Znamy zwycięzców regionalnego konkursu kulinarnego "Na Wielkanocnym Stole 2023"
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Znamy zwycięzców regionalnego konkursu kulinarnego "Na Wielkanocnym Stole 2023"

04.04.2023

W finale konkursu wzięło udział 19 zespołów kulinarnych. Oceniano 61 potraw w dwóch kategoriach: Pasztety i Mięsiwa oraz Wypieki Wielkanocne. W roli ekspertki wystąpiła m.in. Katarzyna Bosacka, dziennikarka kulinarna.

Kapitule konkursowej przewodniczył Marek Gąsiorowski (Slow Food Wielkopolska), a zgłoszone w konkursie przysmaki oceniali także: Witold Wróbel – ambasador Culinary Hertige Europe, Janusz Łakomiec (Polska Akademia Smaku), Jakub Pindych (Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna), Jacek Marcinkowski (Ogólnopolski Cech Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy) oraz Janina Skomorowska z Muzeum Narodowego Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.
W konkursie regionalnym "Na Wielkanocnym Stole 2023" przyznano następujące wyróżnienia i nagrody:
W kategorii Pasztety i Mięsiwa:
Grand Prix: WIEJSKI STÓŁ - dr Maryniak ze Skórzewa za Pasztet zapiekany z jajkiem otrzymał nagrody: voucher na kolację i nocleg dla dwóch osób w Dworze Skrzynki, voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie, zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego, zestaw piw z Browaru Szreniawa.
I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Trzeku za Polędwiczki w sosie chrzanowym otrzymało nagrody: voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie, zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego, zestaw piw z Browaru Szreniawa.
II miejsce: Restauracja Figa Agata Rajczak-Przybylska, Konrad Przybylski Sp. j. z Plewisk za Polędwiczkę otrzymała nagrody: voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie oraz zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.
III miejsce: Restauracja Olandia "Olenderskie smaki" z Prusimia (powiat międzychodzki) za kiełbasę surową dojrzewającą z jagnięciny oraz Schabik po Olendersku otrzymała nagrody: voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie oraz zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.
Wyróżnienia otrzymali:
  • Tradycyjne Jadło z Pobiedzisk za Szynkę kruchą w ziołach wędzoną pieczoną,
  • Zakłady Mięsne Waldi Sp. z o.o. Sp. k. z Ptaszkowa (powiat grodziski) za Kiełbasę polską wędzoną
  • Nauczyciele i Uczniowie Zespołu Szkół nr 1 im. Powstańców Wielkopolskich w Swarzędzu za Kiełbasę białą parzoną wielkopolską
  • Bartecki z Dębowej Wędzarni – Restauracja Stara Osada z Wiórka za krakowską suchą
  • Dagny Grądzka - Jurasz Restauracja Linie w Ogniu z Linii za Pieczeń Wielkanocną
  • Zagroda Szczęśliwych Zwierząt Sp. z o.o. Sp. Komandytowa z miejscowości Białęgi za Rillettes z gęsi długo gotowane.
Nagrodę specjalną za najlepszą potrawę z jagnięciny przyznano Restauracji Olandia "Olenderskie smaki" z Prusimia za kiełbasę surową dojrzewającą z jagnięciny. Sponsorem nagrody – półtuszy jagnięcej jest Wiesław Sałkiewicz Gospodarstwo Rolne Hodowla Owiec Zakwalifikowanych do Programu Ochrony Zasobów Genetycznych – Rasa Wrzosówka z Poznania.
W kategorii Wypieki Wielkanocne:
GRAND PRIX: Karczma Szreniawa ze Szreniawy za Sernik szefowej otrzymała nagrody: voucher na kolację i nocleg dla dwóch osób w Dworze Skrzynki, voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie, zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego, zestaw piw z Browaru Szreniawa.
1 miejsce: Restauracja Smaczki Maszki Restaurant & Wine z Baranowa za Mazurek czekoladowy otrzymała nagrody: voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie, zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego, zestaw piw z Browaru Szreniawa.
2 miejsce: BOGUCKI CHLEB Piekarnia - Cukiernia Krystyna Weber - Bogucka z Tuczna za Sernik baskijski na czekoladowym spodzie otrzymał nagrody: voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie, zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.
3 miejsce: Hanna Piskorska Cukiernia z Mosiny za Mazurek Wielkanocny oraz Sernik Królewski otrzymała nagrody: voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie, zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.
Wyróżnienie otrzymali:
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Trzeku za Sernik Moniki oraz Mazurek Wielkanocny
  • Kawiarnia Cafe reSzka z Buku za Sernik czekoladowy na czekoladowym brownie oraz Sernik z białą czekoladą i malinami
  • Nauczyciele i Uczniowie Zespołu Szkół Nr 1 im. Powstańców Wielkopolskich w Swarzędzu za Mazurek kajmakowy
  • Koło Gospodyń Wiejskich "Piękni i Młodzi" z Pecnej za Zielony Mazurek
  • Zbigniew Piskorski Piekarnia-Cukiernia NATURA z Kobylnicy za Makowiec tradycyjny.
Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego „Na Wielkanocnym Stole 2023” otrzymali:
  •  Bartecki z Dębowej Wędzarni – Restauracja Stara Osada z Wiórka (gm. Mosina) za Kiełbasę krakowską suchą
  • WIEJSKI STÓŁ - dr Maryniak ze Skórzewa (gm. Dopiewo) za Kiełbasę białą parzoną wielkopolską 
  • Restauracja Smaczki Maszki Restaurant & Wine z Baranowa (gm. Tarnowo Podgórne) za Pasztet z kaczki oraz za mazurek czekoladowy
  • Restauracja Figa Agata Rajczak-Przybylska, Konrad Przybylski Sp. j. z Plewisk (gm. Komorniki) za Polędwiczkę
  • Tradycyjne Jadło z Pobiedzisk za Szynkę kruchą w ziołach wędzoną pieczoną
  • Nauczyciele i Uczniowie Zespołu Szkół nr 1 im. Powstańców Wielkopolskich w Swarzędzu za Kiełbasę białą parzoną wielkopolską oraz mazurek kajmakowy
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Trzeku (gm. Kostrzyn) za Polędwiczki w sosie chrzanowym oraz Mazurek Wielkanocny
  • Zagroda Szczęśliwych Zwierząt Sp. z o.o. Sp. Komandytowa z miejscowości Białęgi (gm. Murowana Goślina) za Rillettes z gęsi długo gotowane
  • BOGUCKI CHLEB Piekarnia - Cukiernia Krystyna Weber - Bogucka z Tuczna (gm. Pobiedziska) za Sernik baskijski na czekoladowym spodzie
  • Kawiarnia Cafe reSzka z Buku za Sernik czekoladowy na czekoladowym brownie
  • Zbigniew Piskorski Piekarnia-Cukiernia NATURA z Kobylnicy (gm. Swarzędz) za Makowiec tradycyjny
  • Hanna Piskorska Cukiernia z Mosiny za Mazurek Wielkanocny z czekoladą
  • Koło Gospodyń Wiejskich "Piękni i Młodzi" z Pecnej (gm. Mosina) za Zielony Mazurek
  • Karczma Szreniawa ze Szreniawy (gm. Komorniki) za Sernik szefowej.
Celem konkursu jest promocja tradycji przygotowywania i podawania potraw wielkanocnych; odkrywanie i poznawanie dawnych receptur oraz współczesnych inspiracji tradycją; nagradzanie autorów/twórców kulinarnych oraz szeroko rozumianą integrację środowiska gastronomicznego wokół Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w Instytucie Skrzynki.
Współorganizatorem konkursu jest Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Odbył się on podczas tegorocznego Jarmarku Wielkanocnego, jednego z wyjątkowych wydarzeń na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Konkurs odbywa się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.
CZYTAJ CAŁY ARTYKUŁ W www.topagrar.pl
r e k l a m a

Kto zarobił na wzroście cen nawozów i gdzie trafia ukraińskie zboże? NIK to sprawdzi

23.10.2022

Na podstawie wniosku KRIR - Najwyższa Izba Kontroli będzie kontrolować polski rynek rolny. NIK ma sprawdzić czy wysokie ceny nawozów mają swoje odzwierciedlenie w kosztach produkcji, czy ktoś zarobił na rolnikach oraz co się dzieje ze zbożem i rzepakiem z Ukrainy, który trafia do Polski.

Prezes Najwyższej Izby Kontroli uwzględnił wniosek Krajowej Rady Izb Rolniczych i zajmie się dwoma tematami, które w ostatnim czasie mają ogromny wpływ na rynki rolne w Polsce: wysokie ceny nawozów oraz to jak ceny ziarna importowanego z Ukrainy wpływają na ceny zbóż w Polsce. 

Import zboża z Ukrainy wpływa na ceny zboża w Polsce - w jaki sposób?

Wiktor Szmulewicz, prezes samorządu rolniczego w swoim piśmie do szefa NIK zwraca uwagę na spadek cen zbóż w Polsce w ostatnim czasie, co znacznie pogarsza sytuację polskich rolników, ponieważ w tym roku znacznie wzrosły im koszty produkcji zbóż. Izby rolnicze chcą, aby kontrolerzy NIK sprawdzili w jakim stopniu wpływ na to miało otwarcie polskiej i unijnej granicy na ziarno z Ukrainy. 

– Rozumiemy trudną sytuację rolników ukraińskich, ale pomoc dla tych producentów nie może odbywać się kosztem polskich rolników, którzy z powodu niskich cen i braku możliwości sprzedaży zapasów mogą być zagrożeni upadkiem gospodarstw, tym bardziej, że wkrótce będą żniwa – napisał Wiktor Szmulewicz, prezes KRIR.

Obawom szefa samorządu rolniczego wtórują także przedstawiciele Lubelskiej Izby Rolniczej. W ich opinii, to głównie rolnicy z Lubelszczyzny i Podkarpacia w największym stopniu ponoszą konsekwencję napływu zbóż, kukurydzy i rzepaku z Ukrainy. Z tego powodu zarząd LIR chciałby dowiedzieć się jaka jest rzeczywista skala importu ziarna z Ukrainy i ile tego zboża zostaje w Polsce. Lubelscy rolnicy chcą także poznać listę podmiotów gospodarczych importujących te surowce na terytorium Polski. Według przedstawiciele LIR pozwoli, to lepiej zarządzać tym ryzykiem oraz podjąć odpowiednie kroki w przyszłości.

Przedstawiciele Krajowej Rady Izb rolniczych poprosili Mariana Banasia, prezesa NIK, aby ta instytucja zbadała:

  • czy zboże importowane z Ukrainy jest w Polsce tylko tranzytem i trafia ostatecznie do kolejnych państw czy część z tego ziarna zostaje w polskich magazynach? 
  • które zboże w polskich portach jest ładowane w pierwszej kolejności: ukraińskie czy polskie, a jeżeli to ziarno zza wschodniej granicy ma priorytet, to czy przez to polskie zboże nie może być eksportowane ze względu na ograniczone możliwości przeładunkowe?
  • czy ziarno ukraińskie spełnia polskie i unijne wymogi fitosanitarne?
CZYTAJ ARTYKUŁ
r e k l a m a

Czy działka nabyta po ślubie wlicza się do wspólnoty majątkowej małżeńskiej?

21.10.2022

Chciałabym zakupić działkę do majątku odrębnego, a potem przekazać ją synowi z pierwszego małżeństwa. Czy jest to możliwe, skoro mam wspólność majątkową małżeńską od ponad 20 lat? Jakie składniki wchodzą w skład majątku odrębnego małżonków?

Czym jest małżeńska wspólność majątkowa?

Artykuł 31 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego określa, że z chwilą zawarcia małżeństwa powstaje między małżonkami z mocy ustawy wspólność majątkowa (wspólność ustawowa) obejmująca przedmioty majątkowe nabyte w czasie jej trwania przez oboje małżonków lub przez jednego z nich (majątek wspólny). Przedmioty majątkowe nieobjęte wspólnością ustawową należą do majątku osobistego każdego z małżonków.

Majątek osobisty każdego z małżonków - czyli jaki?

Z kolei według art. 33 k.r.o., do majątku osobistego każdego z małżonków należą m.in.: przedmioty majątkowe nabyte przed powstaniem wspólności ustawowej oraz nabyte przez dziedziczenie, zapis lub darowiznę (chyba że spadkodawca lub darczyńca inaczej postanowił). Należą do niego też te służące wyłącznie do zaspokajania osobistych potrzeb jednego z małżonków. Majątkiem osobistym są również prawa niezbywalne, które mogą przysługiwać tylko jednej osobie, oraz przedmioty majątkowe uzyskane z tytułu nagrody za osobiste osiągnięcia jednego z małżonków. Do majątku osobistego wlicza się ponadto przedmioty uzyskane z tytułu odszkodowania za uszkodzenie ciała lub wywołanie rozstroju zdrowia albo z tytułu zadośćuczynienia za doznaną krzywdę.

Istotne jest źródło finansowania

W skład majątku odrębnego wchodzą także przedmioty majątkowe nabyte w zamian za składniki majątku osobistego, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej. Przykładowo, gdyby przed wstąpieniem w związek małżeński była Pani właścicielką lokalu, a potem go sprzedała i z tych pieniędzy zakupiła działkę budowlaną, wtedy należy podać te informacje w akcie notarialnym, że pieniądze na zakup działki pochodzą ze sprzedaży lokalu, który był własnością osobistą.

Reasumując: to, czy może Pani nabyć działkę budowlaną do majątku osobistego, zależy głównie od źródła jej finansowania.

dr hab. Aneta Suchoń, prof. UAM
fot. M. Czubak

CZYTAJ ARTYKUŁ

Poddzierżawy - dla kogo? Ilu rolników korzysta?

20.10.2022

Od 2017 roku Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa poddzierżawił jedynie 5 tys. ha gruntów W jakich sytuacjach rolnik może liczyć na zgodę KOWR na poddzierżawienie gruntów od dzierżawcy?

Poddzierżawianie gruntów wzbudza w ostatnim czasie wiele emocji. O wyjaśnienia w tej sprawie poprosiła resort rolnictwa opozycja. - Od początku września biura poselskie są wręcz zasypywane informacjami i pytaniami od małopolskich (ale nie tylko) rolników odnośnie do bulwersującej sprawy poddzierżawy 141 ha gruntów rolnych we wsi Kępie pod Miechowem w Małopolsce przez rodzinę (brata) Norberta Kaczmarczyka, sekretarza stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Oburzenie rolników wzbudza zarówno opisany przez portal WP.pl tryb przystąpienia do umowy poddzierżawy członków rodziny wiceministra, jej podpisanie (zatwierdzenie wniosku przez samego ówczesnego dyrektora generalnego KOWR), wysokość czynszu dzierżawnego poddzierżawy, a w szczególności fakt, że powierzchnia całkowita poddzierżawionych nieruchomości dla jednego użytkownika (rolnikowi niespokrewnionemu z dotychczasowym dzierżawcą, prowadzącemu gospodarstwo na odległość, spoza danej gminy/gmin graniczących – nieposiadającemu gruntów rolnych w gminie, gdzie znajduje się nieruchomość, lub w gminie sąsiedniej, o powierzchni powyżej 100 ha) to aż 141 ha – napisała w interpelacji Dorota Niedziela oraz Kazimierz Plocke z Platformy Obywatelskiej, którzy zadali szereg pytań dotyczących praktyki związanej z poddzierżawianiem gruntów.

CZYTAJ ARTYKUŁ

Przeczytaj także

Inne

Wielkanoc na Śląsku Cieszyńskim

Z okazji zbliżających się świąt wielkanocnych panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kończycach Wielkich na Śląsku Cieszyńskim opowiadają, jakie w tym regionie kultywuje się tradycje i lokalne zwyczaje oraz jak wygląda tradycyjny wielkanocny stół. Zgodziły się również podzielić przepisami na kołaczyki cieszyńskie na oleju rzepakowym oraz majonez rodzinny fit.

czytaj więcej
Przepisy

Najlepszy przepis na Paschę Wielkanocną

Bogactwo wielkanocnych specjałów jest większe, niż mogłoby się wydawać. Oprócz najczęściej kojarzonych z Wielkanocą dań, takich jak żurek, biała kiełbasa czy babki drożdżowe, warto postawić na mniej znane tradycyjne potrawy, jak popularna zwłaszcza na południu kraju zupa chrzanowa, czy przyrządzany na wschodzie Polski deser na bazie twarogu i bakalii, czyli pascha wielkanocna. Dla lubiących różnorodność polecamy przystawkę w nowoczesnym stylu.

czytaj więcej
Inne

Uczniowie klas gastronomicznych szkoły w Swarzędzu poznawali tajniki przygotowywania Kiełbasy Białej Parzonej Wielkopolskiej

Zbliżają się Święta Wielkanocne. W wielu domach w Wielkopolsce na świątecznym stole, obok żurku i jajek, będzie królować biała kiełbasa. 29 marca b.r. uczniowie klas gastronomicznych Zespołu Szkół nr 1 im. Powstańców Wielkopolskich w Swarzędzu pod Poznaniem wzięli udział w warsztatach, jak przygotowuje się tradycyjną białą kiełbasę i jaki powinien być jej smak.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)