Bydło mięsne: powstała lista 340 dobrych, zrównoważonych praktyk w ramach projektu BovINE
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Bydło mięsne: powstała lista 340 dobrych, zrównoważonych praktyk w ramach projektu BovINE

18.12.2022autor: Dorota Kolasińska

W końcowej konferencji w Brukseli (1 grudnia 2022 r.) wraz z partnerami projektu BovINE uczestniczyło ponad 250 osób z całej Europy, a także przedstawiciele DG Agri, DG Sante, Copa-Cogeca i EUFRAS. Zrównoważona hodowla bydła mięsnego będzie się dalej rozwijać dzięki pomysłom uczestników projektu i innowacyjnym rolnikom!

Przez ostatnie trzy lata zespół BovINE (Beef Innovation Network Europe) wypracowywał schemat dobrych praktyk dla hodowców bydła mięsnego.

BovINE zrzesza konsorcjum 18 organizacji z 10 krajów europejskich. Nad identyfikacją potrzeb i rozwiązań pracowali eksperci, rolnicy, doradcy i naukowcy. W ciągu trzech lat odbył się szereg spotkań krajowych, ale także wspólnych z przedstawicielami z innych państw. Okazuje się, że dla jednych, to, co wydaje się oczywiste i standardowo stosowane w każdej oborze, dla innych jest nowością. W związku z tym hodowcy z różnych państw mogą się wiele od siebie nawzajem nauczyć.

 Projekt zakończył się 1 grudnia br. konferencją podsumowującą. Spośród bardzo wielu potrzeb rolników wybrano 32 najważniejsze. Na potrzeby odpowiedziano rozwiązaniami - przygotowano 340 dobrych praktyk, które hodowcy mogą zastosować w swoich oborach, poprawiając parametry hodowli lub opasu.

Wśród ciekawych praktyk można wymienić USG w wykrywaniu zapaleń płuc, aplikacje do obliczania efektywności produkcji i liczenia kosztów, przegląd automatycznych systemów żywienia bydła mięsnego, termodetekcja w szybkim wykrywaniu kulawizn u bydła, ciekawe szyby wentylacyjne do starych budynków czy technika Madigana w stymulacji słabego cielęcia po urodzeniu.

 Eksperci zaznaczają, że to nie koniec projektu i jeszcze wiele można razem osiągnąć, aby wymieniać doświadczenia, dobre praktyki i wiedzę, aby było łatwiej i efektywniej. W Polsce kierownikiem projektu był Jerzy Wierzbicki, prezes PZPBM.

Rolnicy są źródeł innowacji

- Projekt sieci BovINE wyraźnie pokazał, że rolnicy są sami w sobie istotnym źródłem innowacji, a tym samym odgrywają ważną rolę w poszukiwaniu i wdrażaniu rozwiązań dla stojących przed nimi wyzwań w zakresie zrównoważonego rozwoju – mówiła Maeve Henchion, Koordynator BovINE.

Prezentacje partnerów koncentrowały się na dzieleniu się dobrymi praktykami i rozwiązaniami z badań opartych na czterech tematach projektu: zdrowie i dobrostan zwierząt, odporność społeczno-ekonomiczna, wydajność produkcji i jakość mięsa oraz zrównoważenie środowiskowe.

Rozwiązania zostały zidentyfikowane przez partnerów projektu w celu zaspokojenia podstawowych potrzeb rolników, a następnie zestawione przez liderów tematycznych projektu i menedżerów sieci w dziewięciu krajach europejskich reprezentowanych w BovINE. 340 dobrych praktyk jest obecnie dostępnych dla wszystkich w serwisie BovINE Knowledge Hub (BKH).

- DG AGRI dostrzega i docenia cenną pracę BovINE polegającą na dostarczaniu wiedzy opartej na dowodach naukowych w celu tworzenia rozwiązań dla rolników, a także spostrzeżeń dla decydentów i wszystkich zainteresowanych stron. Innowacje BovINE przyczynią się do zagwarantowania, że produkcja zwierzęca odegra swoją rolę w zapewnieniu zrównoważonego i cyrkularnego systemu żywnościowego – mówił Diego Canga Fano z DG AGRI, nowo mianowany kierownik ds. badań.

- Dzięki ukierunkowanym interwencjom politycznym oraz wsparciu ze strony doradców rolnych i branżowych rozwiązania wskazane przez sieć BovINE i swobodnie dostępne w ramach BovINE Knowledge Hub, są gotowe do wdrożenia w całej Europie – Richard Lynch powiedział na koniec Kierownik Projektu BovINE.

Trzyletni projekt sieci BovINE finansowany przez UE kończy się 31 grudnia 2022 r. Więcej w dodatku Bydło mięsne i opasy 1/2023!

dkol/BovINE

Fot. Kolasińska

autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mięsne

Ceny bydła: jałówki droższe niż byki nawet o 1 zł/kg w wbc

Znowu okazuje się, że jedyną kategorią bydła, którą wszelkie kryzysy omijają są jałówki. Na ich tusze zawsze jest zapotrzebowanie i zbyt. Teraz stawki są nawet o 1-,1,5 zł/kg wyższe niż za byki. Ile płacą zakłady?

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła: tylko jeden zakład podniósł stawki. Który i o ile?

Ceny bydła na razie stanęły nie niezbyt satysfakcjonującym dla rolników poziomie. Jeden zakład zdecydował się podnieść stawki. Co się wydarzy w najbliższym czasie na rynku bydła mięsnego? Zobacz, ile płacą ubojnie w tym tygodniu!

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła: na nowy rok małe podwyżki

Nowy rok w skupach bydła przyniósł niewielkie podwyżki, wynikające z mniejszej podaży. Jednak ceny nie zachęcają do sprzedaży. Ile dziś płacą polskie zakłady, a jakie są prognozy?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)