Najlepsze produkty to takie, które daje nam natura
Las to naturalne i bezcenne źródło żywności. Zarówno tej pochodzenia roślinnego – owoce czy zioła, jak i zwierzęce go– mięsa z dzika, jelenia czy sarny. To żywność z kategorii „bio” uzyskiwana bez nawożenia, środków ochrony roślin i sztucznych pasz, w najwyższym standardzie dobrostanu.
Okazuje się, że duża część społeczeństwa nie zna smaku wielu dań powstałych na bazie produktów dostępnych w lasach. To dla nich wiedza tajemna. Dlatego Lasy Państwowe z udziałem Kół Gospodyń Wiejskich zamierza to zmienić i promować żywność pochodzenia leśnego.
Koła Gospodyń Wiejskich wyróżnione w konkursie za najciekawsze propozycje wypromowania zdrowej żywności z polskich lasów mogą zyskać granty w wysokości do 5 tys. zł.
Zgłoszenia można przesyłać do 30 września 2022 r. Udział jest bezpłatny.
Organizator planuje zebrać przepisy i wydać je w formie publikacji „Dzika kuchnia. Dobre z lasu” - najlepsze regionalne, domowe przepisy wykorzystujące leśne produkty. Wyjątkowa książka kucharska z lokalnymi przepisami wiejskich gospodyń będzie dostępna m.in. w formie darmowego pliku pdf, do pobrania ze strony Lasów Państwowych.