r e k l a m a
Partnerzy portalu
Strona główna>Artykuły>Uprawa>Buraki cukrowe>Jak powstaje cukier – cukrownia w Nakle odsłania kulisy [WIDEO]
Jak powstaje cukier – cukrownia w Nakle odsłania kulisy [WIDEO]
28.11.2022autor: Karol Pomeranek
Nie tylko o tym jak powstaje cukier, ale o działaniach całego holdingu, w skład którego wchodzi nakielska cukrownia możemy dowiedzieć się z filmu promocyjnego przygotowanego przez Krajową Grupę Spożywczą. Naprawdę, warto zobaczyć.
– Bez cukru trudno o smaczny podwieczorek. Każdy z nas lubi zjeść słodkie ciastko lub ciasteczko. Ale jak powstaje cukier? Jesteście ciekawi? Zabieramy Was do Cukrowni w Nakle, aby poznać drogę buraka cukrowego z pola aż do opakowania – tak do obejrzenia filmiku promocyjnego zachęca KGS w mediach społecznościowych.
Jak powstaje cukier: krok po kroku
– Na początku burak przyjeżdża do cukrowni, gdzie zostaje zważony, i pobrane zostają próby na zanieczyszczenia – opowiada Sebastian Jeziorski, z-ca dyrektora ds. technicznych „Cukrownia Nakło”. – Po pobraniu próby burak odjeżdża samochodami na plac fabryczny, gdzie jest składowany, a ewentualnie jedzie na alei rozładowczej do produkcji.
Sebastian Jeziorski, z-ca dyrektora ds. technicznych „Cukrownia Nakło”
Sebastian Jeziorski, z-ca dyrektora ds. technicznych „Cukrownia Nakło”
r e k l a m a
Po oczyszczeniu surowiec trafia na stację krajalnic, gdzie jest krojony na tak zwaną krajankę, z której w ekstraktorze wieżowym zostaje wysładzany oraz następuje wyciąganie soku surowego. Ten podlega następnie procesowi oczyszczania oraz przygotowania do dalszej obróbki.
– Następnie po zagęszczeniu trafia na produktownię, gdzie podlega dalszym procesom wyciągania cukru z tak zwanej cukrzycy, następnie zostaje odwirowany i jako gotowy produkt trafia na pakownię do pakowania – dodaje dyrektor Jeziorski.
Pole do uprawy buraka musi być dobrze przygotowane
Jak słyszymy, na Kujawach i Pomorzu chętnych do uprawy buraka nie brakuje.
– W przypadku nakielskiej cukrowni średnia powierzchnia plantacji kształtuje się na poziomie około 8 hektarów i jest większa od średniej krajowej – tłumaczy Piotr Maj, prezes nakielskiego zarządu rejonowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego.
Piotr Maj, prezes nakielskiego zarządu rejonowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego
Jak podkreśla, to uprawa specjalistyczna, którą w ramach kontraktów z Krajową Grupą Spożywczą trudni się w Polsce ok. 16 000 plantatorów, w tym 1 500 dostarcza buraki do cukrowni Nakle.
– Pole musi być bardzo dobrze przygotowane do uprawy, bo jest to siew punktowy specjalistycznymi maszynami – przypomina szef nakielskich struktur Związku Plantatorów Buraka Cukrowego, przestrzegając jednocześnie przed eksperymentowaniem na własną rękę ze środkami ochrony roślin.
– Zalecam korzystanie z pomocy fachowców w tej dziedzinie. Wtedy nie traci się czasu i pieniędzy, i ma się przede wszystkim lepsze efekty na polu.
Materiał siewny dostarcza cukrownia
Prezes Maj przypomina także, że nasiona do produkcji buraka dostarcza cukrownia i zainteresowany współpracą z KGS plantator nie korzystać może korzystać z innego materiału siewnego.
– Jeżeli ktoś ma umowę kontraktacyjną na te zakontraktowane hektary, musi dostać od cukrowni zatwierdzone nasiona. Te nasiona są oczywiście następnie rozliczane jesienią przy odstawie buraków – dodaje.
Cukrownia w Nakle kroi ok. 8 000 ton buraka na dobę
Nakielska cukrownia może pochwalić się wieloletnią tradycją.
– To jest już 142 kampania w historii naszego zakładu – wylicza Sebastian Jeziorski. – Zakład w chwili obecnej zatrudnia 182 stałych pracowników, a na okres kampanii dodatkowo ok. 40 osób sezonowych. Całość pracuje w systemie 4-zmianowym.
Jak wspomina, proces przebudowy zakładu rozpoczął się w roku 2018 od budowy ekstraktora wieżowego o nominale przerobowym 8 tys. ton buraka na dobę, a wcześniej nakielska fabryka przerabiała około 5 tys. ton na dobę.
– W roku 2019 postawiliśmy zbiornik soku gęstego i od tego również czasu prowadzimy dwie kampanię – jedną buraczaną, drugą sokową, która odbywa się w marcu/kwietniu po kampanii buraczanej.
„KGS oferuje najwyższą obecnie cenę za tonę buraka”
Nakielska cukrownia jest jedną z 7 funkcjonujących w ramach Krajowej Grupy Spożywczej, czyli największego państwowego producenta żywności w Polsce. Jak tłumaczy Tomasz Rega, członek zarządu KGS, holding ma ambitny ale zarazem realny plan.
Tomasz Rega, członek zarządu Krajowej Grupy Spożywczej
– Z jednej strony chcemy zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe dla polskich rodzin, z drugiej – walczyć ze zmowami cenowymi, jakie pojawiają się na rynkach. Po trzecie zaś – duży holding po prostu może więcej.
Jak zapewnia, KGS oferuje swoim plantatorom najwyższą obecnie cenę za tonę buraka w wysokości 50 euro tonę.
– Zostawiliśmy daleko w tyle naszą konkurencję. Powstanie tej grupy tylko i wyłącznie wyszło nam wszystkim na korzyść – uważa.
KGS to nie tylko rynek cukrowy
– Jesteśmy grupą, która w tej chwili bardzo intensywnie działa nie tylko na rynku cukrowym, ale również na rynku zbożowym, na rynku skrobi, na rynku cukierków – bo przypomnę mamy też fabrykę cukierków „Pszczółka” w Lublinie, czy na rynku rolno-przetwórczym – wylicza dyr. Rega, zwracając uwagę, że taki podmiot jak KGS pełni bardzo ważną rolę na rynku.
– Dzisiaj taki podmiot, który będzie w stanie regulować ceny, pomagać naszym rolnikom poprzez dokonywanie różnych synergii, poprzez szukanie rynków zbytu dla polskich plantatorów, dla polskich rolników, staje się gwarantem zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego – zapewnia.
Zobacz materiał wideo:
źródło: Krajowa Grupa Spożywcza
grafiki: Krajowa Grupa Spożywcza
Karol Pomeranek
<p>dziennikarz w dziale PWR Online</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a