Rozpoczęło się Forum Rolników i Agrobiznesu - Świnie
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Rozpoczęło się Forum Rolników i Agrobiznesu - Świnie

07.06.2022

Forum Rolników i Agrobiznesu - Świnie w Licheniu Starym to już tradycyjne wydarzenie w kalendarzu top agrar Polska. Właśnie rozpoczęła się dwudniowa konferencja, podczas której będziemy się zastanawiać, co wydarzy się na rynku trzody chlewnej oraz jakie są dla niego perspektywy. Zobacz program! 

W dwudniowym wydarzeniu wezmą udział wspaniali eksperci z branży trzody chlewnej. 
W tym roku wraz z zaproszonymi ekspertami postaramy się odpowiedzieć na najbardziej nurtujące Was pytania - czyli jakie są perspektywy dla branży trzody chlewnej w Europie

Podczas dwudniowego Forum będziemy rozmawiać m.in. o perspektywach dla europejskiej produkcji świń z Albertem Hortmann-Scholtenem – prezesem dyktującej ceny w niemal całej Europie giełdy VEZG. O tym czy i ile europejskiej wieprzowiny potrzebują jeszcze napędzające rynek Chiny opowie nasz gość specjalny z Szanghaju – HC Lee (AB Agri). Z kolei Bernhard Feller z IR Nadrenii Północnej Westfalii opowie o nowych wymogach w profesjonalnej produkcji prosiąt.

Do udziału w Forum zaprosiliśmy również przedstawicieli wiodących genetyk. Iryna Vasylevych (Breeders of Denmark) przedstawi ekonomiczne efekty filozofii hodowlanej duńskiej genetyki, a Barbara Voss z BHZP z Niemiec opowie o zrównoważonej hodowli świń. Liczymy na ekscytującą dyskusję na frapujący wielu hodowców temat licznych miotów i granicy ich opłacalności, do której zaprosiliśmy krajowych praktyków.

r e k l a m a

Jak obniżać koszty produkcji?

Rynek i stale od miesięcy drożejące pasze stawiają przed hodowcami i żywieniowcami coraz więcej wyzwań. Prof. Krzysztof Lipiński z UWM w Olsztynie będzie podpowiadał, jak w naszych realiach obniżyć koszty żywienia świń. Z kolei dr Marcin Kamiński (LUCTA) wyjaśni jak żywieniem poprawić zdrowotność zwierząt. W sesji poświęconej zdrowiu trzody nie możemy pominąć tematu ograniczania antybiotyków w produkcji. Temat ten przedstawi prof. Zygmunt Pejsak z Międzyuczelnianego Centrum Medycyny Weterynaryjnej UJ – UR w Krakowie. Jego wychowanek, dr Karol Wierzchosławski będzie mówił o tym, jak prowadzić stado w rytmie 5-tygodniowym i dlaczego taki model produkcji pozytywnie wpływa na zdrowotność świń. Terry Emonds (MS Schippers) z Holandii zdradzi kilka ciekawych pomysłów na walkę z drobnoustrojami w chlewni, a lek. Wet. Szymon Nowaczyk podpowie, jak obniżyć koszty produkcji tuczników.

Na naszym Forum nie mogło zabraknąć też tematów, które rozgrzewają do czerwoności producentów świń. Zaplanowaliśmy dyskusję o tym, czy tucz kontraktowy jest zagrożeniem dla branży, czy szansą na przetrwanie trwającego, bardzo głębokiego kryzysu. Wprowadzenie do dyskusji powierzyliśmy Robertowi Hoste z Uniwersytetu w Wageningen (Holandia), który zrelacjonuje modele zacieśniania współpracy na rynku świń.

Kolejnym ważnym tematem poruszanym podczas spotkania będzie wprowadzana najprawdopodobniej już od czerwca br. elektroniczna książka leczenia zwierząt. Artur Zalewski (One Health) wyjaśni, jakie są w tym zakresie wymagania i możliwości w lecznicach weterynaryjnych oraz w gospodarstwach produkujących świnie.


Program wydarzenia znajdziesz TUTAJ. 

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

10 zasad prawidłowego pobierania próbek do badań u świń

Wykonanie odpowiednich badań na podstawie próbek krwi lub płynu ustnego pozwala na dostosowanie profilaktyki koniecznej w danym stadzie. Mateusz Trzaskacz, właściciel przychodni weterynaryjnej TRZASKACZ VET w Woli Moszczenickiej w powiecie piotrkowskim oraz zatrudniony w niej lekarz Mariusz Biskupski opowiadają nam o znaczeniu diagnostyki w osiąganiu dobrych wyników w tuczu oraz przedstawiają zasady prawidłowego pobierania próbek do analiz.

czytaj więcej

Jak zadbać o mleczność loch i kondycję prosiąt?

Mleczność jest jedną z najważniejszych cech użytkowych lochy, gdyż decyduje o wynikach odchowu prosiąt. Niestety, laktacja jest cechą nisko lub średnio odziedziczalną, w związku z tym w dużym stopniu jest uzależniona od warunków środowiska oraz żywienia.

czytaj więcej

Jakie są przyczyny charłactwa u prosiąt i jak im zapobiegać?

Charłactwo to stan wyniszczenia organizmu, zanik tkanki tłuszczowej i mięśni szkieletowych. Występuje przy niedożywieniu prosiąt, a także w końcowej fazie niektórych chorób uniemożliwiających normalne pobieranie paszy.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)