Dwanaście, a nawet sześć
Dane te nie dotyczą jedynie polskich dzieci. Takie liczby już w 2016 roku podawało Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (AHA). Alarmowało, że dzieci w przedziale wiekowym 2–19 lat jedzą nawet 20 łyżeczek cukru w ciągu dnia. Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wobec tych przerażających liczb są jednoznaczne. Eksperci są zdania, że dziennie powinno się spożywać tych łyżeczek najwyżej 12. To równa się mniej więcej 50 g cukru.
AHA idzie nawet dalej. Mówi, że dzieci pomiędzy 2. a 18. rokiem życia powinny zjadać mniej niż 6 łyżeczek cukru dziennie. Chodzi o cukier dodany, to znaczy inny niż ten występujący naturalnie w produktach. Towarzystwo zalecało też, by dzieci do 2. roku życia nie spożywały cukru w ogóle!
Te 6 łyżeczek to około 25 g cukru albo inaczej 100 kalorii. Dzieci i nastolatki powinny też ograniczać spożycie słodzonych napojów do... szklanki tygodniowo!
Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne ma też zalecenia dla dorosłych. Twierdzi, że kobiety powinny zjadać nie więcej niż 6 łyżeczek cukru (25 g) dziennie, a mężczyźni – nie więcej niż 9 (37 g).
W kwestii spożycia cukru zawsze pocieszaliśmy się statystykami dotyczącymi Stanów Zjednoczonych. W powszechnym mniemaniu Amerykanie to społeczeństwo, które osiągnęło niechlubne mistrzostwo w spożywaniu niezdrowych kalorii. Może i amerykańska dieta codzienna nie należy do najzdrowszych, ale chyba zdziwi was, że dziennie Polacy zjadają więcej cukru od mieszkańców USA. Otóż Amerykanie pochłaniają średnio 22 łyżeczki cukru dziennie. A statystyczny Polak? Aż o dwie łyżeczki więcej!