Większość sadowników wykonuje w ciągu sezonu wegetacyjnego kilka zabiegów pozakorzeniowego nawożenia wapniem, jednak wciąż zbyt wiele owoców trafia do przetwórstwa ze względu na choroby fizjologiczne bezpośrednio związane ze zbyt niską zawartością Ca lub nieprawidłową relacją K:Ca.
Gorzka plamistość, rozpad miąższu.. temu wszystkiemu można bardzo łatwo zapobiegać
W niniejszym artykule przedstawię kilka ważnych aspektów związanych z rolą wapnia oraz jego pozakorzeniowym dostarczeniem do owoców. Możliwości przechowalnicze jabłek zależą głównie od genetycznych zdolności danej odmiany. Niewątpliwie w ostatnich latach bardzo duży wpływ na ich trwałość przechowalniczą wywierały warunki atmosferyczne, choćby utrzymanie zawiązków na drzewach tylko i wyłącznie poprzez zastosowanie hormonów Ga4+7 czy proheksadionu wapnia. Wynika to bowiem stąd, że czynniki te wpływają na zawartość wapnia w miąższu owoców czy nieodpowiedni stosunek potasu do wapnia. Ponadto od wysokości plonu w dużej mierze zależy końcowy rozmiar owoców, a także ich stan fizjologiczny podczas zbioru. Główną przyczyną występowania gorzkiej plamistości podskórnej czy rozpadów miąższu jest niedostateczna, a więc zbyt niska, zawartość wapnia w miąższu owoców.