UOKIK wziął się za zakłady mięsne i sieci handlowe. Dyskryminują rolników ze stref ASF?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

UOKIK wziął się za zakłady mięsne i sieci handlowe. Dyskryminują rolników ze stref ASF?

25.10.2021autor: Kamila Szałaj

UOKiK wszczął kontrolę w dużych zakładach mięsnych i sieciach handlowych, m.in. Animeksie i Biedronce. Sprawdza, czy były przypadki odmowy zakupu wieprzowiny od rolników ze strefy ASF. Jakie są pierwsze wnioski z kontroli?

Producenci trzody chlewnej ze stref czerwonych ASF być może odetchną z ulgą. UOKiK wziął się wreszcie za zakłady mięsne i sieci handlowe, które odmawiały handlowania żywymi świniami i mięsem z terenów, gdzie wystąpiła choroba. Zdaniem Urzędu to przejaw wykorzystania przewagi kontraktowej na rynku.

r e k l a m a

Czy UOKiK wyegzekwuje prawidłowe traktowanie hodowców?

Tomasz Chróstny, prezes UOKiK zlecił kontrole u przedsiębiorców działających na rynku wieprzowiny, aby sprawdzić czy sieci handlowe i duże zakłady mięsne odmawiają przyjmowania w pełni przebadanego mięsa ze zdrowych zwierząt hodowanych w strefach, gdzie występują przypadki i ogniska ASF. Jest więc szansa, że UOKiK odpowiednimi karami wyegzekwuje prawidłowe traktowanie hodowców.

- Jest to mięso bezpieczne dla ludzi, a odmowa jego zakupu przez dużych przedsiębiorców może stanowić praktykę nieuczciwego wykorzystywania przewagi kontraktowej – wyjaśnia UOKiK.

Z ogólnodostępnej wiedzy i wstępnych ustaleń UOKiK wynika, że mięso ze zdrowych, przebadanych świń ze strefy czerwonej, wyprodukowane w wyznaczonych zakładach „może być sprzedawane bez ograniczeń na terenie Polski”.

- Z taką praktyką mamy do czynienia, jeżeli pomiędzy kontrahentami istnieje znaczna dysproporcja potencjału ekonomicznego, a silniejsza strona wykorzystuje ją na niekorzyść mniejszego podmiotu. Może to dotyczyć  relacji np. pomiędzy rolnikiem a dużym ogólnopolskim przetwórcą mięsa lub siecią handlową – podaje UOKiK.

Chróstny zaznacza, że oprócz tego, że eksport wieprzowiny z Polski jest wystarczająco ograniczony, to dodatkowo rolnicy mają problem ze sprzedażą pełnowartościowego mięsa naszym zakładom. Do Polski tymczasem importowane jest tańsze mięso pochodzące z UE, czego efektem są jego braki na sklepowych półkach.

Pod lupą UOKiK trzy zakłady mięsne i dwie sieci handlowe

UOKiK podaje, że pierwsze kontrole przeprowadzono już w lipcu br. po sygnałach, które występowały lokalnie. Pracownicy UOKiK podjęli pierwsze czynności sprawdzające w lipcu br.

- W pierwszej kolejności sprawdzono działania pięciu podmiotów - dwóch sieci handlowych: Jeronimo Martins Polska (sieć Biedronka) i Dino Polska oraz trzech przetwórców: Gobarto (producent mięsny zależny od spółki Cedrob sprzedający produkty m.in. pod markami Gobarto, Makton), Animex (producent m.in. marek Krakus, Morliny czy Berlinki)  i Sokołów (właściciel m.in. marek Sokołów, Grill House czy Gzella) – wymienia Urząd. Jak ustalili pracownicy UOKiK spółka Jeronimo Martins Polska do niedawna nie nabywała mięsa ze zdrowych zwierząt hodowanych w strefach, w których występuje ASF.

Biedronka zaczęła kupować wieprzowinę ze stref ASF

W trakcie trwania kontroli zleconej przez UOKiK Biedronka zmieniła swoją politykę i aktualnie kupuje takie mięso oraz jego przetwory. Pracownicy UOKiK uzyskali potwierdzenie od dostawców, iż Jeronimo Martins Polska rzeczywiście zaczęło w ostatnim czasie przyjmować przebadane produkty ze stref objętych ograniczeniami. Natomiast z kontroli firm takich jak Animex, Sokołów i Gobarto, wynika, że przedsiębiorcy nie uzależniają zakupu wieprzowiny od hodowli zwierzęcia w strefach wolnych od ASF. Spółki zadeklarowały, że zamierzają również w przyszłości kupować przebadane mięso ze stref. UOKiK nadal będzie prowadził kontrolę Dino Polska i działania podmiotu zależnego spółki, odpowiedzialnego za zakup i przetwórstwo mięsa – Agro Rydzyna.

UOKiK sprawdza też, czy Lidl nie dyskryminuje rolnika

Pracownicy UOKiK razem z Wojewódzkim Inspektoratem Inspekcji Handlowej w Poznaniu będą kontynuować kontrolę, czy polscy rolnicy nie są dyskryminowani przez dużych kontrahentów.

- Dotychczasowe kontrole Prezesa Urzędu prowadzone były na podstawie informacji od pośredników w handlu trzodą chlewną, ubojni, zakładów mięsnych i sieci handlowych na temat podmiotów odmawiających skupu zdrowej trzody lub już przetworzonego mięsa wieprzowego, pochodzącego ze stref ASF. W ramach współpracy z Głównym Lekarzem Weterynarii otrzymaliśmy dane ubojni, które odmawiały przyjęcia uzgodnionych dostaw. Na podstawie zgromadzonego materiału oraz w ramach badania przesiewowego prowadzone są dalsze kontrole w dwóch zakładach mięsnych: Bell Polska (należący do jednej z największych grup kapitałowych producentów mięsnych w Europie) oraz Agro Rydzyna (spółka zależna Dino Polska). Badane są również praktyki sieci handlowej Lidl – podaje UOKiK, a prezes Chróstny dodaje, że nie ma podstaw, aby zakłady mięsne czy sieci handlowe odmawiały zakupu wieprzowiny tylko ze względu na miejsce jej produkcji.

- Apeluję do dużych podmiotów, aby postępowały uczciwie i odpowiedzialnie, nie dyskryminowały rolników z czerwonych stref ASF i kupowały od nich pełnowartościowe mięso wieprzowe. To ważne dla zachowania ciągłości łańcucha dostaw, a tym samym bezpieczeństwa żywnościowego kraju – mówi Tomasz Chróstny.

oprac. dkol na podst. uokik.gov.pl
fot. Kamila Szałaj

autor Kamila Szałaj

Kamila Szałaj

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

redaktor w zespole PWR Online, odpowiedzialna głównie za stronę www.tygodnik-rolniczy.pl

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Aktualności

Nieuczciwe praktyki rynkowe będą zakazane – ustawa czeka na podpis prezydenta!

Sejm prawie jednomyślnie przyjął poprawki Senatu do ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi. Nowe przepisy definiują 16 nieuczciwych praktyk. Część z nich będzie bezwzględnie zakazana.

czytaj więcej

Jakie są nowe zasady zwalczania ASF?

Zdaniem rolników nowe przepisy dotyczące zwalczania afrykańskiego pomoru świń doprowadzą do likwidacji wielu gospodarstw rodzinnych zajmujących się produkcją trzody chlewnej w naszym kraju. Krzysztof Jażdżewski, zastępca głównego lekarza weterynarii, wyjaśniał ich wątpliwości podczas spotkania w Przygodach w gminie Suchożebry i uspokajał co do możliwości spełnienia nowych wymogów.

czytaj więcej

Czy na Mazowszu mamy już epidemię wścieklizny?

Na Mazowszu stwierdzono kolejne ogniska wścieklizny u zwierząt, głównie u lisów. Sytuacja jest bardzo poważna, zwłaszcza że rok temu w tym rejonie nie było ani jednego przypadku choroby u tych zwierząt. Czy grozi nam wybuch kolejnej epidemii? Jak ustrzec swoje zwierzęta przed wirusem?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)