ARiMR: Zmieniają się opłaty za paszporty dla bydła
r e k l a m a
Partnerzy portalu

ARiMR: Zmieniają się opłaty za paszporty dla bydła

02.02.2021autor: Dorota Kolasińska

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa poinformowała o nowych cenach za paszporty i duplikaty paszportów dla bydła. Sprawdź od kiedy obowiązują i jakie są obecnie stawki.

Już w listopadzie ubiegłego roku informowaliśmy o rozporządzeniu resortu rolnictwa dotyczącym zmian opłat za paszporty oraz ich duplikaty dla bydła. MRiRW wówczas podkreśliło, że zmiany są konieczne ze względów praktycznych i usprawnienia obsługi kasowej w ARiMR. 


Od 12 lutego br. będą obowiązywać nowe stawki – 1,00 zł za wydanie paszportu dla bydła i 2,00 zł za wydanie duplikatu paszportu bydła. Jednak warto pamiętać również o opłacie pocztowej (przesyłką poleconą za potwierdzeniem odbioru) przez Pocztę Polską, która wynosi 8,5 zł.

Dotychczasowa stawka wynosiła zarówno za paszport i duplikat 1,33 zł, co jak podkreślił resort rolnictwa stanowiło problem z płatnością i wydawaniem reszty w małych nominałach, proces ten opóźniał doręczenie paszportów.
 
Średniorocznie ARiMR wydaje się około 2,2 mln szt. paszportów, a jednostkowy koszt wydania paszportu wynosi około 0,72 zł/szt. Wyższa cena (2 zł) zaproponowana za duplikat paszportu wynika z dodatkowych kosztów i pracy związanych z procesem wydawania tego dokumentu, tj. manualnym odtworzeniem i sprawdzeniem dodatkowych danych w bazie danych Systemu Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt ARiMR. 

– Zgodnie z opiniami posiadaczy bydła, przekazywanymi podczas składania zgłoszeń w biurach powiatowych ARiMR, opłata kwoty 1,33 zł/szt. lub jej wielokrotności jest uciążliwa w obsłudze, wymagająca przygotowania środków płatniczych w małych nominałach, które są coraz rzadziej dostępne w obrocie.
https://www.facebook.com/AgencjaRestrukturyzacjiiModernizacjiRolnictwa/posts/3411151482324519

oprac. dkol na podst. rcl.gov.pl
fot. ARiMR


autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mięsne

Paszportyzacja wołowiny – jakie korzyści?

Niedawno pisaliśmy, o tym, że niebawem rusza pilotażowy projekt Paszportyzacji Polskiej Żywności. Produkty, które jako pierwsze trafią do systemu to ziemniaki, wieprzowina i wołowina. Co to oznacza w praktyce? 

czytaj więcej

Rolnicy spod Węgrowa wiedzą jak hodować bydło. Średnia wydajność krów tu to aż 13 800 kg mleka

Ponad 15 lat temu Katarzyna i Rafał Bieniakowie przejęli gospodarstwo po rodzicach. Liczyło ono 21 ha ziemi i niewiele ponad 30 krów. Młodzi hodowcy szybko zaczęli się rozwijać i później wybudowali swoją pierwszą wolnostanowiskową oborę, w której utrzymywali 230 krów. Na tym jednak nie poprzestali.

czytaj więcej
Bydło mięsne

PZHiPBM proponuje zmiany w Dobrostanie zwierząt – kto otrzyma wsparcie?

PZHiPBM skierował do ministra Pudy propozycje zmian w rozporządzeniu określającym zasady udzielania wsparcia finansowego w ramach programu Dobrostan zwierząt. Jeśli wszystko pójdzie po myśli Zarzeckiego, dodatkowe środki trafią do szerszego grona hodowców. 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)