Paszportyzacja wołowiny – jakie korzyści?
Niedawno pisaliśmy, o tym, że niebawem rusza pilotażowy projekt Paszportyzacji Polskiej Żywności. Produkty, które jako pierwsze trafią do systemu to ziemniaki, wieprzowina i wołowina. Co to oznacza w praktyce?
Paszportyzacja to cyfrowy projekt, który za sprawą systemu będzie śledził i identyfikował informacje na temat danego produktu w łańcuchu dostaw. Jego funkcjonalności mają umożliwić rejestrowanie i walidowanie transakcji w procesach produkcji i dystrybucji żywności, co istotnie przyczyni się do zwiększenia wiarygodności, przejrzystości i pewności informacji o jej pochodzeniu.
Osobami, które mogą najbardziej skorzystać na uruchomieniu tego projektu są uczestnicy łańcucha dostaw żywności, w tym zrzeszenia i związki sektora rolno-spożywczego, jednostki naukowo-badawcze, a także instytucje administracji publicznej odpowiedzialne za kontrolę bezpieczeństwa i jakości żywności, tj.: Główny Inspektorat Weterynarii, Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Główny Inspektorat Sanitarny oraz Główny Inspektorat Transportu Drogowego.
– Bardzo się cieszę, że wołowina jest jednym z głównych elementów projektu paszportyzacji polskiej żywności. Dzięki temu nasz sektor będzie jeszcze bardziej transparenty dla konsumenta, a co za tym idzie wzrośnie zaufanie do niego. Liczymy na to, że dzięki temu wyróżnikowi polska wołowina będzie mogła zdobywać nowe rynki i nowych klientów, a docelowo przełoży się na wzrost dochodu rolników. Tempo prac, proces konsultacji, a teraz podpisanie listu intencyjnego pod auspicjami Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi pozwala z optymizmem patrzeć w przyszłość, że jesteśmy na ścieżce do osiągnięcia sukcesu – komentuje projekt Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.
dkol