Coraz większa walka o surowiec w Europie. Niemcy szukają mleka u polskich producentów
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Coraz większa walka o surowiec w Europie. Niemcy szukają mleka u polskich producentów

09.09.2022autor: Artur Puławski

Coraz większe zainteresowanie polskim mlekiem wykazują firmy z Niemiec. Od lat dotyczy to przedsiębiorstw mleczarskich z zachodniej części kraju, głównie województw zachodniopomorskiego i lubuskiego. Jednak w sierpniu do grup producenckich, w tym też tych z województwa łódzkiego, trafiły oferty współpracy z firmą Uckermarker Milch w Prenzlau, położonym 53 km od Szczecina.

Rośnie zainteresowanie polskim surowcem wśród zachodnich firm

Coraz większe zainteresowanie polskim mlekiem wykazują firmy z naszej bliskiej zagranicy. Od lat dotyczy to przedsiębiorstw mleczarskich z zachodniej części kraju, głównie województw zachodniopomorskiego i lubuskiego. Jednak w sierpniu do grup producenckich, chociażby z województwa łódzkiego, trafiły oferty współpracy z firmą Uckermarker Milch w Prenzlau, położonym 53 km od Szczecina. Wymienione przedsiębiorstwo jest spółką córką Ostmilch Handels z siedzibą w Berlinie. W całkiem bliskiej przyszłości można spodziewać się coraz większej ilości takich sytuacji.

r e k l a m a

Niemieckim mleczarniom brakuje mleka

Niemiecka produkcja mleka przez kilka ostatnich lat była w stagnacji. Obecnie zaczęła się wręcz kurczyć. Nic więc dziwnego, że niemieckie firmy zaczynają puszczać sygnały ku polskim gospodarstwom. Jeszcze w 2018 roku skup mleka przez zakłady przetwórcze naszego zachodniego sąsiada wynosił 32,49 miliarda litrów. W roku 2021 było to 31,94 miliarda. Z kolei porównując pierwsze półrocza lat 2021 i 2022 w Niemczech skupiono o 1,5% mniej mleka. Pogłowie bydła zmniejszyło się z 11,95 miliona sztuk w roku 2018 do 11,04 miliona w roku 2021. Wbrew obiegowym opiniom, w Niemczech nie występuje jakieś ogromne załamanie na rynku mleka. Jednocześnie nie ma powodów do oczekiwania jakiegoś dynamicznego rozwoju. Mleczarniom z Niemiec najzwyczajniej brakuje surowca. Potwierdzają to dane dotyczące produkcji. Według Eurostatu, za pierwsze półrocze 2022 zmniejszyła się produkcja w prawie wszystkich kategoriach. Wyjątkami są tu proszkowana maślanka, sery topione i tak zwane inne proszkowane produkty mleczne. Poprzez te ostatnie należy rozumieć chociażby odżywki dla dzieci. Wzrosty w poszczególnych z wymienionych kategorii wynosiły odpowiednio 4,3%, 5% i 12,3%. Z kolei w największym stopniu spada produkcja proszku serwatkowego, napoi fermentowanych i miksów tłuszczu mlecznego z olejami roślinnymi.

Kurczy się eksport niemieckich produktów mleczarskich

W ciągu bieżącego roku widoczne są również duże zmiany w strukturze i ilości eksportu. Eksport ogółem z Niemiec zmniejszył się w ciągu pierwszych pięciu miesięcy bieżącego roku w przypadku wszystkich produktów mleczarskich, z wyjątkiem laktozy farmaceutycznej. Nieco inaczej sytuacja przedstawia się w przypadku eksportu do państw unijnych. Tutaj podczas pierwszej połowy roku wystąpiły w odniesieniu do niektórych produktów zauważalnie przyrosty. Jednak nie są to wyroby o znaczącym wolumenie sprzedaży (mleko zagęszczone). Znacznie bardziej ciekawie sytuacja wygląda w przypadku niemieckiego importu. W okresie od stycznia do końca maja 2022 do naszego zachodniego sąsiada trafiło o 7,1% więcej mleka przerzutowego niż w analogicznym okresie roku ubiegłego. Co do samego 2021 roku, to był on rekordowy pod względem importu surowca przez niemieckie przedsiębiorstwa. Ilość sprowadzonego mleka wynosiła 2,409 miliarda kilogramów. Od lat głównymi dostawcami mleka surowego na ten rynek są cztery państwa: Republika Czeska, Dania, Polska i Austria. W roku 2021 zdecydowanie dominowały zakupy z Danii. Wynosiły one 815,6 miliona kg. Na kolejnych pozycjach plasowały się Czechy (688,1 mln kg), Polska (428 mln kg) i Austria (275,2 mln kg). W roku 2022 ważnym eksporterem mleka surowego do Niemiec stała się też Belgia. Będąc przy surowcach, od dwóch lat Niemcy importują również coraz więcej śmietanki. W roku 2021 było to 200 milionów kilogramów. Od lat pochodzi ona przede wszystkim z Holandii i Polski. Mniejsze jej ilości dostarczano z Czech, Austrii, Belgii i Litwy. Niemieckie firmy importują również coraz większe ilości napoi fermentowanych i masła. Wzrosty widoczne są również w przypadku serów, niemniej dynamika ich importu w roku bieżącym spada. Jedynym krajem zwiększającym obecnie swój udział w niemieckim rynku serów są Austria i Belgia. Polskie firmy wyeksportowały w tym kierunku 30,095 mln kg sera. Jest to jednak dziesięć razy mniej niż dociera do Niemiec z holenderskich mleczarni.

Niemieckie mleczarnie inwestują w zrównoważony rozwój i zeroemisyjność

Niemieckie mleczarnie znacząco inwestowały w ostatnich latach. Nie zawsze było to zwiększenie mocy produkcyjnych, a znaczna część środków posłużyła do sfinansowania działań związanych ze zrównoważonym rozwojem i cyfryzacją. Wiele niemieckich firm oferuje dodatkowe premie, jeżeli inwestycje związane z tym obszarem będą miały miejsce również w gospodarstwach. Jest to coraz popularniejszy w Europie trend, w którym przoduje duńska Arla. W latach 2021-2025 planuje ona wydać na inwestycje związane z tak zwanym zrównoważonym rozwojem kwotę 4 miliardów euro. Ponadto, w tym okresie do jej członków ma trafić dodatkowa dywidenda w wysokości 1 miliarda euro, która ma wesprzeć ich w zmianach związanych z ogólnie pojętym Zielonym Ładem. W zeszłym roku największa w Europie spółdzielnia mleczarska zakończyła też wartą blisko 800 milionów złotych inwestycję. Jest ona położona w niemieckim Pronsfeld.

Jak widać, granice pomiędzy państwami już w coraz mniejszym stopniu pokrywają się z obszarami działalności przedsiębiorstw. Niewykluczone jest, że Polska będzie miejscem, w którym z coraz większą dynamiką będą poruszać się w szczególności zachodnioeuropejskie firmy. Wszak żaden z obecnych na naszym rynku zagranicznych inwestorów nie ma zamiaru się wycofywać. Dotyczy to zarówno lepiej radzących sobie firm, jak i tych, które nie odnoszą na polskim rynku spektakularnych sukcesów. W pierwszym przypadku jest to przykładowo Hochland. W zeszłym roku był on drugim po Polmleku inwestorem w polskim mleczarstwie. Za przykład słabiej rokującej firmy może z kolei posłużyć hiszpański ILAS Polonia, posiadający zakład produkcyjny w Ciechanowie, który, owszem, w roku 2021 wypracował 1,1 mln zł zysku. Jednak w latach ubiegłych ponosił niepokryte do dziś straty.

Polska jednym z nielicznych krajów Wspólnoty, w którym rośnie produkcja mleka

Polska jest państwem, które w roku 2021 odpowiadało za 8,7% unijnej produkcji mleka. Jest też jednym z nielicznych państw unijnych, gdzie jego produkcja rośnie. Szacuje się, że do mleczarni położonych w Polsce w ciągu roku 2022 trafi o 1,8% więcej mleka niż w 2021. W innych krajach na wzrosty liczą tylko przedsiębiorstwa ze Szwecji, Danii, Irlandii i Włoch. W pozostałych państwach unijnych produkcja albo znajduje się w stagnacji, albo powoli się kurczy. Wobec tego coraz większą uwagę mleczarnie skupiają na pozyskaniu surowca. Tymczasem w większość z nich będzie musiała zmierzyć się ze znaczącymi inwestycjami. Problem ten właściwie dotyczy firm z większości państw, gdzie nie dominują duże koncerny czy to mleczarskie, czy spożywcze. Większość ze światowych gigantów już przeciera zielonoładowe ścieżki, jakby były skrojone na ich potrzeby. Wpisuje się to w coraz częstsze opinie, że obecna polityka klimatyczna Unii Europejskiej będzie miała dość znikomy wpływ na finanse małych gospodarstw czy mleczarni. Za to najlepiej zmonetyzują ją międzynarodowi gracze.

Artur Puławski
Zdjęcie: Archiwum

Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 36/2022 na str. 55. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR:  Zamów prenumeratę.

autor Artur Puławski

Artur Puławski

Analityk rynku mleczarskiego, współpracuje z redakcjami Tygodnika Poradnika Rolniczego, czasopisma "Elita Dobry Hodowca" oraz portalem mleko24.pl

Analityk rynku mleczarskiego, współpracuje z redakcjami Tygodnika Poradnika Rolniczego, czasopisma "Elita Dobry Hodowca" oraz portalem mleko24.pl

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jak młody rolnik chce rozwijać gospodarstwo mleczne rodziców?

Lucyna i Sławomir Narojczykowie prowadzą gospodarstwo pod Toruniem. Utrzymują 130 szt. bydła, w tym 40 krów mlecznych i współpracują z OSM Łowicz. Gospodarstwo prowadzą wspólnie z synem Norbertem, który pomaga rozwijać gospodarstwo. Jakie inwestycje i zmiany już wprowadzono i jak one wpływają na wydajność mleczną krów? Co jeszcze rolnicy chcą zmienić w swoim gospodarstwie?

czytaj więcej
Aktualności branżowe

Polski sektor mleczarski i wsparcie produkcja mleka w świetle Krajowego Planu Strategicznego

O wsparciu dla polskiego sektora mleczarskiego oraz wdrażaniu zrównoważonego rolnictwa w ramach Krajowego Planu Strategicznego mówili podczas konferencji prasowej unijny komisarz ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski oraz wicepremier i minister rolnictwa Henryk Kowalczyk. Obaj wzięli udział w 19. Międzynarodowym Forum Spółdzielczości Mleczarskiej w Białymstoku.

czytaj więcej

Fonterra wprowadza do swojej floty pierwszą elektryczną cysternę do mleka

Nowozelandzki gigant mleczarski Fonterra wprowadził do swojej floty pierwszą cysternę elektryczną. Inwestycja jest kolejnym dużym krokiem spółdzielni do obniżenia emisyjności i osiągnięcia neutralności klimatycznej. 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)