Ceny bydła – koronawirus wprowadza rynkowy zamęt
W ubiegłym tygodniu ceny żywca bardzo spadły i wydawało się, że epidemia koronawirusa spowoduje iż obniżki będą kontynuowane i w tym tygodniu. Niespodziewanie jednak pojawiły się lekkie podwyżki...
W ubiegłym tygodniu cenniki bydła jednogłośnie obniżono w każdym zakładzie. Ceny spadły średnio o kilkadziesiąt groszy za kg – międzynarodowy transport bydła stanął, restauracje zamknięto, a ludzie wychodzą do sklepów rzadziej – efekt pandemii koronawirusa. W tym tygodniu spodziewaliśmy się dalszych spadków cen, a tymczasem w kilku zakładach podniesiono ceny za wszystkie kategorie bydła. Co prawda granice zostały udrożnione, po wprowadzeniu zielonych korytarzy dla żywca i produktów szybko psujących się, to nadal wiele firm transportowych rezygnuje z wyjazdów do Włoch.
Ceny za byki w klasie R w wadze bitej ciepłej wzrosły w kilku zakładach od 10 do 50 gr/kg. Ceny wagi żywej nie uległy zmianom. Spadła średnia stawka za jałówki w klasie R o 40 gr/kg. Obecne zmiany cenników są spowodowane raczej sytuacją rynkową w kraju, gdyż jak informują pracownicy zakładów, rolnicy wstrzymują się ze sprzedażą bydła, więc do ubojni trafia go mniej, niż w ubiegłym tygodniu. Silnie wyhamowała sprzedaż półtusz, natomiast nadal dobrze sprzedają się elementy zarówno na naszym rynku jak i za granicą.
Według danych MRiRW ceny byków w wieku od 12 do 24 miesięcy spadły w ciągu tygodnia o 4,3%, jałówek o 2,2%, a krów o 0,1%. Obecnie średnia cena na rynku byków w wadze żywej wynosi 6,43 zł/kg, krów 5,09 zł/kg i jałówek 6,56 zł/kg.
Ile płacą polskie zakłady?
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 11,77 zł/kg, za byka w klasie O 11,39 zł/kg wbc.
Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 11,84 zł/kg, a za klasę O 11,18 zł/kg.
Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,42 zł/kg, a w klasie O 10,33 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,43 zł/kg, jałówek 5,83 zł/kg, a za krowy 4,90 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!
dkol
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Najważniejsze tematy