Co mają na ten temat do powiedzenia eksperci? Rozmowa dwóch Szymonów!
Szymon Jabłoński.: Ale czy rola wapnia jest już wystarczająco poznana?
Szymon Kamiński.: Wydaje się, że tak, choć o niektórych korzyściach wynikających ze stosowania wapnia rzadko się mówi.
S.J.: Wapń od lat uważa się za pierwiastek, który w uprawie jabłoni wpływa na poprawę jakości, głównie poprzez ograniczenia występowania wielu chorób natury fizjologicznej spowodowanych niedoborami tego pierwiastka.
S.K.: Tak, a najbardziej powszechną chorobą spowodowaną przez niedostatek wapnia jest gorzka plamistość podskórna, która przekreśla możliwość sprzedaży jabłek w najwyższej jakości.
S.J.: Wapń bierze udział w wielu procesach biochemicznych rośliny, a co najważniejsze jest pierwszym pierwiastkiem, który ogranicza stres w roślinie.
S.K.: Z tego powodu określa się go jako naturalny antystresant, jego wysoka zawartość w roślinie wpływa bezpośrednio na łagodzenie oznak stresu.
S.J.: Ostatnie lata zaskakują ekstremalnymi zjawiskami pogodowymi, pojawiają się coraz wyższe temperatury. Tu wapń odgrywa kluczową rolę, broniąc roślinę chociażby przed oparzeniami słonecznymi.