majątku odrębnego wchodzą także przedmioty majątkowe nabyte w zamian za składniki majątku osobistego, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej. Przykładowo, gdyby przed wstąpieniem w związek małżeński była Pani właścicielką lokalu, a potem go sprzedała i z tych pieniędzy zakupiła działkę budowlaną, wtedy należy podać te informacje w akcie notarialnym, że pieniądze na zakup działki pochodzą ze sprzedaży lokalu, który był własnością osobistą.

Reasumując: to, czy może Pani nabyć działkę budowlaną do majątku osobistego, zależy głównie od źródła jej finansowania.

dr hab. Aneta Suchoń, prof. UAM
fot. M. Czubak

CZYTAJ ARTYKUŁ

Poddzierżawy - dla kogo? Ilu rolników korzysta?

20.10.2022

Od 2017 roku Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa poddzierżawił jedynie 5 tys. ha gruntów W jakich sytuacjach rolnik może liczyć na zgodę KOWR na poddzierżawienie gruntów od dzierżawcy?

Poddzierżawianie gruntów wzbudza w ostatnim czasie wiele emocji. O wyjaśnienia w tej sprawie poprosiła resort rolnictwa opozycja. - Od początku września biura poselskie są wręcz zasypywane informacjami i pytaniami od małopolskich (ale nie tylko) rolników odnośnie do bulwersującej sprawy poddzierżawy 141 ha gruntów rolnych we wsi Kępie pod Miechowem w Małopolsce przez rodzinę (brata) Norberta Kaczmarczyka, sekretarza stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Oburzenie rolników wzbudza zarówno opisany przez portal WP.pl tryb przystąpienia do umowy poddzierżawy członków rodziny wiceministra, jej podpisanie (zatwierdzenie wniosku przez samego ówczesnego dyrektora generalnego KOWR), wysokość czynszu dzierżawnego poddzierżawy, a w szczególności fakt, że powierzchnia całkowita poddzierżawionych nieruchomości dla jednego użytkownika (rolnikowi niespokrewnionemu z dotychczasowym dzierżawcą, prowadzącemu gospodarstwo na odległość, spoza danej gminy/gmin graniczących – nieposiadającemu gruntów rolnych w gminie, gdzie znajduje się nieruchomość, lub w gminie sąsiedniej, o powierzchni powyżej 100 ha) to aż 141 ha – napisała w interpelacji Dorota Niedziela oraz Kazimierz Plocke z Platformy Obywatelskiej, którzy zadali szereg pytań dotyczących praktyki związanej z poddzierżawianiem gruntów.

CZYTAJ ARTYKUŁ

Przeczytaj także

Bydło mięsne

Ceny bydła: stawki spadają we wszystkich ubojniach. Ile płacą w tym tygodniu?

W tym tygodniu niestety we wszystkich skupach stawki poszły w dół. Może to być zapowiedź głębszych spadków. Kto płaci najwięcej, a kto najmniej? 

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła: lokalne zmiany w cennikach

W zakładach ubojowych sytuacja jest raczej stabilna, choć niektóre zakłady zdecydowały się zmienić stawki za bydło. Nie ma w tym tygodniu wyznaczonego trendu, choć mówi się o nadchodzących obniżkach. 

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła: krótki tydzień, są podwyżki

W skupach w tym tygodniu bydła jest nieco mniej, a tydzień pracy krótszy o jeden dzień. Niektóre zakłady w związku z tym zdecydowały się podnieść ceny byków, jałówek, a nawet krów. Ile płacą w tym tygodniu i jakie są najnowsze prognozy analityków?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)