Koronawirus pokazał, że bez pracy rolnika nie da się żyć
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Koronawirus pokazał, że bez pracy rolnika nie da się żyć

13.04.2020

Koronawirus, zaraza która dziesiątkuje ludzkość na całym świecie, pokazał jedno - jak istotna jest praca Was drodzy Czytelnicy Tygodnika Poradnika Rolniczego. To Wy, w tych trudnych czasach dbacie o to, abyśmy my mieli co włożyć do ust.

Ludzie muszą mieć co jeść

Jest pewne, że ludzie, aby żyć nie muszą jeździć na wakacje do Włoch, nie muszą kupować drogich fur, coraz większych kolorowych telewizorów, nowych telefonów z bajerami, ekskluzywnych ubrań i butów oraz całego szeregu zbędnych rzeczy. Jest też tak samo pewne, że ludzie muszą jeść. A żeby ich wyżywić potrzebna jest Wasza ciężka i odpowiedzialna praca – drogie Czytelniczki i Czytelnicy.
r e k l a m a

Ciężka praca rolnika to chleb powszedni - dziękujemy Wam za to

Ta praca ma zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe Polski i jednocześnie dać jej obywatelom bardzo dobrą, bo wysokiej jakości i smaczną strawę. Miłą nie tylko dla podniebienia, ale też i zwiększającą odporność.

Koronawirusowe nieporosumienie

Na zakończenie chcielibyśmy wyjaśnić, trochę żartobliwie, jedno koronawirusowe nieporozumienie, którego rozstrzygnięcie może Wam znakomicie usprawnić świętowanie. Otóż te 70 procent i więcej alkoholu zalecane jest przede wszystkim do dezynfekcji powierzchni płaskich, względnie do dezynfekcji rąk. Ale w umiarze, bowiem zbytnio wysuszona skóra może ułatwić drogę koronawirusowi do wnętrza naszego organizmu. Natomiast na cele związane z dezynfekcją wewnętrzną wystarczy zwykła dobra biała wódeczka o 40-procentowej mocy, ewentualnie domowa naleweczka. Sami tego nie wymyśliliśmy. Tej rady udzielił nam niezwykle wysoko umocowany „nieludzki” doktor.

Paweł Kuroczycki i Krzysztof Wróblewski
redaktorzy naczelni Tygodnika Poradnika Rolniczego
fot. Pixabay
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

84% rolników obawia się, że koronawirus odbije się negatywnie na ich gospodarstwach

Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych zlecił w marcu br. Food Research Institute wykonanie badań dotyczących stosowania nasion kwalifikowanych przez rolników. Sondaż ten zbiegł się w czasie z pierwszymi potwierdzonymi przypadkami koronawirusa w Polsce. Badanym rolnikom zadano przy tej okazji dodatkowe pytanie: czy epidemia będzie miała negatywny wpływ na funkcjonowanie ich gospodarstw.

czytaj więcej

Polskie buhaje pomogą walczyć z kryzysem po koronawirusie

Pewne jest już, że pandemia koronawirusa wywołała kryzys gospodarczy, jakiego nikt się nie spodziewał. Wiele firm z różnych branż stoi nad przepaścią bankructwa, inne przetrwają, ale nie obędzie się bez cięć etatów i znacznego spowolnienia inwestycyjnego. Dlatego tak ważne jest, aby w tym trudnym czasie korzystać z oferty firm rodzimych, zarejestrowanych w Polsce, tu odprowadzających podatki i dających wiele miejsc pracy, aby te miejsca utrzymać.

czytaj więcej

Jak chronić gospodarstwo przed ASF i przed koronawirusem?

Bezpieczeństwo biologiczne gospodarstw ma kluczowe znaczenie dla zapobiegania przedostawaniu się patogenów i chorobom świń. Obecnie gospodarstwa muszą chronić się nie tylko przed wirusem afrykańskiego pomoru świń, ale także przed koronawirusem.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)