Polska gęsina podbija światowe rynki
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Polska gęsina podbija światowe rynki

26.11.2020autor: Magdalena Szymańska

Polska to kraj, który znajduje się w czołówce producentów gęsiny w całej Unii. Utrzymujący się wysoki eksport sprawia, że pogłowie gęsi w Polsce stale się zwiększa.

Polska w czołówce krajów Unii Europejskiej

Polska zaliczana jest do wiodących producentów gęsiny w Unii Europejskiej. W ostatnich latach notowany był dynamiczny wzrost pogłowia gęsi w Polsce. W latach 2016–2019 zwiększyło się ono o 23% do blisko 1,1 mln sztuk.

r e k l a m a

Wysoki eksport sprzyja wzrostowi pogłowia gęsi

Jak wskazuje Marcin Wroński, zastępca dyrektora generalnego KOWR, rosnąca produkcja gęsiny w Polsce wynika z utrzymującego się popytu eksportowego oraz z coraz większej popularności tego mięsa wśród polskich konsumentów. Polacy doceniają jego walory smakowe, zdrowotne i dietetyczne.

Które kraje zasmakowały w polskiej gęsinie?

W ostatnich pięciu latach (2015–2019) krajowi przedsiębiorcy sprzedawali na rynki zagraniczne od 17 do 22 tys. ton gęsiny. Około 90% wolumenu eksportu tego asortymentu było kierowane na rynek unijny, w tym głównie do Niemiec. Walory smakowe polskiej gęsiny doceniają nie tylko europejscy konsumenci. Drugim co do wielkości jej rynkiem zbytu jest Hongkong. W 2019 r. wywieźliśmy tam 1,8 tys. ton tego mięsa.

Najbardziej popularnym gatunkiem gęsi w Polsce jest gęś biała kołudzka, stanowi ona około 90% krajowego pogłowia gęsi i jest efektem pracy Instytutu Zootechniki – PIB w Kołudzie Wielkiej.

Dlaczego gęsina jest taka dobra?

Gęsina, w porównaniu z innymi gatunkami mięsa, charakteryzuje się korzystnymi proporcjami kwasów tłuszczowych, w tym tak istotnych dla naszego zdrowia omega-3 i omega-6. Mięso gęsi zawiera dużo białka, w skład którego wchodzą wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć, a które muszą być dostarczane do organizmu z pożywieniem. Mięso to jest źródłem witamin – z grupy B, witaminy A i E oraz wielu składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Statystyczny mieszkaniec Polski konsumuje znacznie mniej gęsiny w porównaniu z mięsem kurzym czy indyczym, aczkolwiek, 17 lat jedliśmy rocznie 17 g gęsiny, a obecnie już 320 g.

Magdalena Szymańska
Fot. Pixabay

autor Magdalena Szymańska

Magdalena Szymańska

Redaktorka w dziale Ekonomia i Rynki

Ekspert w dziedzinie dopłat bezpośrednich, dotacji z PROW i wydarzeń rynkowych

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Talerze K4 w bronie łańcuchowo-talerzowej Kelly na europejskie rynki

Talerz uprawowy K4 marki Kelly został opracowany do lepszego zwalczania chwastów i może być stosowany w szerokim zakresie warunków glebowych.

czytaj więcej
Aktualności branżowe

Co dalej z rynkiem wieprzowiny? - teraz wszystko w rękach przetwórców

Wszystko w rękach… przetwórców oraz tego czy powstrzymają się od pokusy zakupu taniejącej niemieckiej wieprzowiny odpowiada ministerstwo rolnictwa na pytanie co dalej z rynkiem wieprzowiny. Na Unię Europejską nie mamy co liczyć. Bruksela mimo kolejnych ognisk ASF w Niemczech nie zamierza na razie interweniować na rynku wieprzowiny.

czytaj więcej

Burza w Sejmie o zboże z Ukrainy. „Rolnicy stracili 10 mld zł. Kto na tym zarobił?”

Nie ustaje zamęt wokół zboża z Ukrainy, które trafiło na polski rynek i zdestabilizowało go. Do tego doszły jeszcze wiadomości o tym, że do polskich młynów miało trafić tzw. zboże techniczne zza wschodniej granicy. W Sejmie rozmowy na ten temat zdominowały obrady. Jakie stanowiska prezentowali politycy?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)