Pfeifer & Langen wyprodukuje więcej cukru
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Pfeifer & Langen wyprodukuje więcej cukru

15.12.2022autor: Justyna Czupryniak

Dziś nastąpiło symboliczne otwarcie nowego silosu przeznaczonego do magazynowania cukru w należącej do Pfeifer & Langen Polska cukrowni w Miejskiej Górce. – Ta inwestycja, warta kilkadziesiąt milionów złotych, pokazuje nasze zaangażowanie w rozwój nie tylko cukrowni, ale również w rozwój regionu – mówi Roman Kubiak, prezes Pfeifer & Langen Polska.

    Budowa nowego silosu w cukrowni w Miejskiej Górce. rozpoczęła się pod koniec ubiegłego roku i została zakończona zgodnie z harmonogramem. Nowy silos ma wysokość 62 m i średnicę 47 m. Zmieści się w nim 60 tysięcy ton cukru. Do jego budowy zużytych zostało około 13 tysięcy ton betonu oraz prawie 600 ton stali konstrukcyjnej. Praca operacyjna silosu będzie całkowicie zautomatyzowana, a sterowanie pracą instalacji i nadzorowanie obiektu odbywać się będą z centralnej sterowni. To jeden z najnowocześniejszych tego typu obiektów w Europie.

    Rozbudowa cukrowni w Miejskiej Górce ma w przyszłości zwiększyć możliwości produkcji cukru. Niezwykle ważny jest również aspekt unowocześniania zakładów i transformacji energetycznej Pfeifer & Langen Polska.

    – Następnym etapem jest budowa nowej kotłowni i zamiana paliwa z węgla na gaz. To zmniejszy emisję CO2. W przyszłości daje też możliwość wykorzystywania biogazu, czyli odejścia od paliw kopalnych. Musimy być odpowiedzialni za to, jak będą żyły przyszłe pokolenia – mówi Roman Kubiak, prezes Pfeifer & Langen Polska.

    – Naszym planem jest redukcja emisji CO2 z instalacji w naszych zakładach o 40 proc. w 2030 r. w stosunku do stanu aktualnego. To oznacza, że nadal będziemy emitować pewną ilość dwutlenku węgla. Dlatego równolegle pracujemy nad innymi koncepcjami jak np. wiązanie CO2 w próchnicy glebowej na polach u naszych partnerów - rolników. Te działania mają zapewnić nam docelowo zeroemisyjność w całym łańcuchu produkcji cukru, od pola do klienta – tłumaczy Tamara Nosarzewska, członek zarządu Pfeifer & Langen Polska.

    Tamara Nosarzewska

    Pfeifer & Langen Polska planuje też kolejne etapy rozbudowy cukrowni. Jednak ich realizacja uzależniona będzie od sytuacji na rynku cukru oraz sytuacji geopolitycznej i gospodarczej Polski. Firma prowadzi w tym zakresie analizy możliwości technologicznych oraz potencjalnych kosztów. Jednym z możliwych projektów jest budowa nowej oczyszczalni ścieków.

    r e k l a m a

    Lawina gratulacji podczas konferencji

    Podczas konferencji, która odbyła się w specjalnie przygotowanej sali na placu przed nowo wybudowanym silosem, nie mogło zabraknąć gratulacji kierowanych przez osoby związane z Pfeifer & Langen pośrednio i bezpośrednio.

    Budowa silosu trwała ponad rok

    Nowy silos został wybudowany w ciągu 390 dni, podczas których wiele jednostek było zaangażowanych w prace konstrukcyjne. Jak przyznała Tamara Nosarzewska z zarządu Pfeifer & Langen Polska S.A niespełna rok temu wmurowywano w tym miejscu kamień węgielny, by dziś móc cieszyć się silosem.

    – Zrealizowaliśmy pierwsze duże przedsięwzięcie w tej lokalizacji – przyznała Nosarzewska.

    Prezes Pfeifer &Langen, Uwe Schöneberg, który nie mógł nie pojawić się na uroczystości przekazania silosu wyznał, że koszt budowli sięgnął 54 mln zł, jednak dla takich efektów było warto.

    Planując inwestycję, mieliśmy ogromną w wiarę w sens tego przedsięwzięcia, że w dalszym ciągu będziemy mieli okazję współpracować z całym przemysłem buraka cukrowego, i że ten zakład w Miejskiej Górce ma przed sobą znakomitą przyszłość. Od samego początku byliśmy przekonani, że ta inwestycja nam wszystkim się opłaci – stwierdził z dumą prezes Schöneberg, dodając, że powstały silos to nie tylko budowla, ale również gwarancja dla pracowników i przyszłości firmy – Chcieliśmy, by przyczyniła się ona do dalszego rozwoju tego zakładu, żeby dała pracownikom tej cukrowni poczucie bezpieczeństwa, a naszym kontrahentom zadowolenie – zapewnił Schöneberg, życząc owocnej kampanii wszystkim zainteresowanym.

    Uwe Schöneberg

    Jacek Sobczyński nie krył wzruszenia

    Dyrektor Cukrowni Miejska Górka Jacek Sobczyński, nie ukrywając wzruszenia wyznał, iż wybudowany silos jest spełnieniem jego marzeń, nie zapominając przy tym o docenieniu zgranego zespołu, dzięki któremu realizacja nawet kosztownych inwestycji staje się realna.

    – Pamiętam nasze chwile wahania, czy przed rozpoczęciem kampanii będziemy w stanie dodatkowo wybudować łącznik między starym a nowym silosem, mieliśmy z tym potężny dylemat. Ale na szczęście się udało - stwierdził Sobczyński.

    Jacek Sobczyński

    Dyrektor nie zapomniał również o skierowaniu podziękowań w stronę plantatorów, którzy głęboko wierzyli w sfinalizowanie inwestycji i dopingowali spółkę w podejmowanych działaniach.

    – Chciałbym, szanowni Państwo, żeby to był nasz pierwszy tak duży krok inwestycyjny. Żeby za nim nastąpiły kolejne – wyznał dyrektor.

    W nowym silosie cukier nie będzie leżał na ziemi

    O szczególnych walorach inwestycji w Cukrowni Miejska Górka opowiedział Sebastian Rode, kierownik projektu Pfeifer & Langen Polska.

    Silos jest konstrukcją żelbetową. Energooszczędną, co zawdzięcza między innymi pompie cieplnej, jak również izolacji zewnętrznej. W pełni zautomatyzowaną, sterowaną centralnie. Posiada zaawansowany system kondycjonowania i nadzorowania warunków magazynowania cukru. Co więcej, zastosowaliśmy tutaj platerowaną komorę, dzięki czemu magazynowany cukier nie ma kontaktu z betonem – zapewnił Rode.

    Silos symbolem powiatu rawickiego

    Podczas konferencji słowa uznania wyraził również wojewoda wielkopolski, Michał Zieliński, który przyznał, że jego zdaniem obiekt stanie się symbolem powiatu rawickiego. Wojewoda dokonał również przekazania pióra wiecznego Uwe Schönebergowi, które stało się wyrazem wdzięczności włodarza za podjęcie przez spółkę współpracy z lokalnymi podwykonawcami.

    Miejska Górka najsłodszą gminą w Polsce

    Karol Skrzypczak piastujący funkcję burmistrza Miejskiej Górki bez wahania przyznał, że miasto jest najsłodsze w Polsce.

    – Inwestycja realizowana była w bardzo trudnym czasie. Obiekt znakomicie wkomponował się w krajobraz Miejskiej Górki. Życzę, aby w niedalekiej przyszłości powstała konieczność budowy jeszcze jednego tak dużego silosu – przyznał burmistrz Skrzypczak.

    Na uroczystości nie zabrakło również prezesa zarządu Okręgowego Związku Plantatorów Burak Cukrowego w Lesznie, Krzysztofa Jachimowskiego, który dziękując w imieniu rolników uprawiających burak, zadeklarował wsparcie dla Cukrowni w Miejskiej Górce.

    Krzysztof Jachimowski

    Pfeifer & Langen Polska ma 25% udziałów w polski rynku cukrowniczym

    Na grupę Pfeifer & Langen składają się dwie spółki:

    • Pfeifer & Langen Polska S.A. - spółka produkcyjna zrzeszająca cukrownie: Glinojeck, Gostyń, Miejska Górka i Środa Wielkopolska,
    • Pfeifer & Langen Marketing Sp. z o.o. spółka koordynująca sprzedaż i dystrybucję cukru.

    Pfeifer & Langen jest jednym z największych producentów cukru w Polsce, który sprzedawany jest pod nazwą DIAMANT. Firma posiada 25% udziałów w polskim rynku cukrowniczym i produkuje 600 tys. ton cukru, kupowanego codziennie przez polskie rodziny oraz firmy.

    oprac. Justyna Czupryniak 
    fot. Karol Pomeranek

    r e k l a m a
    r e k l a m a

    Przeczytaj także

    Ogromny wzrost zysków Sudzcüker na cukrze!

    Koszty produkcji wzrastają we wszystkich firmach, co często wiąże się ze spadkiem zysków. Inaczej było w przypadku Sudzcüker. Największy europejski producent cukru poinformował o wzroście zysków kwartalnych o 73,5%. Jak to możliwe? 

    czytaj więcej
    Buraki cukrowe

    Listopadowy zbiór buraków cukrowych. Jakie plony, polaryzacja i ceny kontraktowe? (FILM)

    Trwa kolejna udana kampania cukrowa w województwie opolskim, zwłaszcza w jego południowej części gdzie plony są rekordowe. W pozostałych częściach województwa nie jest najgorzej, choć wszyscy narzekają na niższą niż zwykle polaryzację, ale dzięki wyższym cenom wzrosła opłacalność uprawy buraków cukrowych.

    czytaj więcej
    Buraki cukrowe

    Jak powstaje cukier – cukrownia w Nakle odsłania kulisy [WIDEO]

    Nie tylko o tym jak powstaje cukier, ale o działaniach całego holdingu, w skład którego wchodzi nakielska cukrownia możemy dowiedzieć się z filmu promocyjnego przygotowanego przez Krajową Grupę Spożywczą. Naprawdę, warto zobaczyć.

    czytaj więcej

    Najważniejsze tematy

    r e k l a m a
    Pytania i regulaminy
    Kategorie
    Produkty Agrarsklep
    Przydatne linki
    Social Media

    Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

    Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)