Z informacji przekazanej przez MRiRW posłom wynika, że produkcja unijnej wieprzowiny w okresie styczeń-sierpień 2021 r. wzrosła o 2,5% rok do roku w ujęciu ilościowym oraz o 2,8% rok do roku w ujęciu wagowym.
Rośnie podaż, spada popyt
Zwiększone uboje odnotowano m.in. w Belgii, Danii, Hiszpanii, Polsce i Włoszech, stabilność we Francji oraz spadek w Niemczech. Rosnąca podaż wieprzowiny w połączeniu z ograniczonym zapotrzebowaniem na mięso przez sektor gastronomiczny z uwagi na pandemię COVID-19 oraz zmniejszonym eksportem spowodowanym restrykcjami w handlu wynikającymi z ognisk afrykańskiego pomoru świń powoduje, że sytuacja producentów świń w Polsce, podobnie jak w wielu innych krajach UE, jest bardzo trudna.
Niepokojący wzrost kosztów produkcji
Ponadto spadek cen na rynku wieprzowiny zbiega się z postępującym wzrostem cen podstawowych środków produkcji, w tym pasz, które są droższe nawet o ponad 50% w relacji rocznej. Uniemożliwia to prowadzenie opłacalnej produkcji. W Polsce trudną sytuację producentów świń pogłębia rozwój afrykańskiego pomoru świń, którego skutki ekonomiczne wpływają na zaprzestanie produkcji świń w coraz większej liczbie gospodarstw, głównie małych i średniej wielkości.