Wysłodki buraczane jako pasza dla krów - rodzaje, zakiszanie, korzyści
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Wysłodki buraczane jako pasza dla krów - rodzaje, zakiszanie, korzyści

13.10.2021

Niewątpliwie wysłodki buraczane są jednym z ciekawszych komponentów, który może znaleźć się w krowim TMR-ze. Poza poprawą smakowitości paszy, która znacznie wpływa na pobranie suchej masy, dodatek wysłodków buraczanych stanowi źródło dobrze przyswajalnych węglowodanów, a co za tym idzie dużej dawki energii dla mikroflory żwacza.

Jak powstają wysłodki buraczane?

Wysłodki buraczane, podobnie jak melasa, są produktem ubocznym przemysłu cukrowniczego. Powstają w procesie ekstrakcji cukru za pomocą gorącej wody z pociętych odpowiednio bulw. Świeże wysłodki buraczane są produktem sezonowym, dostępnym jedynie w okresie kampanii cukrowniczej.

Rodzaje wysłodków buraczanych w żywieniu krów mlecznych

Świeże wysłodki buraczane są komponentem paszowym, który ze względu na dużą zawartość wody oraz monosacharydów, bardzo szybko się psuje. Przechowywanie świeżych wysłodków, podobnie jak ich transport do gospodarstwa jest w większości wyzwaniem dla hodowców, z tego powodu świeże wysłodki są rzadko wykorzystywane jako komponent paszowy bez poddawania ich obróbce. Wysłodki buraczane można spotkać w trzech postaciach:
  • Wysłodki buraczane mokre/świeże: zawierają ok 9-12% suchej masy
  • Wysłodki buraczane prasowane: zawierają 18-22% suchej masy
  • Wysłodki buraczane suszone: o zawartości suchej masy od 88-90%
Suszenie jak i kiszenie to dwie podstawowe metody konserwacji wysłodków, które pozwalają na ich dalsze przechowywanie i skarmianie przez cały rok. Do przygotowania suszonych wysłodków buraczanych wykorzystuje się przemysłowe suszarki bądź naturalne metody suszenia, za pomocą których odparowuje się z nich wodę do poziomu ok 12% wilgotności. Alternatywą dla tej metody, która w przypadku przemysłowego suszenia bywa kosztowna, jest kiszenie wysłodków, do czego najczęściej wykorzystuje się wysłodki prasowane.

Jak zakiszać wysłodki?

Zakiszanie jest jednym z najlepszych sposobów utrwalania pasz. O czym należy pamiętać przed zakiszaniem wysłodków buraczanych? Przede wszystkim należy do minimum skrócić czas ich transportu z cukrowni do gospodarstwa. Materiał powinno zakiszać się jeszcze ciepły - temperatura wzmaga rozwój mikroorganizmów odpowiedzialnych za fermentację. Należy także pamiętać o jak najszybszym odcięciu dostępu powietrza do zakiszanego materiału. Warto też zastanowić się, która metoda zakiszania jest najlepsza dla gospodarstwa, które posiadamy. Każda technologia zakiszania ma swoje plusy i minusy, dlatego warto przemyśleć wybór odpowiedniego sposobu, który powinien być dobrany głównie pod kątem wielkości stada.

Wysłodki możemy zakiszać tradycyjnie w silosie przejazdowym, w pryzmie, rękawie foliowym lub w balotach foliowych. W przypadku silosu i pryzmy należy dużą uwagę poświęcić dobremu zabezpieczeniu kiszonki i odpowiedniemu ubiciu – uzyskanie wysokiej jakości kiszonki jest możliwe tylko wtedy, gdy zagwarantujemy mikroorganizmom warunki beztlenowe, dlatego też dużo łatwiej odpowiednio zakisić wysłodki buraczane w rękawie i balotach.

Jakie są korzyści płynące ze skarmiania wysłodków buraczanych

  1. Wysłodki buraczane są paszą wysokoenergetyczną, ale nie białkową, dlatego mogą być stosowane jako uzupełnienie energii w innych paszach, szczególnie w przypadku krów żywionych kiszonkami z traw lub roślin motylkowych, które są bogate w białko

CZYTAJ CAŁY ARTYKUŁ W www.tygodnik-rolniczy.pl
r e k l a m a

Kto zarobił na wzroście cen nawozów i gdzie trafia ukraińskie zboże? NIK to sprawdzi

23.10.2022

Na podstawie wniosku KRIR - Najwyższa Izba Kontroli będzie kontrolować polski rynek rolny. NIK ma sprawdzić czy wysokie ceny nawozów mają swoje odzwierciedlenie w kosztach produkcji, czy ktoś zarobił na rolnikach oraz co się dzieje ze zbożem i rzepakiem z Ukrainy, który trafia do Polski.

Prezes Najwyższej Izby Kontroli uwzględnił wniosek Krajowej Rady Izb Rolniczych i zajmie się dwoma tematami, które w ostatnim czasie mają ogromny wpływ na rynki rolne w Polsce: wysokie ceny nawozów oraz to jak ceny ziarna importowanego z Ukrainy wpływają na ceny zbóż w Polsce. 

Import zboża z Ukrainy wpływa na ceny zboża w Polsce - w jaki sposób?

Wiktor Szmulewicz, prezes samorządu rolniczego w swoim piśmie do szefa NIK zwraca uwagę na spadek cen zbóż w Polsce w ostatnim czasie, co znacznie pogarsza sytuację polskich rolników, ponieważ w tym roku znacznie wzrosły im koszty produkcji zbóż. Izby rolnicze chcą, aby kontrolerzy NIK sprawdzili w jakim stopniu wpływ na to miało otwarcie polskiej i unijnej granicy na ziarno z Ukrainy. 

– Rozumiemy trudną sytuację rolników ukraińskich, ale pomoc dla tych producentów nie może odbywać się kosztem polskich rolników, którzy z powodu niskich cen i braku możliwości sprzedaży zapasów mogą być zagrożeni upadkiem gospodarstw, tym bardziej, że wkrótce będą żniwa – napisał Wiktor Szmulewicz, prezes KRIR.

Obawom szefa samorządu rolniczego wtórują także przedstawiciele Lubelskiej Izby Rolniczej. W ich opinii, to głównie rolnicy z Lubelszczyzny i Podkarpacia w największym stopniu ponoszą konsekwencję napływu zbóż, kukurydzy i rzepaku z Ukrainy. Z tego powodu zarząd LIR chciałby dowiedzieć się jaka jest rzeczywista skala importu ziarna z Ukrainy i ile tego zboża zostaje w Polsce. Lubelscy rolnicy chcą także poznać listę podmiotów gospodarczych importujących te surowce na terytorium Polski. Według przedstawiciele LIR pozwoli, to lepiej zarządzać tym ryzykiem oraz podjąć odpowiednie kroki w przyszłości.

Przedstawiciele Krajowej Rady Izb rolniczych poprosili Mariana Banasia, prezesa NIK, aby ta instytucja zbadała:

  • czy zboże importowane z Ukrainy jest w Polsce tylko tranzytem i trafia ostatecznie do kolejnych państw czy część z tego ziarna zostaje w polskich magazynach? 
  • które zboże w polskich portach jest ładowane w pierwszej kolejności: ukraińskie czy polskie, a jeżeli to ziarno zza wschodniej granicy ma priorytet, to czy przez to polskie zboże nie może być eksportowane ze względu na ograniczone możliwości przeładunkowe?
  • czy ziarno ukraińskie spełnia polskie i unijne wymogi fitosanitarne?
CZYTAJ ARTYKUŁ
r e k l a m a

Czy działka nabyta po ślubie wlicza się do wspólnoty majątkowej małżeńskiej?

21.10.2022

Chciałabym zakupić działkę do majątku odrębnego, a potem przekazać ją synowi z pierwszego małżeństwa. Czy jest to możliwe, skoro mam wspólność majątkową małżeńską od ponad 20 lat? Jakie składniki wchodzą w skład majątku odrębnego małżonków?

Czym jest małżeńska wspólność majątkowa?

Artykuł 31 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego określa, że z chwilą zawarcia małżeństwa powstaje między małżonkami z mocy ustawy wspólność majątkowa (wspólność ustawowa) obejmująca przedmioty majątkowe nabyte w czasie jej trwania przez oboje małżonków lub przez jednego z nich (majątek wspólny). Przedmioty majątkowe nieobjęte wspólnością ustawową należą do majątku osobistego każdego z małżonków.

Majątek osobisty każdego z małżonków - czyli jaki?

Z kolei według art. 33 k.r.o., do majątku osobistego każdego z małżonków należą m.in.: przedmioty majątkowe nabyte przed powstaniem wspólności ustawowej oraz nabyte przez dziedziczenie, zapis lub darowiznę (chyba że spadkodawca lub darczyńca inaczej postanowił). Należą do niego też te służące wyłącznie do zaspokajania osobistych potrzeb jednego z małżonków. Majątkiem osobistym są również prawa niezbywalne, które mogą przysługiwać tylko jednej osobie, oraz przedmioty majątkowe uzyskane z tytułu nagrody za osobiste osiągnięcia jednego z małżonków. Do majątku osobistego wlicza się ponadto przedmioty uzyskane z tytułu odszkodowania za uszkodzenie ciała lub wywołanie rozstroju zdrowia albo z tytułu zadośćuczynienia za doznaną krzywdę.

Istotne jest źródło finansowania

W skład majątku odrębnego wchodzą także przedmioty majątkowe nabyte w zamian za składniki majątku osobistego, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej. Przykładowo, gdyby przed wstąpieniem w związek małżeński była Pani właścicielką lokalu, a potem go sprzedała i z tych pieniędzy zakupiła działkę budowlaną, wtedy należy podać te informacje w akcie notarialnym, że pieniądze na zakup działki pochodzą ze sprzedaży lokalu, który był własnością osobistą.

Reasumując: to, czy może Pani nabyć działkę budowlaną do majątku osobistego, zależy głównie od źródła jej finansowania.

dr hab. Aneta Suchoń, prof. UAM
fot. M. Czubak

CZYTAJ ARTYKUŁ

Poddzierżawy - dla kogo? Ilu rolników korzysta?

20.10.2022

Od 2017 roku Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa poddzierżawił jedynie 5 tys. ha gruntów W jakich sytuacjach rolnik może liczyć na zgodę KOWR na poddzierżawienie gruntów od dzierżawcy?

Poddzierżawianie gruntów wzbudza w ostatnim czasie wiele emocji. O wyjaśnienia w tej sprawie poprosiła resort rolnictwa opozycja. - Od początku września biura poselskie są wręcz zasypywane informacjami i pytaniami od małopolskich (ale nie tylko) rolników odnośnie do bulwersującej sprawy poddzierżawy 141 ha gruntów rolnych we wsi Kępie pod Miechowem w Małopolsce przez rodzinę (brata) Norberta Kaczmarczyka, sekretarza stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Oburzenie rolników wzbudza zarówno opisany przez portal WP.pl tryb przystąpienia do umowy poddzierżawy członków rodziny wiceministra, jej podpisanie (zatwierdzenie wniosku przez samego ówczesnego dyrektora generalnego KOWR), wysokość czynszu dzierżawnego poddzierżawy, a w szczególności fakt, że powierzchnia całkowita poddzierżawionych nieruchomości dla jednego użytkownika (rolnikowi niespokrewnionemu z dotychczasowym dzierżawcą, prowadzącemu gospodarstwo na odległość, spoza danej gminy/gmin graniczących – nieposiadającemu gruntów rolnych w gminie, gdzie znajduje się nieruchomość, lub w gminie sąsiedniej, o powierzchni powyżej 100 ha) to aż 141 ha – napisała w interpelacji Dorota Niedziela oraz Kazimierz Plocke z Platformy Obywatelskiej, którzy zadali szereg pytań dotyczących praktyki związanej z poddzierżawianiem gruntów.

CZYTAJ ARTYKUŁ

Przeczytaj także

Pasza z kukurydzy pod wieloma postaciami

Według najnowszych prognoz tegoroczne zbiory kukurydzy będą znacząco wyższe w porównaniu z rokiem ubiegłym. Według GUS powierzchnia upraw na ziarno wynosi prawie 1 mln ha, co oznacza wzrost o ponad 60% w stosunku do 2020 roku. Należy więc przewidywać, że wielu rolników wykorzysta ją jako paszę dla zwierząt.

czytaj więcej

Brak rui u krowy? Przyczyną może być nieodpowiednie żywienie!

Pierwsza owulacja u krów powinna pojawić się po porodzie po 21 dniach. Opóźniony termin pierwszej owulacji, to jednak obecnie powszechne zjawisko a wiele badań potwierdza, że im później ona nastąpi, tym gorzej dla przyszłego rozrodu.

czytaj więcej

Jakie są punkty krytyczne dla wydajności, zdrowia i rozrodu krów?

Od dłuższego już czasu do naszej redakcji dzwonią Czytelnicy z prośbą o szczegółowe zalecenia dotyczące rozrodu i długowieczności coraz bardziej wydajnych krów. Potwierdza to, że nie lada wyzwaniem dla hodowców jest pokrycie gigantycznego zapotrzebowania pokarmowego zwierząt na wysoką wydajność, które w tej kwestii jest kluczowe.  

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)