Uprawiając odmiany czereśni o średniopóźnej i późnej porze dojrzewania owoców sadownik ekologiczny musi czynić wiele starań, by chronić owoce przed nasionnicą trześniówką – szkodnikiem powodującym ich robaczywienie. W sadzie ekologicznym nie jest to łatwe zadanie, ale możliwe.
Sercówka z Wąsewa
Odmiana o średniopóźnej porze dojrzewania owoców i bliżej nieznanym pochodzeniu. Niegdyś spotykana w centralnej Polsce.
- Drzewo rośnie silnie, tworzy gęstą, półwzniesioną koronę.
- W okres owocowania wchodzi średnio wcześnie, plonuje corocznie, średnio obficie.
- Jest wytrzymałe na mróz i mało podatne na choroby.
- Owoce średniej wielkości lub duże, o masie 7–8 g, sercowatego kształtu.
- Skórka żółta, pokryta jasnoczerwonym rumieńcem. Miąższ kremowożółty, miękki, kwaskowy, średnio smaczny. Sok bezbarwny.
- Pestka średniej wielkości, wydłużona.
- Szypułka dość długa, o średniej grubości.
- Dojrzewanie owoców przypada w piątym tygodniu dojrzewania czereśni, zwykle w pierwszych dniach lipca.
- Owoce są mało podatne na pękanie w czasie deszczu.
- Odmiana ta jest łatwa w uprawie, a owoce mogą być wykorzystywane zarówno jako deserowe, jak również – przetwórcze.