Tegoroczne owoce są wyjątkowo słodkie. Zasadniczo potencjał przetwórczy zawdzięcza jagoda kamczacka ciekawej goryczce. Badania Kantar wskazują jagodę kamczacką jako najbardziej oczekiwany gatunek tego 2022 roku. Konskwentnie promują jagodę producenci.
W tym roku zapraszają na 13 plantacji w 8 województwach:
- Małopolska - 2 plantacje: "Zdrowe Jagody" w Nowej Wsi i "Plantin" w Muniakowicach - 18-19 i 25-26/06;
- Mazowsze - Gospodarstwo Jagodowe Boglewice - 18-19/06;
- Lubelskie - 3 plantacje: Plantacja w Opolu Lubelskim (zaprasza 18-19, 25-26/06 i dalej w dni robocze do 7/07) oraz "U Pani Babci" w Piłatce koło Janowa Lubelskiego - 25-26/06 oraz Jasionka koło Parczewa w dniach 20-30/06;
- Świętokrzyskie - 2 plantacje: "Jagodowe Pole" z Modliborzyc i "Jagodowe smaki" z Wszachowa - 25-26/06;
- Łódzkie - Gospodarstwo Haskap w Mokrej Prawej - 18-19/06;
- Pomorskie - "Jagodowe Marzenie" w Chrzanowie - 25-26/06;
- Wielkopolskie - 2 lokalizacje: Gospodarstwo rolne Mieczysław Krzywda w Michałowie Drugim, gmina Opatówek - 25-26/06; Plantacje braci Miedzińskich w Bożatkach koło Rzgowa - 2-3 i 9-10/07;
- Podlaskie - plantacja w Kamiennej Nowej - 25-26/06
Mapa akcji "Czerwiec na plantacjach jagody kamczackiej 2022"
Zbiory tradycyjnie rozpoczęła Małopolska. Pierwsze samozbiory odbyły się już 11-12 czerwca.
- Dzieci są zdziwione, kiedy dowiadują się, że frytki są robione z ziemniaków. Wizyta na plantacji to okazja, by pokazać skąd biorą się owoce, potem sok i dżem. Jesteśmy też pełni podziwu, dla którzy ludzi zbierają owoce zawodowo. To ciężka praca – mówi Tomasz Kulczycki, uczestnik Dni Otwartych na plantacji jagody kamczackiej.
- Dni otwarte na plantacji to wyjątkowy czas dla każdego plantatora. Wiele osób przyjeżdża na plantacje po raz pierwszy. Są zachwyceni jagodą. Owoc jest dla nich słodki. W tym roku, dla niektórych, nawet słodszy niż borówka. Goście prześcigają się w pomysłach na kulinarne wykorzystanie jagody – mówią Gosia i Piotr Poseł, plantatorzy z Nowej Wsi, ZdroweJagody.pl.
- Dni otwarte i promocja jagody kamczackiej to również nasze wizyty u kucharzy i piekarzy. Pokazujemy nasz owoc i na jak wiele różnych sposobów można go wykorzystać w kuchni. Pokazujemy przetwory, które sprawiają, że jagoda kamczacka może być dostępna w każdej restauracji i kuchni przez cały rok - dodaje Justyna Kusibab-Mruk.