Jak duża jest nasza wiedza na temat zdrowego odżywiania?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jak duża jest nasza wiedza na temat zdrowego odżywiania?

19.10.2019

Choć zainteresowanie zdrowym style życia wciąż rośnie, to aż 4 na 5 osób w północnej Europie wciąż nie wie jakie składniki pokarmowe są niezbędne w diecie. W badaniach przeprowadzonych przez koncern mleczarski Arla Foods w Wielkiej Brytanii, Danii, Finlandii, Szwecji i Niemczech 40% ankietowanych przyznało, że brakuje im podstawowej wiedzy.

Ile Europejczycy wiedzą na temat zdrowego odżywiania?

Potwierdziły to kolejne pytania – prawie połowa osób nie uznała produktów mlecznych za naturalne źródło witamin i minerałów.

Jednocześnie ponad połowa respondentów twierdzi, że prowadzi zdrowy tryb życia, choć nie potrafi odpowiedzieć na pytanie, co w takim razie powinno znaleźć się w prawidłowo zbilansowanej diecie.

Arla chce walczyć z mitami na temat przetworów mlecznych

Arla wyciągnęła z ww. ankiety jeden wniosek – co innego mówimy, co innego robimy. Dlatego postanowiła włączyć się w działania edukacyjne. Chce pomóc zrozumieć konsumentom, że nabiał może być częścią zrównoważonego i zdrowego stylu życia, a także pomóc rozprawić się z mitami. A tych wokół nabiału narosło sporo – 2 na 3 Brytyjczyków błędnie uważa, że w mleku pełnotłustym jest więcej niż 10% tłuszczu.
Finowie są lepiej wyedukowaniu – tam ten błędny pogląd podziela 1 na 3 osoby. W Szwecji aż ¾ osób nie uznaje produktów mlecznych za źródło białka. W Niemczech 1/4 obywateli spożywa tylko jeden główny posiłek dziennie, ale ponad połowa uważa, że brakuje im kluczowych witamin i składników odżywczych. Wspólnym tematem w północnej Europie jest chęć zmniejszenia ilości cukru w diecie – taki plan ma 1/3 ankietowanych. Arla idzie za tym głosem oferując produkty, w którym zachowuje to co najcenniejsze z mleka, przy jednoczesnym ograniczeniu cukru i tłuszczu. Więcej informacji na temat żywienia oraz roli mleka i nabiału w zdrowej i zbilansowanej diecie można znaleźć na stronach zdrowia Arli pod adresem: https://www.arla.com/company/healthy-living/
Zdjęcie: Pixabay
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Wytłoki z winogron łagodzą zaburzenia przemiany materii u krów

Ekstrakt z wytłoczek oraz z pestek winogron polepsza przemianę materii, a co za tym idzie, wpływa korzystnie na zdrowie oraz wyniki produkcyjne mleka we wczesnej fazie laktacji.

czytaj więcej

Podejście „One health” pomoże rozwiązać problem chorób odzwierzęcych?

Według Amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC), 75% pojawiających się chorób zakaźnych ludzi to choroby odzwierzęce lub pochodzące od zwierząt. Skąd ta liczba?

czytaj więcej

Czy w Niemczech opłaca sie jeszcze produkować mleko?

O opinię dotyczącą bieżącej sytuacji gospodarstw mlecznych zapytaliśmy Gregora Veauthiera - redaktora naczelnego Elite International

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)