Ceny bydła – małe spadki na rynku
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ceny bydła – małe spadki na rynku

10.02.2020autor: Dorota Kolasińska

Zarówno na rynku europejskim i krajowym ceny w większości zakładów nie ulegają zmianom. Mimo to, co poniektóre zrobiły korekty, niestety na niekorzyść rolników. 

Nadal obserwujemy zastój na rynku. Większość zakładów prosiła o przepisanie cen z ubiegłego tygodnia. Niestety na naszej liście znalazło się kilka, które obniżyły ceny. Obserwujemy lekki spadek ceny – o 10 gr/kg w wadze bitej ciepłej za jałówki i byki, natomiast w wadze żywej jeden z zakładów obniżył ceny o 30 gr/kg za byki.

Niestety z europejskiego rynku również nie mamy dobrych informacji. Średnia cena za młode bydło w 5 tygodniu 2020 r. wyniosła 361,27 euro/100 kg. Z kolei w porównaniu do ubiegłego miesiąca cena za 100 kg spadła o 13,5 euro, a w porównaniu do ubiegłego tygodnia o 1,16 %. 

Według unijnych statystyk średnia cena byków w klasie R w Polsce w tym tygodniu wynosi 305,93 euro/100 kg i jest niższa o 0,78% w porównaniu do ubiegłego tygodnia. Największy spadek cen wśród krajów unijnych w skali tygodnia obserwujemy w Rumunii, bo aż 14,5%. 

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 12,29 zł/kg, za byka w klasie O 11,92 zł/kg wbc. 

Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,60 zł/kg, a za klasę O 12,01 zł/kg. 

Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,62 zł/kg, a w klasie O 10,50 zł/kg. 

Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,73 zł/kg, jałówek 6,00 zł/kg, a za krowy 5,35 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!  

dkol 




Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy!

autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Aktualności

Ubój zwierząt w gospodarstwie na własny użytek – rolnicy się szkolą

Ubój w gospodarstwie zwierząt na własny użytek od lat wzbudzał kontrowersje. Przepisy opierające się o unijne rozporządzenie nr 1099/2009 wymagały od rolnika kwalifikacji, jakie posiadają osoby dokonujący uboju w rzeźniach lub nadzorujące uśmiercanie zwierząt futerkowych na fermach.

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła – rynkowy marazm w Polsce, w UE lekka huśtawka

Stabilnie, ale nadal beznadziejnie, tak można powiedzieć o cenniku zakładów mięsnych. Przyglądamy się dokładnie cenom naszych największych odbiorców, niestety i tu sytuacja nie jest zbyt korzystna.

czytaj więcej
Bydło mleczne

Targi Ferma Bydła w Łodzi – wykorzystanie mleka w kontroli chorób zakaźnych

Podczas XIX Międzynarodowych Targów Ferma w Łodzi uczestniczyliśmy w ciekawej prelekcji na temat wykorzystania mleka w celach diagnostycznych. Co można wykryć w mleku? 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)