Ubój zwierząt w gospodarstwie na własny użytek – rolnicy się szkolą
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ubój zwierząt w gospodarstwie na własny użytek – rolnicy się szkolą

19.02.2020

Ubój w gospodarstwie zwierząt na własny użytek od lat wzbudzał kontrowersje. Przepisy opierające się o unijne rozporządzenie nr 1099/2009 wymagały od rolnika kwalifikacji, jakie posiadają osoby dokonujący uboju w rzeźniach lub nadzorujące uśmiercanie zwierząt futerkowych na fermach.

Przed dwoma laty weszły w życie nowe przepisy ułatwiające uzyskanie uprawnień do dokonania uboju w gospodarstwie. Osoby, które to robią na własny użytek nie muszą mieć wykształcenia minimum zasadniczego zawodowego. Muszą natomiast być pełnoletnie i posiadać kwalifikacje zapewniające wykonywanie czynności bez niepotrzebnego bólu, niepokoju czy cierpienia zwierząt. I nie trzeba  już odbywać 3-miesięcznej praktyki na stanowisku ubojowym. Wystarczające jest odbycie szkolenia w tym zakresie, organizowanego przez lekarza weterynarii albo – na jego zlecenie – przez inny podmiot.

Chętnych do przeprowadzania uboju w własnych gospodarstwach jest sporo, co widać było na szkoleniu, jakie Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Opolu przeprowadził wspólnie z Opolską Izbą Rolniczą. Przybyli na nie rolnicy nie tylko z Opolszczyzny, ale i z sąsiednich województw.

W materiale filmowym głos zabrali: Mateusz Mroczkowski – rolnik z woj. Małopolskiego, Jan Grela – rolnik z Grodźca k/Niemodlina, Marek Froelich – prezes Izby Rolniczej w Opolu oraz Małgorzata Paciepnik - z-ca wojewódzkiego lekarza weterynarii w Opolu.

ZOBACZ FILM ZE SZKOLENIA!


Tekst i zdjęcia: dr Mariusz Drożdż

CZYTAJ TAKŻE: Rzeźnie rolnicze można otwierać od 18 lutego!
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Czy ministerstwo rolnictwa zgodzi się na bezpieczny ubój bydła na pastwisku?

Pod koniec ubiegłego roku Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Rasy Zachowawczej Polska Czerwona, w typie mięsnym złożył w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi rekomendację w sprawie rzeźni rolniczych, a w szczególności uboju na pastwisku.

czytaj więcej
Aktualności

Rzeźnie rolnicze można otwierać już 18 lutego!

Małe rzeźnie, działające na terenie powiatu, prowadzone przez rolników… Dzisiaj weszło w życie rozporządzenie w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw. 

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła – małe spadki na rynku

Zarówno na rynku europejskim i krajowym ceny w większości zakładów nie ulegają zmianom. Mimo to, co poniektóre zrobiły korekty, niestety na niekorzyść rolników. 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)