Produkcja zbóż ogółem na świecie pozostaje na niezmiennym poziomie (w stosunku do raportu z poprzedniego miesiąca) 2.159 mln ton, ponieważ wzrost zbiorów jęczmienia o 3 mln (głównie w Rosji i Syrii) jest równoważony przez obniżki szacunków kukurydzy, sorgo, pszenicy i owsa. W stosunku do roku poprzedniego prognozuje się, że produkcja pszenicy i innych zbóż gruboziarnistych na świecie w sezonie 2019/20 wzrośnie o 1% i będzie drugim wynikiem co do wielkości w historii. Oczekuje się, że zbiory pszenicy będą na nowym rekordowym poziomie 764 mln ton (+ 30 mln ton rok/roku). W UE, po korekcie w górę o 2 miliony ton pszenicy, plony zbóż ogółem są najwyższe od czterech lat. Jednakże w kukurydzy przewiduje się, że zbiory wyniosą 1.099 mln ton i będą niższe o 31 mln ton niż w sezonie 2018/19. Natomiast konsumpcja wszystkich zbóż w tym roku wrośnie o 1%, do 2.186 mln ton, na co wpływ ma wzrost spożycia pszenicy i jęczmienia. Rynek wyraźnie reaguje na dużą podaż i konkurencyjne ceny tych zbóż, co ogranicza popyt na kukurydzę. Eksperci przewidują, że trzeci rok z rzędu spadną światowe zapasy zbóż, tym razem do poziomu 601 mln t. (spadek o 26 mln). Zapasy końcowe kukurydzy spadają do najniższego poziomu od sześciu sezonów (286 mln ton), czego nie rekompensują wzrosty zapasów pszenicy (do rekordowego poziomu 272 mln t.) i jęczmienia (najwyższego od 10 lat). Światowy handel rośnie o 1% rok /roku, do 370 mln t, głównie ze względu na większy obrót pszenicą i jęczmieniem.
Soja chociaż tania, jest pod presją wielu znaków zapytania i kurczących się zapasów. Po rekordowej produkcji w sezonie 2018/19 światowe zapasy soi, według IGC na starcie nowego roku są na poziomie 54 mln t. Prognoza globalnej produkcji wg IGC na lata 2019/20 jest obniżona o 2 mln ton do 342 mln, co oznacza spadek o 6% w stosunku do roku ubiegłego.