r e k l a m a
Partnerzy portalu
Ceny bydła – jałówki tanieją, a byki i krowy lekko w górę
07.04.2020autor: Dorota Kolasińska
W związku z epidemią koronawirusa sytuacja na rynku zmienia się z tygodnia na tydzień. W tym tygodniu zakłady podniosły ceny byków i krów, ale obniżyły ceny jałówek. Niektóre zakłady nawet ich nie przyjmują, bo nie mają gdzie później sprzedać towaru.
Święta Wielkanocne tuż tuż, koronawirus szaleje, spotkania rodzinne przy Wielkanocnym stole w wielu domach się nie odbędą. Zapotrzebowanie na wołowinę jest niewielkie. Rolnicy raczej nie myślą w tym tygodniu o sprzedaży żywca, mniej się interesują ceną w skupie.
Mniejsze zainteresowanie rolników sprzedażą wymusiło na zakladach lekkie podwyżki za wagę bitą ciepłą byków i krów o około 10-30 gr/kg. Natomiast ceny jałówek, na które jeszcze niedawno była bardzo wysoka cena (nawet 13,5 zł/kg) i duże zapotrzebowanie, teraz zakłady skupują za niższą cenę niż byki, bo za około 11,50 zł/kg. W niektórych ubojniach cena spadła nawet do 10 zł/kg.
Rolnicy z kolei mają inny problem, zdobycie materiału do opasu nie jest łatwe. Od marca do kwietnia przypada okres, kiedy cieląt jest najmniej, ze względu na letnie upały ubiegłego roku i problemy z zacieleniami. Cieląt jest mało, a jeśli są dostępne to dość drogie.
U jednego z naszych największych odbiorców wołowiny, czyli we Włoszech sytuacja jest analogiczna do polskiej. W porównaniu do ubiegłego tygodnia ceny jałówek w klasie R spadły (nie aż tyle co w Polsce!), do... 1,15 euro za kg, to aż 72%! Wzrosła natomiast cena krów o 10% do 2,42 euro/kg, a byków o 22% do 3,51 euro/kg w klasie R.
Zobaczymy, co wydarzy się po okresie świątecznym, bo trudno cokolwiek przewidzieć w obecnej sytuacji.
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 11,89 zł/kg, za byka w klasie O 11,51 zł/kg wbc.
Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 11,79 zł/kg, a za klasę O 11,24 zł/kg.
Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,51 zł/kg, a w klasie O 10,40 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,43 zł/kg, jałówek 5,50 zł/kg, a za krowy 5,00 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!
dkol
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!
Mniejsze zainteresowanie rolników sprzedażą wymusiło na zakladach lekkie podwyżki za wagę bitą ciepłą byków i krów o około 10-30 gr/kg. Natomiast ceny jałówek, na które jeszcze niedawno była bardzo wysoka cena (nawet 13,5 zł/kg) i duże zapotrzebowanie, teraz zakłady skupują za niższą cenę niż byki, bo za około 11,50 zł/kg. W niektórych ubojniach cena spadła nawet do 10 zł/kg.
Rolnicy z kolei mają inny problem, zdobycie materiału do opasu nie jest łatwe. Od marca do kwietnia przypada okres, kiedy cieląt jest najmniej, ze względu na letnie upały ubiegłego roku i problemy z zacieleniami. Cieląt jest mało, a jeśli są dostępne to dość drogie.
r e k l a m a
Spadek cen jałówek o 70%?
U jednego z naszych największych odbiorców wołowiny, czyli we Włoszech sytuacja jest analogiczna do polskiej. W porównaniu do ubiegłego tygodnia ceny jałówek w klasie R spadły (nie aż tyle co w Polsce!), do... 1,15 euro za kg, to aż 72%! Wzrosła natomiast cena krów o 10% do 2,42 euro/kg, a byków o 22% do 3,51 euro/kg w klasie R.
Zobaczymy, co wydarzy się po okresie świątecznym, bo trudno cokolwiek przewidzieć w obecnej sytuacji.
Ile płacą polskie zakłady?
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 11,89 zł/kg, za byka w klasie O 11,51 zł/kg wbc.
Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 11,79 zł/kg, a za klasę O 11,24 zł/kg.
Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,51 zł/kg, a w klasie O 10,40 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,43 zł/kg, jałówek 5,50 zł/kg, a za krowy 5,00 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!
dkol
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a