Herbicydy - czym są?
Paracelsus, a właściwie Phillippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim, ojciec nowożytnej medycyny, niemal 500 lat temu powiedział słynne w medycynie i toksykologii zdanie, które nadal jest bardzo aktualne i stanowi podstawę współczesnej toksykologii:
„Cóż jest trucizną? Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną”
łac. Dosis facit venenum).
Toksyczne działanie wielu substancji jest także szeroko wykorzystywane w rolnictwie w postaci środków ochrony roślin, ponieważ znacząco wpływają na rozwój gospodarczy. Jest to możliwe dzięki ich użyciu wzrost produkcji żywności przyczynia się do poprawy sytuacji socjalno-bytowej w wielu krajach.
Jednakże stosowanie ŚOR ma wiele ciemnych stron - pociąga to za sobą równocześnie wzrost częstości zatruć tymi środkami. Sam rynek oferuje bogactwo substancji czynnych, mimo, że obecnie wiele z nich jest wycofywanych, to na ich miejsce wkraczają nowe, Dodatkowo stanowi to znaczny problem leczniczy, zwłaszcza przy braku dokładnych informacji o spożytej truciźnie.
W nazewnictwie międzynarodowym dla wszystkich środków ochrony roślin przyjęła się ogólna nazwa pestycydy. Termin środki ochrony roślin jest pojęciem węższym niż pojęcie pestycydy, ponieważ stosowane są tylko w produkcji roślinnej.
Herbicydy to środki trujące, które szkodzą nie tylko ludziom, ale i zwierzętom, w tym ptakom. Ich niewłaściwe stosowanie prowadzi także do uszkodzenia trawników, roślin uprawnych lub dzikich, rosnących przy opryskiwanych polach oraz owadów (np. pszczół, trzmieli).
Herbicydy są środkami do ochrony roślin przed chwastami, należą do nich m.in. parakwat i dikwat. Obie te substancje działają podobnie i występują w postaci kryształków:
- bezbarwnych lub żółtoszarych,
- działających żrąco na błony śluzowe i skórę.