r e k l a m a
Partnerzy portalu
Pożar ZM Biernacki w Golinie. Straty to aż 10 MLN złotych
27.12.2022autor: Michał Czubak
Rankiem 27 grudnia 2022 roku straż pożarna w Jarocinie została powiadomiona o pożarze na terenie Zakładów Przetwórstwa Mięsnego Biernacki w Golinie (woj. wielkopolskie). Straty mogą sięgać aż 10 milionów złotych.
Jarocin. Wielki pożar na terenie Zakładów Mięsnych Biernacki w Golinie
Około godziny 5.30 służby straży pożarnej w Jarocinie zostały poinformowane o wybuchu pożarów w kompleksie hal na terenie Zakładów Przetwórstwa Mięsnego Biernacki w Golinie. Pierwsze przybyłe na miejsce jednostki straży potwierdziły zgłoszenie oraz przekazały, że płomienie są widoczne oraz panuje gęste zadymienie.
Dyżurny PSP w Jarocinie wysłał na miejsce kolejne jednostki. Około godziny 7 nad ranem było ich już 14, a kolejne były w drodze.
r e k l a m a
Straty ZM Biernacki wywołane pożarem mogą sięgać aż 10 mln zł
Według wstępnych informacji do pożaru doszło w sektorze składowania materiałów poubojowych. Na ten moment trudno jednoznacznie wskazać w jaki sposób doszło do pożaru na terenie zakładu przetwórstwa mięsnego, ale z nieoficjalnych informacji wynika, że prawdopodobną przyczyną pożaru było zwarcie w instalacji elektrycznej.
Po godzinie 10.30 jarocińska straż pożarna poinformowała o zakończeniu działań gaśniczych w Golinie. Podano również co konkretnie uległo spaleniu.
- Spaleniu uległa hala przerobu mączki i serwerownia. Straty oszacowano na 10 milionów złotych, w tym 2 miliony budynki - podaje bryg. Tomasz Krawczyk, komendant Państwowej Straży Pożarnej w Jarocinie.
- Spaleniu uległa hala przerobu mączki i serwerownia. Straty oszacowano na 10 milionów złotych, w tym 2 miliony budynki - podaje bryg. Tomasz Krawczyk, komendant Państwowej Straży Pożarnej w Jarocinie.
Pożar u Tarczyńskiego w Ujeźdźcu Małym
Kilka tygodni temu podobne zdarzenie miało miejsce w Ujeźdźcu Małym pod Wrocławiem (woj. dolnośląskie). Służby straży pożarnej 20 października około godziny 15.30 otrzymały informację o pożarze hali produkcyjnej o wymiarach 200 na 50 metrów i wysokości 15 metrów. Gęsty dym unoszący się nad halą widoczny był z dziesiątek kilometrów. Jak podaje straż pożarna, w pożarze nikt nie ucierpiał – udało się ewakuować wszystkich pracowników.Michał Czubak
Fot. ilustrująca / arch. M. Czubak
Michał Czubak
dziennikarz strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
dziennikarz strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a