Czy celebryci–weganie utworzą CBA – Centralne Biuro Antymięsne?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Czy celebryci–weganie utworzą CBA – Centralne Biuro Antymięsne?

08.09.2019autor: Paweł Mikos

Wprowadzić do szkół wyłącznie posiłki bezmięsne – tego chce kilka radnych z Warszawy. A europosłanka Wiosny zapowiedziała, że „musimy sprawić, aby mięso było droższe”. Czy wkrótce celebryci–weganie utworzą CBA – Centralne Biuro Antymięsne? Tylko, że takie działania sprawią, że do Europy przyjedzie mięso gorszej jakości spoza UE – napisali redaktorzy naczelni Tygodnika Poradnika Rolniczego.

Mięso i produkty zwierzęce dla ekologów są tak samo niebezpieczne jak węgiel

Jednym z problemów, z jakimi Janusz Wojciechowski będzie musiał się zmierzyć, jest rosnąca w Europie antyreklama mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Z jednej strony wynika ona z walki tzw. animalsów o prawa zwierząt. Dla nich produkcja mleka, to znęcanie się nad krowami, a produkcja prosiąt – torturowanie loch. 

Z drugiej strony, zwierzęta gospodarskie oskarżane są o to, że przyczyniają się do ocieplenia klimatu, bo emitują gazy cieplarniane. Mięso i produkty zwierzęce stały się największym wrogiem ekologów zaraz po węglu. Na marginesie warto zauważyć, że nikt z nich nie piętnuje ropy naftowej, wszyscy czepiają się samochodów. 

 

r e k l a m a

Sylwia Szpurek z Wiosny: musimy sprawić, aby mięso było droższe

Ze spożyciem mięsa walczą liczni celebryci–wegetarianie i weganie oraz zwykli ludzie, którym namieszano w głowach. 

Niedawno dołączyły do nich trzy radne Ochoty, jednej z dzielnic Warszawy, które zaproponowały wprowadzenie w szkołach bezmięsnych posiłków, aby „kształtować postawy konsumenckie korzystne dla środowiska”. W zasadzie sprowadza się to do tego, żeby uczniom od dziecka wpajać, że mięso jest złe i szkodzi środowisku. 

W ten trend wpisuje się europosłanka Sylwia Szpurek z Wiosny, która zapowiedziała, że „musimy sprawić, aby mięso było droższe”. I pomyśleć, że Wiosna przed wyborami do Parlamentu Europejskiego wystartowała z inicjatywą AgroWiosna reklamowaną jako „nasza oferta dla rolników”. 

 

Centralne Biuro Antymięsne będzie czuwać nad bezmięsnymi dniami

Jako ludzie przyprószeni już siwizną proponujemy wprowadzenie, wzorem PRL, bezmięsnych poniedziałków. Konserwatywna i wierząca część społeczeństwa będzie pościć w piątki, a reszta może w poniedziałki. Można iść jeszcze dalej i wprowadzić kartki na mięso i z roku na rok zmniejszać przydziały kartkowe. Zaś nad prawidłowością owego systemu czuwałaby policja pod kierunkiem CBA, czyli Centralnego Biura Antymięsnego. 

 

Działania ekologów sprawią, że do Europy przyjedzie mięso gorszej jakości spoza UE

A tak na poważnie, warto, aby radne z Ochoty i europosłanka, i cała reszta zaślepionych ekologów uświadomili sobie, że jeśli zniszczą produkcję mięsa w Polsce i Unii Europejskiej, to przyjedzie ono do nas ze Stanów Zjednoczonych (dezynfekcja drobiu chlorem), Ukrainy (mączki mięsno-kostne w paszach) i Brazylii (stosowanie stymulatorów wzrostu). Pamiętajcie także, że pożary Amazonii to wypalanie dżungli pod pastwiska dla bydła, które w postaci steków przyjedzie do Europy.

Będziemy jeść mięso, nad którego produkcją nikt nie czuwa. Nikt nie sprawdza dobrostanu zwierząt, czym są karmione i leczone. Przebudzimy się, kiedy po filecie z kurczaka zaczniemy w nocy świecić.

 

Paweł Kuroczycki 
Krzysztof Wróblewski 
Redaktorzy naczelni Tygodnika Poradnika Rolniczego

Fot. Pixabay

autor Paweł Mikos

Paweł Mikos

redaktor strony internetowej „Tygodnika Poradnika Rolniczego”

Paweł Mikos –  redaktor strony internetowej „Tygodnika Poradnika Rolniczego”, specjalista z zakresu kwestii polityczno-społecznych wsi i odnawialnej energii

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Polska wieprzowina jest mięsem bezpiecznym dla konsumentów

Potrzebne jest podnoszenie świadomości konsumentów na temat walorów mięsa wieprzowego, by bez obaw i chętnie po nie sięgali. Tymczasem opinię publiczną często atakują informacje, że produkcja odbywa się w złych warunkach, przez co spożywanie tego mięsa może być szkodliwe. Zdaniem organizacji rolniczych, polskie mięso nie tylko jest bezpieczne, ale także dużo lepsze od zagranicznego.

czytaj więcej

Pomoc dla rolnictwa narzędziem w kampanii wyborczej?

Z toczącej się nawalanki przedwyborczej jasno wynika, że o rozmiarze sukcesu Zjednoczonej Prawicy, czyli PiS-u, zdecydują nade wszystko głosy mieszkańców polskiej wsi i miasteczek, czyli prowincji.

czytaj więcej

Jakie jest dziedzictwo Szmulewicza w izbach rolniczych?

Wybory do izb rolniczych i niska frekwencja w nich pokazały, że zaufanie do izb rolniczych wśród rolników jest obecnie na niskim poziomie. Takie jest dziedzictwo prezesa Wiktora Szmulewicza, który kierował izbami i był ich twarzą od 2006 roku.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)