Ceny bydła – co przyniósł zajączek wielkanocny?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ceny bydła – co przyniósł zajączek wielkanocny?

30.03.2021autor: Dorota Kolasińska

Jest miła niespodzianka, może niewielka, ale lepszy rydz niż nic. Stawki we wszystkich kategoriach lekko wzrosły, ale nie we wszystkich zakładach. Sprawdź, które zakłady ubojowe zmieniły cenniki!

Zazwyczaj w tygodniu przed Wielkanocą w cennikach niewiele się zmieniało i nadchodził świąteczny letarg. Teraz sytuacja jest nieco inna niż zwykle. Już kilka tygodni temu pracownicy skupów tłumaczyli, że spadek cen wynika z lekko zapchanych magazynów i potrwa kilka tygodni oraz, że ceny powinny znów odbić w górę, gdy zator się rozładuje. Zapowiadali, że stanie się to tuż przed lub po Wielkanocy. Jak wynika z naszej sondy w zakładach zrobiło się luźniej i lekko wzrósł popyt, a z nim stawki za byki, jałówki i krowy. Nie są to duże podwyżki i nie we wszystkich zakładach, ale zawsze lepszy rydz niż nic. 

Trend wzrostowy już od kilku tygodni obserwujemy w przypadku stawek za krowy. Niektóre zakłady w tym tygodniu zdecydowały się również na podwyżki cen za byki i jałówki w klasach R i O. Wynika to z lokalnego zapotrzebowania na żywiec lub szybkiej konieczności realizacji zamówień przed Świętami, stąd w niektórych zakładach mamy do czynienia ze wzrostem cen nawet o 0,5 zł/kg w wadze poubojowej. 

Ponownie za byki w klasie R maksymalnie zakłady płacą 14 zł/kg wbc, a za jałówki nawet 14,5 zł/kg. Stawki za krowy w klasie R sięgają 12 zł/kg. 
r e k l a m a

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 13,52 zł/kg, za byka w klasie O 13,13 zł/kg wbc. Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 13,22 zł/kg, a za klasę O 12,51 zł/kg. Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 11,48 zł/kg, a w klasie O za około 11,25 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,58 zł/kg, jałówek 6,12 zł/kg, a za krowy 5,07 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!  

dkol
Fot. Kolasińska


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!

autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mięsne

Jak COVID-19 wpłynął na rynek wołowiny?

Rynek wołowiny okazał się wyjątkowo odporny na kryzys związany z pandemią koronawirsua. Zarówno wielkość sprzedaży za granicę jak i dochody z tego tytułu spadły w niewielkim stopniu. Polska pozostaje trzecim eksporterem tego mięsa w Unii Europejskiej. 

czytaj więcej
Bydło mięsne

Gdzie kupić lub zjeść wołowinę prosto od rolnika? Powstaje mapa punktów!

Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego w ramach projektu Najlepsza Polska Wołowina przygotowuje mapę z punktami, gdzie konsument będzie mógł kupić i zjeść wołowinę pochodzącą wprost z gospodarstwa. Na razie trwa zbiórka danych. 

czytaj więcej
Bydło mięsne

Niemcy z trudem pokrywają koszty hodowli opasów

Niemcy borykają się z wysoką ceną pasz, rosnącymi wymaganiami dotyczącymi dobrostanu zwierząt oraz niskimi dopłatami do młodych zwierząt. Pogłowie bydła spadnie. 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)